18 10, 18 11 ve 18 12 Tansiyonun Vücuda Etkileri Nelerdir? Yüksek Tansiyon için Yapılması Gerekenler
Tansiyonun 18 değerlerine ulaşması hipertansiyon olarak adlandırılır ve acil olarak müdahale edilmesi gerekir. Bir doktor muayenesi ve sonrasında uyulacak kurallar ile tansiyonun daha fazla çıkması engellenebilir.
İçindekiler
18 10, 18 11 ve 18 12 Tansiyonu ve Vücuda Etkileri
18 tansiyon, yüksek tansiyon olarak tabir edilen ve oldukça riskli bir değerdir. 14/9 tansiyon değerinden itibaren tüm ölçümler hipertansiyon olarak kabul edilmektedir. Ayrıca ev ölçümleri için 135/85 değeri normal olarak tanımlanmıştır.
Tansiyon 18, çok ciddi bir rakamdır ve anında müdahale edilmelidir. Öncelikle yüksek tansiyona neden olan etkenleri sizlerle paylaşıp daha sonra da ani yükselişler için uygulayacağınız yöntemleri aktarıyor olacağız.
Hipertansiyonun Nedenleri
Tansiyonun aşırı yükselmesine neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Gıdaların çok tuzlu tüketilmesi
- Kafa içi basıncın yükselmesi
- Böbrek hastalıkları
- Böbrek üstü bezinde ortaya çıkan tümörler
- Doğuştan aort darlığı
- Tiroid bezi hastalıkları
Bu sorunların birçoğu ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir. Aort yani büyük atar damar sorunu yaşayan bir kişini bu darlığı, balonla açılabilir ya da cerrahi müdahaleler ile kontrol altına alınabilir.
Hipertansiyonun Zararları
Yüksek tansiyon vücudunuza ciddi anlamda zarar verir. Özellikle beyin, böbrek ve kalbi etkileyen bu durum fiziki ve ruhsal açıdan hastaları etkilemektedir. Ayrıca uzun süre içinde ölümlere de yol açabilmektedir.
Tansiyonun yüksek olması, kalbin iş yükünün artması demektir ve özellikle de atar damarlarda büyük zararlara neden olur.
Uzun seneler boyunca böbrek, kalp ya da beyin damarları yüksek basınçla mücadele edebilir. Bu yüzden kan basıncı yükselmesinden sonra yaşanan durumları fark etmek zor olacaktır. Hastalara ise zararları şu şekildedir;
- Kalp büyümesi
- Kalbi besleyen damarlarda tıkanma
- Beyin kanaması
- Felç
- Körlük ya da görmede azalma
- Boyun ve bacakta bulunan damarlarda tıkanma
Bu sorunlarla karşılaşmak istemiyor ve hipertansiyona karşı mücadele etmek istiyorsanız öncelikle düzenli bir şekilde tansiyon ölçümü yaptırmalısınız.
Ailenizde yüksek tansiyonlu bir birey var ise, 40 yaşının üzerindeyseniz, kiloluysanız, sigara tüketiyorsanız ve şeker hastası iseniz tansiyonunuzun yüksek çıkması beklenebilir.
Tansiyonun 18’e çıkması durumunda bu durumların birçoğu yaşanabilir. Bu yüzden zaman kaybetmeden bir doktora görünmeli ve muayeneye başlamalısınız. Ayrıca doktorunuzun önerdiği ilaçlar dışında farklı bir ilaç kullanmamalı ve önerilerinden yararlanmalısınız.
Hangi Besinleri Tüketmemeliyim?
Yapılan birçok araştırma öncelikle tuzlu gıdaların tansiyonu yükselttiğini ortaya çıkarmıştır. Günümüzde ayrıca ihtiyacımız olan tuz miktarının 10 katı kadar tuz kullanımı yapıldığı da bilinmektedir. Bunun yanı sıra şekerli besinler de yüksek tansiyona davetiye çıkarır.
Çay ve kahvede bulunan kafein, tansiyonu yükseltir. Fakat burada bilinmesi gereken şey tüketim miktarınız olacaktır. İçeriğinde şeker bulunan kolanın da tansiyona oldukça zararlı olduğu bilinmektedir ve tüketilmemesi önerilir.
Margarin ve tereyağı da tüketilmemesi gereken gıdalar arasındadır. Direkt olarak tansiyonu yükseltmezler fakat doymuş yağ oranı yüksek olan bu yağların zararlı olduğu yapılan araştırmalarla desteklenmiştir. Son olarak da alkol tüketiminden uzaklaşmanız gerekir.