Yaşa Göre Nabız Nasıl Hesaplanır? Nabızdan Tansiyon Hesaplama ve Nabzı Etkileyen Faktörler

Nabzın hızlı ya da yavaş vurması, metabolizmaya bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ayrıca kanamalar ve bazı hastalıklar nabzın yüksek değerlere ulaşmasına neden olabilir. Bu açıdan bakıldığında nabzınızı kontrol altında tutmalı ve belirli aralıklarla nabız hesaplama yapmanız gerekecektir.

Yaşa Göre Nabız Hesaplama

Kalbin kasılıp gevşemesiyle birlikte atardamarda basınç meydana gelir. Meydana gelen bu basıncın, vücudun farklı bölgelerinde hissedilen vuruşlarına nabız adı verilir. Nabız en çok el bileği, boyun ve ayaküstünde hissedilir. Bunun sebebi birçok etkene bağlıdır ve kişilerine metabolizmasına göre değişmektedir. Yapılan egzersizler, kan kayıpları, yaş faktörü, vücudun o anki pozisyonu ve hastalıklar nabzı değiştiren faktörler arasındadır. Bayanlara nabız daha yüksek ölçülmektedir. Çünkü bayanlarda stres, heyecan ve korku gibi duygular daha çok etkilidir. Bu bilgilerin yanı sıra nabız aralığı hesaplama ve nabız hesaplama gibi konularda da gerekli bilgilere sahip olmanız gerekir.

Orta ve yüzük parmakların yardımıyla sayılan nabız, günümüzde acil olaylar karşısında can kurtarıcı etkendir. Sağlam bir bireyde nabız vuruşu 70 ile 80 arasındadır. Ayrıca bu vuruşlar yumuşak, dolgun ve aynı aralıkta hissedilir. Nabız vuruşları işlev olarak soluk alışverişlerinde değişikliğe uğrar. Örneğin heyecanlı bir kişide nabız, herhangi bir küçük olay karşısında hızlanır. Normal bünyeye sahip kişilerde ise aynı durum büyük olaylarda görülebilir.

Nabız Nasıl Ölçülür?

Nabız ölçümü vücudun iki önemli bölgesinden yapılır. Bunlar;

  • Boyun bölgesinde, gırtlağın her iki yanında bulunan atardamarlardan herhangi birine, elinizin 3 orta parmağının iç kısımlarını bastırarak
  • Elinizin 3 orta parmağını bileğinizde tutarak ölçülebilir.

Bu bölgelere parmağınızı hafifçe bastırarak sağa ya da sola kaydırarak nabız vuruşlarını hissedebilirsiniz. Hissettiğiniz an durmalı ve 1 dakika boyunca nabız darbelerini sayabilirsiniz. Yaşlı kişilerin nabzı biraz daha düşüktür. Ayrıca düşük ya da yüksek tansiyonlu kişilerin sayısı fazladır ve bu durum da nabız sayısını etkilemektedir.

Nabız, hastalanma, egzersizler, korku, üzülme ve heyecan durumlarıyla birlikte artar. Bu anlamda sakin olduğunuz vakitler arasında nabız ölçümü yapmanız önerilmektedir.

Yaşa Göre Nabız Değerleri

Yaş, nabzı etkileyen etkenlerdendir. Bu anlamda yaşlı ve genç vücut arasında nabız değeri farkı vardır. Metabolizmanın hızına bağlı olarak değişen nabız sayısının yaşa göre değerleri şu şekildedir;

  • 0-1 yaş arasındaki bebeklerde nabız 120-140 arasındadır
  • 1-3 yaş arasındaki çocuklarda nabız 90-120 arasındadır
  • 3-7 yaş arasındaki çocuklarda nabız 90-100 arasındadır
  • 7-20 yaş aralığında 80-90 değerleri arasındadır
  • 20 yaş ve üzeri bireylerde nabız 60-80 değerleri arasındadır.

Sizlerle paylaşacağımız Online form sayesinde otomatik olarak nabız sayınızın kaç olması gerektiğini hesaplayabilir ve kendiniz de nabız sayınızı hesaplayarak karşılaştırabilirsiniz.

Bazı hastalıklar nabız üzerinde etkilidir. Yapılan araştırmalar tifo dışındaki tüm ateşli hastalıklarda nabzın yükseldiğini göstermiştir. Ateşin 1 derece yükselmesine karşılık nabzın da 20 vuruş hızlandığı tespit edilmiştir. Bu açıdan bakıldığında nabız ile ateşli hastalıkların birbirine etki ettiği sonucu çıkarılabilir.

Herhangi bir kanama durumunda, vücuttan dışarıya atılan kanın etkisiyle kalp atışları hızlanmaktadır. Vücut dokularının normal olarak beslenebilmesi için kalbin belirli bir hızda çalışması gerekecektir. Bu yüzden kanamalarda nabız sayısı fazlasıyla artmaktadır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle