Böbrek Taşı Tansiyon Yükseltir Mi, Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları İlişkileri
Böbrek taşı insan vücudunda bir çok farklı duruma neden olabilmekte ve bu durumlar arasında böbrek taşının tansiyona etki edip etmediği konusu hakkında detaylar
Böbrek Taşı Tansiyonu Yükseltir Mi?
Yüksek tansiyon böbrek hastalığının habercisi olabilir mi sorusunun cevabını böbrek taşıyla ilişkilendireceğiz. Tıpta diğer adları nephrolithiasis ya da urolithiasis olarak bilinmekte olan böbrek taşları, böbreklerde birikmiş olan sert maddelere verilen isimlerdir. Tolum genelinde akıllarda gezen ise böbrek taşının tansiyonu etkileyip etkilemediği sorusudur. Yapılan araştırma sonuçlarına göre maalesef böbrek taşı rahatsızlığı tansiyonun yükselmesine neden olabilmektedir. Ya da yüksek tansiyon rahatsızlığı böbrek rahatsızlıklarının başlangıcı olabilmektedir.
Özellikle bahsi geçen böbrek taşı rahatsızlığı ya da tansiyon şikayetleri olan kişilerin hastalıklarının ve yaşanan sorunların takipçisi olmaları oldukça önem arz etmektedir. Neden önem arz ettiğinin nedeni de çok açıktır, fark edilmeden ilerleyen tansiyon rahatsızlıkları böbrek taşından böbrek yetmezliğine kadar varabilen tehlikeli bir süreci beraberinde getirmektedir.
Türkiye ortalamasına bakıldığından böbrek rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gören ve böbrek yetmezliği sebebiyle diyaliz ve rehabilitasyon alan hasta sayılarının oldukça fazla olduğu ve bu hastaların büyük bir kısmının da hastalığa yakalanma nedeninde ikinci sırasında yüksek tansiyon yattığı söylenmektedir.
Böbrek taşı rahatsızlığında böbrek işlevini tam anlamıyla yerine getiremediği için bazı sorunlar yaşanmaktadır. Vücutta zararlı üre ve keratine benzer bir takım maddeler birikmeye başlar. Anemi hastalığı gelişir. Kemik gelişimde bozulmalar olmaya başladığı gözlemlenir. Kişide halsizlikle birlikte, soluk alma vermede sıkıntılar, iştahsızlık, bulantı ve öğürmeler, ağız kokusu, ruhsal bozukluklar gibi sıkıntılar baş göstermeye başlar.
Sodyum ve suyun vücutta tutunması söz konusu olur ve bunun getirdiği sonuç olarak ta kan basıncı yükselir. Biriken suyla zararlı maddeler atılmadığı için bedende şişkinlik görülür. Kanda meyveler içerisinde de yer alan bir çeşit tuz olan potasyum seviyesinde yükselme olur ve bunun beraberinde kalpte ritm bozuklukları meydana gelir.
Kalp rahatsızlıkları ve damarlarda daralma söz konusu olabilir. Tüm bunlar kan basınç seviyeleriyle de oynadığı için tansiyon yükselmesi şeklinde hasta üzerinde önemli bir sorun ortaya çıkarmaktadır.
Hipertansiyon ve Böbrek Hastalığı
Kan basıncındaki yükselmeyle beraber gelen yüksek tansiyon toplumumuzda görülen önemli bir sağlık problemidir ve hipertansiyon olarak anılmaktadır. Hipertansiyon kişiler üzerinde bıraktığı etki ve vücuda verdiği tahribat nedeniyle sosyal yaşamlarında da hastaları olumsuz açıdan etkilemektedir. Ve ne yazık ki kalp rahatsızlıklarının da büyük bir kısmını beraberinde getirmektedir. Yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar genellikle ömür boyu devam edilmesini gerektirir ve bunun da bir etkisi olarak ilaçlar böbreklere zarar verebilmektedir.
Böbreğin yüksek tansiyonla ilgisi hakkında çalışmalar daha çok Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından ele alınmaktadır. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği bu konuda bilimsel konferanslar da hazırlayarak insanların bilinçlenmesini sağlamaktadır. Böbreğe bağlı yüksek tansiyon ve böbrek taşı tansiyon yapar mı konularının bilgileri Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği çalışmalarından da derlenmiştir.
Hipertansiyon hastalığı çok sinsi bir hastalık olduğu için hastaların çoğu rahatsızlıklarını geç fark etmektedirler. Teşhisin erken olması birçok hastalıkta olduğu gibi önemli olan bu rahatsızlığın ilk aşamalarında farkına varılmasıyla belki de kontrol sağlanabilir hatta böbreklere zarar vermeden önüne geçilmesi mümkün olabilmektedir.
Hipertansiyonun hedef olarak gördüğü en önemli organların başında böbrekler gelmektedir. Esansiyel adı verilen ve nedeni bilinmeyen yüksek tansiyon hastaların çoğunda tedavi edilmemeleri durumunda böbrek yetmezliği sorunu ortaya çıkmaktadır. Ve bu hastaların neredeyse %15 i böbrek yetmezliği nedeni ile hayatlarını kaybetmektedirler.
Böbrek hastalarında kroner kalp hastalığı daha yüksek bir ihtimalle ortaya çıkmaktadır. Ve bu ihtimal kontrolsüz hipertansiyon nedeniyle daha da yükselmektedir. Araştırma verilerinin sonuçlarına göre yüksek kan basıncı kontrol altında tutulduğunda böbrek hastalıkları ve böbrek hastalarında yaşanan kalp rahatsızlıkları da azalma göstermektedir.
Tüm bunlar göz önünde tutulduğunda böbrek hastalarının kan basınç seviyelerinde 140/90 mmHg oranına dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.