Çay ve Tansiyon Arasındaki İlişki

Çay tansiyonu yükseltir mi yoksa düşür mü sorusu, özellikle son yıllarda kullanıcıların en fazla merak ettikleri arasında yer alır. Peki, çayın tansiyonu etkisi nedir?

Çay tansiyonu yükseltir mi?

Çay, dünyada olduğu gibi ülkemizde de hem siyah hem de diğer bitki türleri çerçevesinde epey tüketilmektedir. Melisa, adaçayı, rezene, papatya ve çok daha fazlası, popüler bitki çayları arasında yer alır. Küçük büyük her yaştan kişinin tüketmekte olduğu bu çaylar, tansiyona nasıl yönde etki eder? Özellikle her gün bolca tüketilen bir çayın vücuda zararı var mı? Sağlıklı bir bedene kavuşmak ve zinde kalabilmek için elbette bu tarz çaylara ihtiyacımız vardır fakat bu noktada, çayın gereğinden fazla tüketilmemesi gerekir.

Kısaca kan basıncı olarak tanımlanabilen tansiyon, gün içerisinde değişken sonuçlar almanıza yol açabilir. Yapılan araştırmalar, çay tüketimi gerçekleştikten yaklaşık 45 – 90 dakikalık bir süreç sonrasında tansiyonda yükselmeye neden olabilmektedir. Fakat söz konusu süre içerisinde geçerli olan bu durum, bir bakıma geçici olarak nitelendirilebilir.

Bu nedenle tansiyon ölçümü yapmadan önce kahve ya da çay gibi sıvıları tüketmemeli, en azından bu sıvılar tüketildikten birkaç saat sonra tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Kan basıncına doğrudan etki eden çay, içerisinde bulunan kafein miktarıyla az da olsa uyarıcı etki yapabilir.

Tansiyonu yükselten bitki çayları

İçerisinde kafein olan bitki çayları, genel olarak uyarıcı etki yapmaktadırlar. Bu nedenle kafein bulunan çaylardan uzak durmanız, tansiyon açısından çok daha iyi bir karar olacaktır. Uyarıcı etki yapan ve daha zinde hissetmenizi sağlayan kafein, aynı zamanda sadece tansiyona etki etmekle kalmaz ayrıca ruhsal sağlığınıza da olumsuz yönde etki edebilir. Anksiyete ve panik bozukluğu yaşayan hastaların az miktarda olsa dahi kafeinden uzak durmaları çok daha iyi bir karar olacaktır. Ayrıca mide rahatsızlıklarına sahip olan kişilerin de yine kafein tüketimine dikkat etmesi tavsiye edilmektedir.

Tüm bu hususlara dikkat ettikten sonra ise elbette tansiyonu yükselten bitki çaylarından uzak durmayı da ihmal etmemeniz gerekiyor. Tansiyona eden bitki çaylarından yeşil çay, içerisinde bulunan kafein ile tansiyon yükseltici bir etki yaratabilir. Yağ yakımını hızlandıran ve metabolizmaya etki eden yeşil çay, kilo vermek isteyen kişilerin en sık tercih ettiği çaylar arasında bulunur. Tansiyonu yükselten bir diğer bitki çayı ise adaçayı olarak bilinir. Ancak burada bir parantez açmak gerekir. Adaçayı ve yeşil çay, normal tüketildiği takdirde sağlığa pek çok yönden olumlu getiriler sağlar. Bu nedenle bitki çayı tüketiminde günlük 1 – 2 bardak sınırını aşmamaya önem göstermeniz de tansiyon açısından yeterli olacaktır. Bu sınırın elbette bünyeden bünyeye değişkenlik göstereceğini de unutmamanız gerekir.

Tansiyonu düşüren bitki çayları

Eğer hafif yüksek çıkan tansiyon değerleri görürseniz, doktorunuz daha sağlıklı beslenme ve spor yapma önerilerinde bulunabilir. Bu gibi durumlarda devreye giren tansiyonu düşüren çaylar, daha sağlıklı yaşamak isteyen ve tansiyon değerlerini biraz daha aşağıya çekmeyi hedefleyen kişilerce tercih edilir. Tansiyon düşüren çaylar arasında bulunan hibiskus, özellikle son yıllarda epey rağbet görmeye başlamıştır. Kan basıncında düşüş yaşamayı sağlayan hibiskus, ayrıca doğal olmasıyla da ön plana çıkmaktadır. Zinde kalmak ve daha sağlıklı beslenmek adına tercih edebileceğiniz çayı bir yandan da tansiyon düşürücü olarak kullanabilirsiniz.

Hibiskus yerine daha farklı bir çay arıyorsanız papatya ya da melisa çaylarına da yönelebilirsiniz. Tansiyon düşürücü etki yaratan papatya ve melisa çayları, aynı zamanda farklı tatlar arayanlar adına da mükemmel bir seçim olarak görülür. Kolayca demlenebilen çayları isterseniz marketten hazır alabilir isterseniz de aktardan alarak hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Her çayda olduğu gibi papatya ve melisa çaylarını da gerektiğinden fazla tüketmemeli, eğer bir hastalık söz konusu ise uzman bir doktora danışılmalıdır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle