Kalp Krizi Durumlarında Nabız Seviyesi Kaç Olmalı Ve Neler Yapılmalıdır?

Kalp krizi meydana geldiğinde kişi oldukça derinden gelen bir göğüs ağrısı çeker. Oldukça soğuk yahut yoğun bir terleme duygusu hissedilir ve nabız değişimleri oluşur.

Kalp Krizinde Nabız Kaç Olur?

Kalp krizi, kalbin kendisinin dokularının beslenme açısından sorun yaşaması sonucunda kalbin vereceği tepkidir. Kalbe doğru giden ve beslenme konusunda yardımcı olan damarlar birçok etkiye bağlı olaraktan tıkanabilir. Meydana gelen tıkanıklık zaman içinde kalbin kendisine ait olan dokularını oksijensiz ve besinsiz bırakır. Kalp kasları istemsiz şekilde çalışan kas grupları içinde bulunmaktadır. Bunun sonucunda da biz farkına varmadan kalp kasılma işlemini yaparak vücuda kan pompalar.

Kalp kaslarında var olan dokuların besin konusunda yetersiz kalması sonucu insanlarında farkına varabileceği değişimler meydana gelmeye başlar. Kalp krizi meydana geldiğinde kişi oldukça derinden gelen bir göğüs ağrısı çeker. Oldukça soğuk yahut yoğun bir terleme duygusu hissedilir. Nefes alıp verme konusunda değişimler meydana gelir. Çoğu insanda mide bulantısı sorunu oluşur. Bazı kişiler kalp krizi geçirdiğinin farkına bile varmazken bazıları da yoğun şikâyetler ile uzmana hemen başvurur. Kalp krizi meydana geldiğinde ilk olarak nabız atışı yükselir. Hatta kalp krizinde nabız yüksekliği anında meydana gelir. Geçirilen kalp krizinden sonra kişilerde nabız atışı sayısı anında yüksekliği ile dikkat çekebileceği gibi aşağıya da düşebilir.

Nabız insan kalbin kaç defa kan pompaladığını gösterir. Krizin var olması esnasında kalp iskemi ismi verilen duruma girecektir. Kaslarda titrasyon hareketi yapmaya başlar. Bu durumda da kişide nabız atışı yüksekliği oluşur. Kalp hastalarında ve krizi geçirme sırasında atışı 150’ye kadar atar. Krizin geçirilme sırasında ve anında bu değerlere çıkması konusunda genelleme yapılamaz. Çünkü kişilerin metabolik durumları aynı değildir. Geçirilen krizler sırasında bazı kişilerde nabızın atışı sabit kalır, bazılarında düşer, bazılarında ise yüksekliği gözlemlenir.

Bu tarz bir sorunda atışı, tansiyon değeri kaç olmalı ve ne düzeyde olduğu ile alakalı olarak hemen EKG çekimi yapılır. Çünkü en doğru bilgiyi verecektir. Alınan bilgiler eşliğinde gerekli olan tedaviye başlanır.

Kalp Krizinde Ritim Değişimleri

Kalbin kriz geçirmesi oldukça acil bir durumdur. Yoğun bakım ile hastaneye yatması gerektiren bir durumdur. Bu sorun sonucunda kalbin ritiminde de değişimler meydana gelir. Bu sorun ile meydana gelecek olan ölümcül ritim bozuklukları krizinin ilk birkaç saat içinde ölümün meydana gelmesinin sebebidir. Bu sıkıntı ile hastaneye başvuran hastaların % 5 ila % 10’luk kısmında ritim değişimleri ve bozulmaları gözlemlenmiştir. Ritimin bozulması ani şekilde ölümün oluşmasının da en önemli nedenidir. Önemli olan ritim bozukluklarının önüne geçmek ve tedavisi için gerekli tedbirleri almaktır. Tedavi kapsamında kalbin kanlanmasını arttırmak ve pıhtıları eritmek için ilaç kullanılması gerekir. Kalp ritim bozukluğu türleri içinde;

  • Sinüs Taşikardisi
  • Sinüs Bradikardisi
  • Ektopik Kalp Atışları: Atriyal Fibrilasyon
  • Supraventriküler Taşikardi
  • Ventriküler Taşikardi
  • Ventiküler Fibrilasyon
  • Kalp Bloğu
  • Hasta Sinüs Sendromu

Ritimlerde var olan sorunların çoğunluğu zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Hekim durumun ciddiyetinin tanısını koyduktan sonra, sorun olup olmayacağı konusunda ve ne tarz tedavi gerektirdiği konusunda planlama yapar. Ritim sorunları konusunda ekokardiografi, kalp kateterizasyonu, ekokardiografi, or EKG, Holter EKG ve EKG tarzında uygulamalar kullanılır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle