Nabız Ölçümleri Nasıl Yapılır, Nabız Neden Düşer ve Neden Yükselir?

Nabız sağlıklı bir kişide dakika da 60 ila 80 arasında atmaktadır. Bazı hastalıklardan ve gün içinde yaşanan heyecan ile sorunlardan kaynaklı düşür ya da yükselir.

Nabız Nedir, Nasıl Ölçülür?

Kalbin işlevini gerçekleştirirken kasılıp gevşemesi ile damarlara yaptığı basınca insanlar arasında kalp atışı ismi verilir. Kalp dakikada hemen hemen 60 ila 80 kez kasılma yani basınç yapar. Bu basınca nabız adı verilir. Nabız nedir kısaca kalbin vuruş sayısıdır. Nabız ölçümü sağlık açısından önemlidir. nabızı ölçmek için ki farklı yöntem kullanılır ve vücudun iki farklı bölgesinden ölçüm yapılır.

  • Boyundan nabız atması, boyunda gırtlak kısmının iki tarafında atar damarlardan bir tanesine elin orta parmağının i kısmını bastırarak ölçme
  • Elin üç orta parmağının bileğe, başparmağının gerisinde var olan oluğa bastırılması ile ölçmek

Bu iki nokta üstüne parmaklar hafif düzeyde bastırılır. Parmaklar yine hafif şekilde sağa ve sola doğru oynatılır ve nabızın hissedildiği yerde durulur. Nabız kontrolü için görebileceğiniz yerde saniye kolu olan bir saat olmalıdır. 1 dakika yani 60 saniye süre ile nabızın vurduğu darbeler dinlenir.  Bu şekilde dakikada kaç attığı konusunda nabız kontrolü sağlanır. Kalp atım sayısı yaşlı olan kişilerde düşme ile karşımıza çıkar. Ayriyeten egzersiz, efor harcanan işler ve duygulu hallerde de kalp atışı yükselmeleri yaşanır. Nabız atışı atardamarlardan duyulan vuruşlar demektir. Bu atışı en basit şekilde bilekte bulunan atardamarlardan hissetmek mümkündür.

Bu bölgeden en net şekilde duyulmasının nedeni atardamarın özellikle bilek bölgesine yakın olmasıdır. Saymak ta nabız atışı kontrolü açısından gereklidir. Yüzük ve orta parmak ile sayım işlemi yapılır. Son dönemlerde nabız atması sayımı yapılmasa da tansiyon gibi ciddi hastalıklar başvurulan bir yöntemdir. Kalp atışı sayısı sağlam ve sağlıklı şekilde yaşamını devam ettiren bir kişide aynı aralıklarda, yumuşak ve dolgun şekilde devam eder. Nefes alıp verme işlemlerinde sağlıklı kişilerde de vuruşlar azalır. Nabızın çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar;

  • Alternan
  • Sıçrayıcı
  • Çentikli
  • Filiform
  • Dinlenik

Nabız Değerlerini Etkileyen Faktörler

  • Nabızın değerlerini etkileyen birçok faktör bulunur. Bunların başından belli başlı hastalıklar gelir. Ateşli olan hastalıkların hemen hemen hepsinde yükselmeler gözlemlenir. Ateşin yükselmesi ile atışı dakikada 20 vuruş hızlanabilir. Bundan dolayı ateşli hastalıklarda dikkat etmek gerekir.
  • Kanama durumunda dışarıya akan kanın yokluğunu hissettirmemek adına kalp atması hızlanır. Dokuları normal bir şekilde beslemek için kalbin hızlı şekilde çalışması sonucunda nabızın atışları da etkilenerek hızlanır. Yalnız böyle bir durumda vuruşlardaki dolgunluk kaybolmaya başlar ve atması zayıf düzeyde hissedilir.
  • Guatrda bu konuda etkili olan bir hastalıktır. Bu hastalık sonucu kalp yetmezliğinde olduğu gibi nabızın atışları değişir. Dakikada 200 ulaşabilir.
  • Sinir sisteminde bulunan sorunlar kişilerde terleme, baş dönmesi ve baygınlık gibi sorunlara yol açar. Bu durumlarda ise kalp atmasında düşüşler meydana gelir. Böylelikle nabızda düşer. Düşmesi oldukça tehlikeli bir durumdur.
  • Beyin urlarının olması, beyin kanaması geçirilmesi sonucunda kafa içinde basınç oluşmasından dolayı düşüşler meydana gelir.
  • Kalp kulakçıklarında bulunan hastalıklar ve sorunlar basınç dengesini bozar bundan kaynaklı olarak da düşüşler meydana gelir. Bu konuda belirtileri dikkate alınmalı ve vakit kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle