Beyin Tansiyonu Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Beynimiz her gün kaya suyu renginde tertemiz bir su olan beyin omurilik sıvısını üretmektedir. Ayrıca beynimiz hem kendini, hem de omuriliğimizi bu suyla yıkayarak temizlemektedir. Beyin tansiyonu olduğunu düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden uzman doktora görünmenizde fayda vardır.

Beyin Tansiyonu Nasıl Oluşur ve Nedenleri Nelerdir?

Beyin tansiyonu nedir, beynimizin ürettiği suyun emilerek tekrar kana karışmasında üretim ve emilim dengesi bulunmaktadır. Beyin omurilik sıvısının üretiminin artması ve emiliminin azalması bazen bazı sebeplerden ötürü değişebilir. Kimi zaman ise emilim yeterli olmayabilir. Bu sebeplerden dolayı kafa içi basınç artar ve beyin tansiyonunda yükselme meydana gelebilir. Buna beyin hipertansiyonu da denmektedir.

Peki en çok beyin tansiyonunu yükselten sebep nedir? Halk arasında en çok bilinen sebep beyin tümörüdür. Fakat beyin tümörü olmadan da kafa içi basıncı yükselebilmektedir. Kilo almaya bağlı beyin tansiyonu yükselmesi nasıl olur? Ani kilo almaya bağlı beyin tansiyonu yükselmesi kimi zaman yetişkinlerde, kimi zaman çocuklarda da görülebilir. Aniden kilo almak kimi zaman sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.

Özellikle boy atma çağında olan çocukların aniden kilo alması tehlike yaratırken, boy attıklarında ise kilolarının tekrar normale dönmesi beyin tansiyonunun tekrar düzelmesini sağlar. Bu yüzden çocuklarınızda ani kilo alımı gözlerseniz bir doktora başvurunuz. Çünkü çocuklarda görme kaybı olmakta ve bu da okul başarısına olumsuz bir etki etmektedir.

Hızlı boy atamazlarsa görme kaybı ilerler ve hastalık ilerler. Göz dibi muayenesinde optik diskte şişme meydana gelebilir.

Yetişkinlerde Beyin Tansiyonu Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Beyin tansiyonu bulunan yetişkinlerde tümör ya da suyollarını tıkayacak başka bir hastalık yok ise, kafa içi basıncı arttığında ventrikül halini alır. Yani beynin su dolu odacıkları küçülerek ince bir ip halini alır. Bu durum beyin MR ve Tomografi çektiren beyin tansiyonu hastalarında normal olarak görülmektedir. Bu yüzden de kişiler hastalıklarının farkında değillerdir. Bu kişilerde gerçekte psödotümör serebri hastalığı nedeniyle ventriküllerin küçülmesi görülür.

Çoğu kişilerde tanı konamadığı için görme kaybı, körlük, idrar kaçırma, şiddetli baş ağrıları, kusma ve demans tablolarına yol açar. Beyin hipertansiyonu hastalığı sinsi bir hastalık olup, aynı zamanda da çok tehlikelidir. Günümüzde hazır yiyeceklerin çoğalmasıyla yetişkin ve çocuklar düzensiz beslenmesi sonucu ani kilo alabilmektedir. Çocukların ani kilo alması beyin tansiyonu bakımından riski fazladır.

Beyin Hipertansiyonunu Kötü Yönde Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  • Kişilerin obez olması
  • Böbrek işlevlerinin bozulmuş olması
  • Göz papilla ödeminin olması, Göz retinasının damarsal bozuklukları
  • Lösemi gibi kan hastalıklarının bulunması
  • Damar hastalıklarına sahip olması
  • Kadın olmak, Kadınların doğum kontrol hapı kullanması,

Beyin Tansiyonu Tedavisi Nedir?

Beyin tansiyonu tedavisi; beyin hipertansiyonu belirtileri görülen kişilerin öncelikle bir doktora hastalığın tedavisi için başvurması gerekmektedir. Doktorun yönlendirmesi ile bu belirtilerin görülmesinden dolayı, tedavisinin yapılması gerekir. Beyin hipertansiyonu tedavisinde göz ile alakalı bir durum söz konusu ise medikal tedavi ile görme alanının kaybının önlenmesi çalışılır. Fakat bu tedaviye yanıt vermediği takdirde cerrahi müdahale uygulanır. Fakat belirtilerin giderilmesi için ilaçla tedaviler uygulanmaktadır. Bu hipertansiyonun belirtileri her zaman dikkate alınmalı ve tedavisi için geç kalınmamalıdır. Tedavisine geç kalınırsa, kişilerde geri dönüşümü olmayan sağlık problemleri de ortaya çıkabilir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle