Şeker Hastalığı Tansiyonun Yüksemesi ya da Düşmesi Konusunda Sorun Yaratır mı?
Şeker hastalığı sorunu olan kişilerin genel anlamda sağlığına dikkat etmesi gerekir. Bu aşamada önemli olan uzman verilen detayların tamamına uyulmasıdır. Bunun içinde dikkatli olmak gerekir.
Şeker Tansiyonu Yükseltir mi?
Şeker hastalarında özellikle kalp sorunlarının yaşanmasının en önemli sebebi tansiyondur. Şeker hastası olan kişilerin yaklaşık olarak % 60’lık kısmında tansiyon sorunu bulunur. Şeker hastalığına sahip olan kişilerde büyük tansiyon en fazla 13 olmalı, küçük tansiyon da en fazla 8 olmalıdır. Bu değerlerin yüksek ya da düşüklüğü zaman içinde kalp sorunlarına yol açar. Bundan kaynaklı olarak da bu hastalığı olan kişiler şeker ölçüm esnasında tansiyon ölçüm işlemi de yapmalıdır. Zaten uzmanlar bu ölçüm işlemlerinin yapılmasını mutlaka ister. Bazı kişiler evde yaptıkları ölçüm ile hastanede yaptıkları ölçüm sonuçlarını tutturamayabilir.
Bundan dolayı ölçümlerin yapılmasından önce 5 dakika oturmalı ve dinlenmelidir. Özellikle bilekten yapılacak ölçümlerde kullanılan cihazlar kol pozisyonlarının değişmesi ile etkilenmektedir. Bundan dolayı koldan yapılacak olan tansiyon ölçüm işlemleri en doğru sonucu verir. Şeker hastalarından tansiyon ile şeker ilişkisi için sabah ve akşam ölçümler yapılmalıdır. Yüksekliği ya da düşüklüğü olan durumlarda uzman ile görüşülmesi gerekir. Buna göre uzman gerekli ilaçlar ile tedaviye başlar. Verilen ilaçların etkisi zamanla kendini gösterir.
Bundan dolayı şeker tansiyon ilişkisi sıkı şekilde takip edilmelidir. Bu hastalığı bulunan kişiler ilaçları düzenli kullandıkları sürece kan basıncı dengelenir. Tansiyon yüksekliği zaman içinde böbreklerde sorun yaratacağından dolayı mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Diyabet sorunu ve kan basıncı olan kişilerde kilo sorunu da olduğu için tükettikleri yiyecekler ve meyveler de önem taşır. Şeker hastalığı diyeti bu aşmada çok önemlidir.
Diyeti tam anlamı ile uygulamak, ilaçları düzenli kullanmak hem şekeri hem de tansiyonu dengeler.
Şeker Hastaları İçin Diyet Önerileri
- Şeker hastalarının her gün aynı saatte yemeleri oldukça önemlidir. Öğün atlamamaları gerekir.
- Su dengesinin sağlanması adına her gün en az 10 bardak yani 2 litre su içilmesi gerekir.
- Şekerde ve şekeri içeriği olan her türlü yiyecekten uzak durulmalıdır. Yani sağlıklı besinler yemeli, bu hastalık adına gerekli diyeti ve ilaçları aksatmamak gerekmektedir.
- Diyet kapsamında kesinlikle alkol tüketilmemelidir.
- Besin diyeti kapsamında helva, çörek, börek, bisküvi, kurabiye, kek ve pastadan uzak durmak gerekir.
- Kavurma, pastırma, sosis, sucuk, salam, sakatat, yağlı etler bu diyeti olumsuz şekilde etkiler.
- Kızartmalar ve hamur işleri de diyeti olumsuz şekilde etkiler ve şekerin yüksekliği konusunda sorunlara yol açar.
- Tüm kuru meyveler ve şeker içeriği olmayan yiyecekler diyabet hastalarına iyi gelir.
- Kahve ve çay tüketimi dengelenmelidir. Diyet yapımında soda kullanımı serbesttir
- Ekmek tercihlerinin beyaz ekmek yerine yulaf, çavdar ve kepek gibi tercihlerden olması gerekir.
- Alkol alımı hipoglisemiye sebep olur. Bunun için de tüketim konusunda dikkatli olmak gerekir.
- Çorba diyetin vazgeçilmez olan bir öğünüdür. Bundan da dolayı mutlaka özellikle akşam yemeklerinde tüketilmelidir.
- Diyetin dışına çıkmamak gerekir. Öğünlerinizi nasıl ayarladıysanız bu şekilde devam etmeniz gerekir.
- Yağ tüketimi konusunda dikkatli olmanız gerekir. Fazla yağlı yiyecekler beslenme detayları konusunda hastaya büyük zararlar verecektir. Bunun için dikkatli olmak gerekir. Özellikle zeytinyağı tüketimine daha çok ağrılık vermek gerekir.
- Tuzun azaltılması şarttır. Tuzun fazlası her daim büyük zararlar meydana getirir. Bunun içinde yemeklere, salatalara ve diğer besinlere daha az atılmalıdır. Bu aşamada gerekli olan günlük tuz tüketimi dışına çıkılmamasıdır.