Nabız Yüksekliği – Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Sağlıklı bir kişide normal olan nabız atması sayısı 60 ila 100 arasında değişmektedir.Nabız yüksekliği normal olan nabız atması sayısı değerlerinin 100 atımdan daha yüksek olması durumudur.

Nabız Yüksekliği Nedir?

Nabız sayısı kasılarak gevşeyen kalbin dakikalar içinde bu hareketi kaç kez tekrarladığını gösterir. İnsanlarda normal düzeyde nabız atması sayıları duygu durumlarına, kiloya ve yaşa göre değişim göstermektedir. Sağlıklı bir kişide normal olan nabız atması sayısı 60 ila 100 arasında değişmektedir. Bu atım sayılarının düşüklüğü ve yüksekliği olabilen durumlar içinde yer alır. Nabız yüksekliği normal olan nabız atması sayısı değerlerinin 100 atımdan daha yüksek olması durumudur. Buna taşikardi adı verilir. Ani nabız yükselmesi, nabız düzensizliği ve nabız yükselmesi durumlarında kalp atışları oldukça güçlüymüş gibi hissedilmektedir.

Tıbbi anlamda bu duruma çarpıntı ismi de verilmektedir. Bu çarpıntılar geçici durumda olursa tehlike oluşturmaz. Ama geçici durumda değilse tehlike oluşturan durumlara işarettir. Bu sorun devam ediyorsa ve belirtileri daha kötüye işaret ediyorsa zararları ve tehlikeli durumları meydana gelir. Nabız yüksekliği ya da diğer adı ile yüksek nabız belirtileri arasında göğüs ağrısı, nefes darlığı ve bayılma yer alır. Bu sorunun ölçümleri esnasında nabzın en çok hissedildiği bölgeye bakılmalıdır. Özellikle de el bileklerinde sinyalleri alma imkanı bulunduğu için belirtileri de dikkate alınarak buradan yapılır.

Ayrıca kolun dirsek kısmında bulunan çukuruna bakılarak nabız yüksek mi yoksa düşük mü bakılır. Bebeklerde ve çocuklarda bu ölçüm dirsek çukuru kısmından yapılmaktadır.

Nabız Yüksekliğinin Sebepleri

Bu sıkıntının sebepleri birçok etkene bağlıdır. Bunların bazıları oldukça basit nedenlere bağlı olabileceği gibi bazıları da ciddi düzeyde sebepleri ile karşımıza çıkar. Bu sıkıntının nedenler arasında alerjin yiyecekler tüketmek ve fazla düzeyde kafein tüketmek yer alır. Ayrıca aşağıda bulunan tüm detaylar düşüklüğü sorunun yanı sıra yükselmesi konusunda etkili olan faktörlerdir.

İlaçların açtığı etkenler; yüksek nabız düşük tansiyon sıkıntısına yol açan durum kullanılan ilaçlardır. Burun açmada kullanılan spreyler bile insanların nabızlarının değerlerinin üst seviyelere çıkmasını sağlayabilir.  Astım ilaçları bu konuda etkilidir. İlacın kan içinden temizlenmesi ile durum normal duruma döner. Gerekli olursa tedavisi yapılmalıdır.

  • Aşısı egzersiz; egzersiz aşırı düzeyde yapmak nabız yüksek durumunu ortaya çıkartır. Bu durum gayet normaldir. Sporun insan vücudunu olumlu şekilde etkilediği ve faydaları hızlı attığı ile ortaya çıkar.
  • Alkol; aşırı düzeyde alkol tüketimi yapmak kalbin normal yükünden daha fazla yük kaldırmasını sağlar. Bundan kaynaklı olarak da ortaya çıkar. Gerekli olursa tedavisi gerekirse yapılmalıdır.
  • Elektrolitlerde dengesizlik; insan vücudunun dengeli şekilde ve en doğru biçimde çalışması adına belli düzeyde elektrolitlere gereksinim bulunur. Yeterli düzeyde yenilip içilmiyorsa, idrar söktürücü ilaçlar kullanılıyorsa ve kusmadan kaynaklı olarak vücut susuz kalıyorsa elektrolit dengesinde bozulmalar mevcuttur. Bu da nabızın atması konusunda sorunların yaşanmasına sebep olur. Tedavisi için ve düşüklüğü konusunda yeterli düzeyde su içilmesi gerekir. Düzelmezse uzmana başvurmak ve belirtileri konusunda detay vermek gerekir.
  • Kalp hastalıkları; belli başlı kalp hastalıkları olursa kişilerin nabızının atması konusunda sıkıntıya sebep olur.
  • Hipertiroidi; aktif bir şekilde tiroid çalışması olursa nabızın atması ve sayısı ile alakalı tehlikeli durum meydana gelebilir.
  • Akciğer hastalıkları; bu hastalıklar belirtileri ile kalbin kanı götürmesi gereken yerlere ulaşması adına daha fazla çalışmasını sağlar. Tedavisi kesinlikle yapılmalıdır.
  • Panik atak, stres ve anksiyete; stres, panik atak ve anksiyete kalbin daha fazla atması durumuna ve sayısı konusunda yüksekliklere sebep olur.

Kalbin Hızlı Atması Tedavisi

Tedavisi için aşağıda bulunan detayların netleştirilmesi gerekir. Bunlar;

  • Altta yatan sebepler; kalpte hızlı atma olursa ve sayısı konusunda sorun mevcutsa sebebin ne olduğu bulunmalıdır. Ani şekilde bu durum meydana gelse bile detay bilinmelidir. Belirtileri dikkate alınarak uzmana başvurulması gerekir.
  • Kafein tüketimi; kafein kullanmak kalp atım sayısı üzerinde fazlasıyla etkilidir. Hatta ani şekilde yükselmesi konusunda en etkili faktördür.
  • Beta blokerler; bu konuda kullanılan ilaçlar sinir sistemi konusunda etki sağlar. Bundan kaynaklı olarak da nabız sayısı konusunda sorunlar yaşanır. Kullanılan ilaçların tansiyon düşüklüğü yaratmaması içinde uzman kontrolü dâhilinde kullanılmalıdır.
  • Kardiyo egzersizi; egzersiz yapan kişilerde sakin düzeyde ve ani çıkması ya da düşüklüğü olmayan nabzı meydana gelir. Bundan dolayı tedavisi kapsamında ve düşüklüğü konusunda kardiyovasküler egzersiz yapmalı ve bırakılmamalıdır.  En etkili tedavi şeklidir ve ani şekilde kalp atım sayısı yükselmelerinin önüne geçer.
  • Stresi yönetin; stres nabızın atması açısından önemlidir. Stresli ortamdalar kalp atım hızı belirtileri ile kendini gösterir. Stres tehlikeli mi ve stresli ortamda kalp atım sayısı kaçtır, stres oldukça tehlikelidir ve atım sayısı kişiye göre değişir.
  • Kilonuzu koruyun; aşırı düzeyde kilosu olanlar bu anlamda en çok sıkıntıyı yaşayan kişilerdir. Kilo olursa birçok hastalık meydana gelebilir. Bunun için en düşük kiloya sahip olunmalı, kilo kontrolü yapmalı ve diyet uygulanmalıdır. Ayrıca kilo tansiyon konusunda da etkilidir. Fazlalığı yüksek tansiyon hastalığını ortaya çıkartır.
  • Sigara; yüksek nabız konusunda etkilidir. Ayrıca tansiyon konusunda da etkilidir. En doğrusu sigarayı bırakmaktır. Bu sayede kalp atışları düzene girer.
  • Şeker tüketimini azaltın; şeker içerikli olan gıdalar insan vücudunda bulunan glikoz seviyesini yükseltir. Bu şekilde atış hızlanır ve tansiyon etkilenir. Bunun yerine lifli gıdalar tüketilmelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...
Yorum ekle