Filiform Nabız (Nabız Yüksekliği) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Nabzın dakikada 130`dan daha fazla atması olarak bilinen Filiform nabız sorunu tedavi edilmediğinde ciddi problemlere neden olabilir.

Filiform Nabız Kimlerde Görülür?

Yaş, kilo ve ani duygu değişimlerine bağlı olarak ortaya çıkan Filiform nabız halk arasında nabız yüksekliği olarak bilinir. Kalbin kasılıp gevşeme hareketi sayesinde kalbe kan ve oksijen pompalanır. Normal insanlarda dakikadaki kalp atış sayısı 80-100 arasında olmalıdır. Dakikada 60`dan daha az kalbin atması bradikardi, 100-120 arasında olması taşikardı ve 130`dan daha fazla kalbin atmasına ise filiform hastalığı adı verilir. Kalbin normalden daha hızlı atması hali olan filiformda kişi kendi nabzını hissedemeyecek kadar zayıftır. Kalp ritim bozukluğu ve çarpıntı esnasında kişide bayılmalar görülebilir. Çocuklarda dakikada ve yeni doğan bebeklerde dakikadaki kalp atış hızı 140`a kadar ulaşması normaldir. Filiform özellikle yetişkinlerde görülür. Aritim ölçülürken sadece dakikadaki kalp atış sayısı değil aynı zamanda kabin vurgusu, dolgunluğu ve aralıkları da hesaplanır.

Nabız Yüksekliği Nedenleri

Alkol ve madde kullananlar, yoğun spor yapanlar, aşırı kahve tüketenler, vücudun su kaybetmesi, ateşli hastalık geçiren kişiler, kan kaybı, heyecan ve korku gibi duygu değişimi yaşayan kişilerde daha sık görülür. Ayrıca depresyon ve anksiyete hastaları, stresli kişilerde de görülen yüksek nabız sorunu hipertroidi, kalp ve akciğer hastalıklarının bir belirtisi de olabilir. Alerjik durumlar ve kullandığınız ilaçların yan etkisi de kalbin atış hızını yükseltebilir. Kesin tedavi için yüksek nabza neden olan durumlar bulunmalı ve uygun tedaviye başlanılmalıdır.

Filiform Nabız Belirtileri Nelerdir?

Ağır işlerde çalışanlar, günün çoğu zamanını egzersiz yaparak geçirenler ve stresli kişilerin sıkça yaşadığı filiform nabız yaşandığında kişi kendi nabız atışını hissedemez. Nabız oldukça zayıflar ve sayılamayacak kadar hızlı atmaya başlar. Bu esnada vücuda giren oksijen miktarı artar. Kalp yorulur. Kan basıncında değişimler görülür. Nabzı yükselen kişide göğüs ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, göz kararması, bayılma hissi, el ve ayaklarda titreme, nefes almada güçlük, kalp üzerinde baskı hissi görülür. Bu belirtiler stres gibi duygu değişiminde kaynaklı ise ve kısa sürede geçiyorsa ciddi bir sorun teşkil etmez. Ancak uzun süre devam ediyorsa, günlerce sürüyorsa ve ortada hiçbir neden yokken yaşanıyorsa mutlaka doktora gitmelisiniz.

Filiform Nabız Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?

Kalbin normalden daha fazla yükü üstlenmesi sonucu ortaya çıkan nabız yüksekliği tedavi edilip önlemediği sürece ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Vücudun hormonsal dengesini sağlayan hipertiroidi hastalığı, konjenital kalp hastalığı, aort yetersizliği, yüksek tansiyon, anfizem ve zatürre gibi akciğer hastalıkları nabız artışına neden olan etmenlerdir.

Gebelikte Hangi Sorunlara Yol Açabilir?

Genellikle yetişkinler ve kadınlarda daha fazla görülen nabız hızı artışı sorunu gebelikte de oldukça önemlidir. Hamile bayanlar hem kendilerinin hem de bebeğinin sağlığı bakımından bu durumu kontrol altında tutmaları gerekir. Kalbin dakikada 130`dan fazla atması vücutta kasılmalara neden olduğundan erken doğum ve düşük risklerini doğurabilir. Ayrıca bebeğin anneden yeterli miktarda besin almasını önlediği için fiziksel ve zihinsel gelişiminde sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle anne adayları stres, kaygı ve ani duygu değişimlerinden uzak durmalı ve tedavisine doktor gözetiminde devam etmelidir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle