11 8 Tansiyon Normal midir? Tansiyon Düşüklüğü ve Yüksekliğinin Nedenleri ve Etkileri Nelerdir?
11 8 tansiyonu normal olarak tanımlansa da düşmekte olan bir tansiyonun habercisi olabilir. Bu yüzden gerekli tedbirlerin ve düşük tansiyon hakkında tüm bilgilerin bilinmesi önemlidir.
İçindekiler
11/8 Tansiyon
Normal tansiyon değeri günümüzde 12/8 olarak kabul edilmiştir. Yani büyük tansiyonun 12, küçük tansiyonun ise 8 olması gerekir. 11/8 tansiyon değerine bakıldığında ise bu oranın normal olduğu fakat düşmekte olan bir ölçü olduğu söylenebilir. Çünkü büyük tansiyonun 10’dan küçük olması durumunda düşün tansiyon belirtileri ortaya çıkacaktır.
Düşük Tansiyon Belirtileri
Ani olarak eğilmek ve kalkmak gibi durumlarda baş dönmesi ya da bayılma gibi belirtiler meydana geliyorsa, düşük tansiyondan şüphe edilebilir. Bunun yanı sıra uyurken ya da hızlı bir şekilde ayağa kalkarken ortaya çıkabilecek ani düşüşler çok tehlikeli olabilir. Bu durumda beyne yeteri kadar kan gitmediği için bayılmalar da meydana gelebilir.
Bulantı, konsantrasyon bozukluğu ve gözlerde karıncalanma, düşük tansiyonun en önemli belirtileri arasındadır. Ayrıca hafif göğüs ağrısı ve nefes darlığı da sıkça görülen belirtilerdendir.
Kişide tansiyon çok düşmüş ise ilk olarak beyin etkilenir ve hasarlar meydana gelebilir.
Tansiyon düşüklüğünde vücudumuzun mekanizması, kan basıncını yükseltmeye çalıştığı için farklı hasarlarla da karşılaşabilirsiniz. El ve ayakların morarmaya başlaması bu hasarların başında gelmektedir.
Düşük Tansiyon Sebepleri
Düşük tansiyonun meydana gelmesi için bir takım sebeplerin de oluşması gerekmektedir. Öncelikle kalpteki ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği, tansiyonu aşırı bir şekilde düşürmektedir. Ayrıca böbrek üstü bezinin yeteri kadar çalışmaması tuz kaybına neden olur ve tansiyonu düşürür.
Ciddi anlamda kansızlık sorunu olan kişilerde de anlık tansiyon düşmesi meydana gelebilir. Bunun yanı sıra yüksek tansiyonu düşürmek için kullandığınız ilaçlar da düşük tansiyona neden olabilir. Kusma ve ishalle birlikte hastalardaki aşırı kan kaybı, düşük tansiyonu tetikler.
11 8 tansiyon, normal olarak tanımlansa da, tansiyonun daha fazla düşmemesi için dikkat etmeniz gerekecektir.
Düşük tansiyonun diğer sebeplerine bakıldığında;
- Uzun süre yatakta kalmış kişilerde de tansiyon düşüklüğü meydana gelebilir.
- Baş çevresindeki yararlanmalardan sonra oluşan semptomlar, tansiyonu düşürebilir.
- Sinir sistemi bozuklukları, tansiyonu düşüren diğer etkenler arasındadır.
Yüksek Tansiyon Belirtileri ve Etkileri
Yüksek tansiyon, düşük tansiyon gibi nefes darlığı ve baş dönmesinin yanı sıra burun kanaması ve düzensiz kalp atışlarıyla kendini belli eder. Etkilerine bakacak olursak;
- Beyin kanaması ve felç durumları
- Görmede ciddi anlamda azalma ve körlük
- Kalp büyümesi ve yetmezliğinin yanı sıra kalbi besleyen damarların tıkanması
- Böbrek yetmezliği
- Büyük atardamarlarda ciddi genişleme
- Bacak ve boyun damarlarının tıkanması
Yüksek tansiyon, vücuda ciddi anlamda zarar vermektedir. Bu yüzden belirtilerin ortaya çıkması durumunda çok kısa sürede doktora görünmekte fayda var.
Yüksek tansiyonun nedenlerine bakıldığında ise genetik ve çevresel faktörlerin etki ettiğini belirtebiliriz. Özellikle de tüketilen besinler, stresli bir hayat, yaşam tarzı, kilo, sigara ve alkol tüketimiyle kendini belli eden hipertansiyon için gerekli tedbirler alınmalıdır.