Tansiyon Ölçümü Elle Nasıl Uygulanır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kan basıncını elle ölçme uygulamalarının nasıl yapılacağını ve nelere dikkat edilmesini gerektiğini bilmeden yapmak ölçümlerde yanılmalara sebep olan en önemli etkenlerdir.

Elle Tansiyon Nasıl Ölçülür, Aşamaları Nelerdir?

Tansiyon sorunu ülkemiz sık şekilde rastlanan bir sağlık sorunudur. Düşük ve yüksek değerler ile karşımıza çıkan bu sorun tedavi edilmesi şarttır. Yüksek ve düşük tansiyon belli belirtiler ile ortaya çıkar. Bu belirtileri dikkate alarak ölçümü yapılmalıdır. Tansiyonun normal olan değerleri 120/ 80 mmHg’dir. Bu değerlerin üzerine çıkmaya başladığında ya da düşmeye başladığında sorunlarda meydana çıkmaya başlar. Tansiyon hastası olan kişilerin düzenli olarak kan basıncı ölçümü yapmaları gerekir. Bazı cihazlar ile ya da elle tansiyon ölçme işlemleri için bilinmesi gereken detaylar bulunur. Bu detayları bilmeden yapılacak olan ölçümlerde sorunlar yaşanır.  Elle tansiyon nasıl ölçülür;

  • Ölçüm yapılacak olan kişinin kolu açılır. Bu aşamada önemli olan kişinin elbisesinin kolu sıkmamasıdır. Tansiyon cihazı kola takılır ve kol kalp hizasında tutularak tansiyon ölçümü için ilk adım atılır.
  • Aletin kola sarılan kısmına maşon adı verilir. maşonun sarılması ile stetoskop kulağa takılmalıdır.
  • Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta, pompanın tutulacağı el ile diğer elin kişinin dirseğini alt kısmından desteklerken aynı elin başparmağı ile de stetoskopun diyafram kısmını dirsek çukurunda muhafaza etmenizdir.
  • Maşonu şişirmek gerekir. Bu aşamadaki amaç maşonun içinde bulunan havanın basıncının damar içinde bulunan basıncı yenmesidir. Bundan dolayı da herhangi bir ses duyulmayasıya kadar şişirilmelidir.
  • Maşon 180 mmHg’ye kadar şişirilmelidir. Bu değer birçok kişide damarda bulunan basıncı yenmeye yeter ama nabız sesi duyuluyorsa şişirmeye devam edilmelidir.
  • Sonra havanın yavaş yavaş boşaltılması gerekir. Gözün ise bu aşamada göstergede olması şarttır. Düşüm esnasında duyulan ilk nabız sesinin akılda tutulması gerekir. Bu ses büyük kan basıncının değeridir. Sesler bir noktada kaybolacaktır. Seslerin kaybolduğu nokta küçük kan basıncı değerini gösterir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tansiyon ölçümü için hastanın en az 5 dakika dinlenmiş olması gerekir. Aletin maşon kısmı ile rastgele sarılmamalıdır. Boruların cihaz ile birleştiği kısım kolun iç yüzeyinde olmalıdır. stetoskopun tambur bölgesi de maşonun alt kısmında olmalıdır. Yapılacak olan ilk ölçüm ise iki koldan da yapılmalıdır. Kalpten çıkan damarlardan kaynaklı olarak sağ kol sol kola göre basınç açısından farklıdır. Yalnız bu değer farklı 10 mmHg’yi geçmemelidir. Kan basıncının ölçümlerinin sağlıklı yapılması adına ard arda ölçümlerin yapılmaması gerekir. Aralarında en az 2 dakika ara olmalıdır. Arka arkaya ve ara verilmeden yapılan uygulamada ikincisi birincisinden daha düşük değerler ile karşınıza çıkar. Bunun nedeni de ilk uygulamada damarlardaki akımlara bağlı olarak salınmış olan nitrik oksitten kaynaklıdır. Nitrik oksit kısa süreli olarak kan basıncının düşüşünü sağlar.

2 dakika ara verilerek yapılan ölçümlerin ikisinin de eşit düzeyde ya da yapılan iki uygulama arasında en çok 5 mmHg fark bulunması gerekmektedir. Daha çok fark bulunması uygulamanın yanlış yapıldığına ya da alette bir sorun bulunduğuna işaret eder. Bu anlamda dikkatli olunmalıdır.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle