Nabız Basıncı Nedir, Yükse ve Düşük Değerler Nelerdir?

Nabız basıncı insanlarda ilerleyen yaşlarda tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak aorta ve arterlerinde sertleşmesiyle yükselmektedir. Artan nabız basıncına en büyük nedenler arasında yaş, kalbin atış hızı ve diyabet rahatsızlıkları neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda mutlaka uzmana görünmekte fayda vardır.

Nabız Basıncı Nedir?

Sistolik basınç ile diyastolik basınç arasında oluşan fark nabız basıncı değerini göstermektedir. Sistolik basınç diğer bir ifadeyle yüksek basınç kalp her attığında ölçülen yüksek değerdir. Dİyastolik basınç ise tam tersi olarak kalp atışı sırasındaki düşük basınç değeridir. Nabız basıncı ise bu iki basıncın ölçümünden çıkan farktır. Büyük tansiyon sistolik basınç değeridir. Küçük tansiyon ise diyastolik basınçtır. Nabız basıncında önemli olan nokta kalbin vuruşudur. Bu vuruşla birlikte ortaya çıkan basınç değerleri değerlendirilmektedir. Nabız basıncı insanlarda ilerleyen yaşlarda tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak aorta ve arterlerinde sertleşmesiyle yükselmektedir. Artan nabız basıncına en büyük nedenler arasında yaş, kalbin atış hızı ve diyabet rahatsızlıkları neden olmaktadır.

Yüksek Ve Düşük Nabız Basıncı Değerleri

Nabız basıncı belli bir değerin üzerine çıktığı zaman riskli bir durum oluşturmaktadır. Özellikle 60 yaşının üzerindeki hastalarda oluşan yüksek nabız basıncı 82 mmHg değerlerinde olmaktadır. Normal bir insanda olması gereken basınç değerinin yani yüksek tansiyon ile düşük tansiyon arasındaki farkın 64 mmHg olması gerekirken düşün nabız basıncı olan insanlarda bu değer 50 mmHg nin altına düşerken; yüksek nabız basınç değerleri de 82 mmHg ve üzerine çıkmaktadır. Hipertansiyon rahatsızlığı olan hastalarda özellikle kalp atış hızının artmasıyla birlikte nabız basıncı da artmaktadır. Önemli olan kalbin kasılması ve gevşemesiyle birlikte yaptığı hareketlerdir. Kalp 60 saniye içerisinde yaklaşık 80 defa basınç oluşturmaktadır.

Özellikle 60 yaşının üzerindeki hastalarda oluşan yüksek nabız basıncı 82 mmHg değerlerinde olmaktadır.

Nabız Basıncı Nasıl Ölçülür ve Hesaplanır?

Nabız basıncı yüksek tansiyon ve düşük tansiyon arasındaki fark olduğu için kalbe giden damarlar ve tansiyonu etkileyen damarlarla ölçülür. Kalbe giden atardamarlardan bir tanesi gırtlakta diğeride el bileğinde bulunur ve bu noktalarda nabız basıncı ölçülür. Bir dakika boyunca bu noktalardaki nabız sayısı parmak bastırılarak değerlendirelebilir. Nabız belli başlı durumlarda artar ve hızlı hızlı atmaya başlar. Genellikle korku, heyecan ve üzüntü durumları nabız basıncının artmasına neden olmaktadır. Nabız basıncı kalple alakalı olduğu için kalpte sıkışma yada herhangi bir problem olduğu zaman nabız basıncının da ölçülmesi gerekmektedir. Normal nabız değerleri 70 mmHg ve 80 mmHg arasında kabul edilmektedir. Bu sayılar heyecana, üzüntüye ve korkuya bağlı olarak değişebilmektedir.

Nabız Basıncının Düşmesinin Ve Yükselmesinin Etkileri

Bazı hastalıklarda nabız basıncı yükselir. Genellikle ateşli hastalıklarda bu durum sık görülmektedir. Yine aynı şekilde vücudun herhangi bir yerinde kanama olduğunda ve kalple ilgili kalp yetmezliği sorununda nabız hızlı bir şekilde atmaya başlar. Bradikardi durumunda yani nabız normal değerlerinin altında atmaya başladığı zaman baş dönmesi ve halsizlik gibi durumlar görülür. Bu sorunda genellikle beyinle alakalı problemlerde görülmektedir. Nabız sayısı 40 ve altına kadar düşük değerlere düşmektedir. En belirgin belirtisi çarpıntı, baş dönmeleri ve bayılmadır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle