Yüksek Nabzın Etkileri ve Sonuçları Nelerdir? Nabız 100`ü Geçerse Hangi Sağlık Sorunları Ortaya Çıkar?

Nabız, dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir. Nabız değerini artıran faktörlerin tespit edilerek daha sağlıklı bir yaşam sürülmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu konuda yapmanız gerekenleri de sizlerle paylaşmaktadır.

Yüksek Nabız

Nabzın yüksek olması birçok faktöre dayalı olarak gelişebilir. Yüksek nabız eğer geçiciyse, önemli bir durum yoktur. Fakat her ölçümde yüksek nabız değerlerine ulaşıyorsanız bu durum farklı bir hastalığın habercisi olabilir. Nabız yüksek attığında kalp atışlarının çok güçlü attığını hissedebilirsiniz. Bu durumun tıptaki adı çarpıntıdır. Kalp atışı bu şekilde devam ediyorsa baş dönmesi, nefes darlığı, bayılma ve göğüs ağrılarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere nabız 120 normal mi ve yüksek nabzın sonuçları hakkında detaylı bilgiler sunuyor olacağız. Ayrıca nabız 100 ve üzerindeki değerlerin etkilerinden de bahsedeceğiz.

Kalbin hızlı atmasının birçok nedeni vardır. Öncelikle fazla miktarda kafein tüketimi kalbin hızlı atmasına neden olur. Kalp atışını hızlandıran bir uyarıcı olan kafein ve ürünlerinden uzak durmanız önerilmektedir. Bunun yanı sıra kaygı bozukluğu ve stres de kalbin normalden daha hızlı atmasına sebep olabilmektedir.

Yüksek Nabız Nedenleri

Yüksek nabza neden olan en önemli faktörler; aşırı egzersizler, ilaçların yan etkileri, kafein tüketimi, alkol kullanımı ve kalp hastalıklarıdır. Kullanılan ilaçlardan kaynaklanan yan etkilerle nabız hızlı atabilir. Ayrıca en çok astım ilaçları buna sebep olabilir.

Alkol tüketimi de nabzı yükselten faktörler arasındadır. Kalbin çok daha fazla çalışmasına neden olan alkol, fazla miktarlarda tüketildiğinde kalp sorunlarına neden olacaktır. Bunun yanı sıra bazı kalp hastalıkları da çarpıntılara neden olur. Doktorunuz bu konuda sizlere detaylı bilgileri verirken yapmanız gerekenleri de sizlerle paylaşacaktır.

Nabız 100’ü Geçerse?

En kolay yoldan bileklerdeki atardamarlarda hissedilen nabız, kalbin her sıkışmasında basıncı artırır. Boyun damarlarında da hissedilebilecek bu durumun kontrol altına alınması için bazı tedbirler alınmalıdır. Öncelikle işaret ve orta parmağınızı nabız ölçümü yapacak bölgeye bastırdığınızda, atış hızının saniyede 2 defa vurması, nabzınızın 100’ü geçtiğini gösterecektir. Ayrıca nabız 110 ve üzeri değerlerinde kalp aşırı çarpıntıya neden olurken baş dönmesi ve bayılma gibi etkenler de ortaya çıkabilir.

Yüksek Nabız Nasıl Engellenir?

Yüksek nabız tedavisinden önce yaşam tarzınızda bir takım değişiklikler yapmanız önemlidir. Kardiyo egzersizleri, kilonuzu korumak, stres yönetimi ve şeker tüketimi gibi konularda çok daha dikkatli olarak kalbinizde meydana gelebilecek çarpıntıları önleyebilirsiniz.

Yüksek nabzı engellemenin ilk yolu kafein tüketimini sonlandırmaktır. Ancak bundan önce kalbin hızlı atmasına neden olan tüm etkenleri bilmeli ve doğru tedavi yöntemini seçmelisiniz. Kafein tüketiminden sonra egzersiz yapmanız şart. Daha sakin bir yaşam ve uzun süreli yürüyüşler ile nabız değerinizi normal düzeye ulaştırabilirsiniz.

Aşırı kilolu kişilerin nabız değeri daha yüksektir. Bu yüzden kilonuzu düşürmeli ve kalbin daha fazla çalışmasını engellemelisiniz. Ayrıca gün içerisindeki stres düzeyinizi kesinlikle korumalısınız. Çünkü stres, nabız değerini yükselten en önemli faktör olarak kabul edilmektedir.

Sigarayı ve şeker tüketimini bırakmak, yüksek nabzı engelleyen ciddi faktörlerdir. Akciğerlerin fazla çalışmasına neden olan sigara, birçok organa da zarar vermektedir. Ayrıca şeker içeren tüketimler vücudun glikoz seviyesini yükselterek kalp atışlarını hızlandırır. Bu yüzden tüketilmemeleri gerekmektedir.

 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (8 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...
Yorum ekle