Yüksek Kan Basıncı Sorunları Neden Kaynaklanır, Sorunlar Ortadan Nasıl Kaldırılır?

Yüksek tansiyon hastalığına sahip olan kişilerin yaşam şeklini ve beslenmesini tamamen değiştirmesi gerekir. Bunların değişimi ile kan basıncı değerleri dengede tutulabilir.

Yüksek Tansiyon Neden Olur, Yüksek Tansiyon Sebepleri Nelerdir?

Tansiyon, kalbin kan pompalaması esnasında atardamarların çemperlerinde var olan basınçtır. Zamanla damarlara devamlı olan fazla düzeyde güç uygulaması bulunuyorsa yüksek tansiyon meydana gelir. Bu sorun zaman içinde ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Yüksek tansiyonun diğer bir adı da hipertansiyondur.

Tansiyonun normal olan seviyeleri büyük 12, küçük 8’dir. Bu rakamların üst düzeylere çıkması kan basıncında sorunlara sebep olur. Yüksek tansiyonun nedenleri birçok etkene bağlıdır. Kullanılan ilaçlar, diş ağrısı, baş ağrısı, migren, beslenme düzeni, adet gecikmeleri, stres gibi etkenler tansiyonu yükselten faktörler arasında yer alır.

Tansiyonu yükselten sebepler kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bunun için bir kişide yüksek düzeydeki kan basıncına sebep olan etkenler diğer bir kişide sebep olmayabilir. Yüksek tansiyon nedenleri belirlemede belirtileri de çok önemlidir.  Genelde ciddi düzeyde baş ağrısı, migren, mide bulantısı, görme sorunları, burun kanaması ve kafa bulanıklıklarına sebep olur. Özellikle strese bağlı yüksek tansiyon baş ağrısına sebep olur. Yaşın ilerlemesi ile tansiyon yüksekliğinin sebepleri de artmaktadır. Bu rahatsızlık kalp krizine, inme ve felce, böbrek yetmezliklerine ve daha birçok sağlık sorununa sebep olabilir.

Yaşın ilerlemesi ile vücutta bulunan tuz ve su oranı, böbreklerin durumu, sinir sistemi ve damarların durumu kan basıncını etkiler.

Tansiyonu Etkileyen Faktörler

Kan basıncı farklı dış faktörlerden, genetik faktörler, beslenme düzeninden, kullanılan ilaçlarda stres ve sağlık sorunlarından etkilenmektedir. Bunlardan en önemlileri genetik faktörler ve çevresel faktörledir. Özellikle aile bireylerinde var olan yüksek kan basıncı sorunu bu hastalıkta oldukça önemlidir. Geçmişinde ve ailesinde bu sorunu olan kişilerin kendilerine dikkat etmeleri gerekir ve dikkat etmesi gerekenler konusunda bilinçli olması gerekir.

Genetik faktörler için yapılacak bir işlem bulunmayabilir. Bunun için kişinin yaşamı boyunca kendine dikkat etmesi gerekir. Nedenleri ve çıkan sonuca göre sonrası ciddiye alınmalıdır. Çevresel olan faktörler tamamen yaşam tarzı ile alakalı bir durumdur. Kilolar, beslenme şekli, stresli bir yaşam ve belli başlı bazı alışkanlıklar hipertansiyonun nedenleri konusunda detay verir. Tedavi döneminde yapılması gerekenler de yaşam tarzı ile alakalı bir durumdur. Bazı kişilerde ise hipertansiyon sorununun sebepleri bilinmez. Bu kişilerinde mutlaka beslenme tarzını, alışkanlıklarını düzeltmesi ve stresli ortamlardan kendini uzak tutması gerekir.

Hipertansiyon tedavi edilmezse oldukça ciddi sağlık sorunlarına yol açacağı için tanı sonrası dikkatli olmak ve kontrolleri aksatmamak önemlidir.

Hipertansiyon Nasıl Kontrol Altında Tutulur?

Hipertansiyon sorunu olduğu meydana çıkan hastaların mutlaka uzmana başvurması ve tam anlamı ile muayene olması gerekir. Bu konuda nelere dikkat etmesi gerektiğini, nedenleri konusunda detayları, etkileyen faktörler konusunda detayları, sağlık açısından ne tarz risklere sebep olduğunu, yapılması gerekenler konusunda detayları öğrenmek gerekir. Bu sorun erken dönem içinde fark edildiyse yaşam tarzında yapılacak olan değişiklikler ile kontrol altına almak daha kolaydır. Yani erken dönem içinde ilaç kullanımı bile gerekmeyebilir.

Erken önemde sabah kakınca, uyurken, geceleri yapılması gerekli olanları da bilmek lazımdır. Hipertansiyon sorunu için ilaç içmeniz gerekliyse uzmanın önerdiği ilaçları, önerdiği dozlarda kullanmanız gerekir. Dışarıdan ve kulaktan duyma olan ilaçlardan uzak durulması gerekir. İlaçlardan kaynaklı olarak yan etkiler meydana gelirse kullanımı bırakmadan uzman ile görüşülmesi gerekir. Hatta uzmanla görüşüp farklı ilaç yazmasını hasta isteyebilir.

Tedavi sürecin önemli olan ortaya çıkan belirtileri detaylı şekilde izlemektir. Bu belirtiler süreci etkileyecek olan faktörler içinde yer alır. Ayrıca tedavi sürecinde kesinlikle kontrolleri aksatmamak gerekir. Bu sağlıklı yaşam için gereklidir.  Aşağıda bulunan tüm detaylar kan basıncının yükselmesine ve sorunların yaşanmasına sebep olur.

  • Aşırı düzeyde kilolu olmak
  • Sigara ve alkol kullanımı yapmak ( kadınların günde 1 kadeh, erkeklerinde günde iki kadehten fazlasını tüketmemesi gerekir. )
  • Şeker hastalığına sahip olmak
  • Aile geçmişinde hipertansiyon sorunu olması
  • Yemekleri çok tuzlu tüketmek
  • Su tüketimi yapmamak
  • Kaygı içinde yaşam sürdürmek
  • Stresli bir yaşam sürdürmek

Çoğu hastada bu sorunun neden kaynaklandığını ve sebeplerinin ne olduğunu bulmak oldukça zordur. Bu duruma da tıp dilinde esansiyel primer hipertansiyon adı verilir. Bir hastalıktan kaynaklı olarak ya da ilaç kullanımlarından kaynaklı olarak meydana gelen yüksek kan basıncı sorunlarına da tıp dilinde sekonder hipertansiyon adı verilir.

Yüksek Tansiyonu Kontrol Altında Almak İçin

  • Sağlıklı yaşamak adına kiloyu korumak gerekir. Fazla kilolardan kısa süre için kurtulmak gerekir.
  • Stresle baş etmeyi öğrenmek gerekir. Stresli yaşama sebep olan her türlü etkenlerden uzaklaşmak oldukça önemlidir.
  • Günlük olarak sodyum alımlarını azaltmak gerekir.
  • Yemeklerden tuzu azaltmak gerekir.
  • Alkol kullanımı yapan kişilerin alımlarını azaltmaları gerekmektedir.
  • Sigar kullanan kişilerin kesinlikle bırakmaları gerekir.
  • Düzenli şekilde egzersiz yapılması gerekir. Egzersizin en az yarım saat yapılması gerekir.
  • Bol su içmek gerekir. Günlük olarak 2 litre su içilmesi gerekir.
  • Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek gerekir. Özellikle lif ve potasyum açısından zengin gıdaların tüketilmesi gerekir.
  • Bol su içmek ve kalp dostu bir beslenme biçimini (potasyum ve lif de içeren) alışkanlık haline getirmek



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle