Nabız Düşüklüğü Nedir, Nabız Düşüklüğü Tehlikeli midir?
Yetişkin bir insanın dakika da atmış ile yüz arası nabız aralığı bulunur. Normalin altında olan nabız aralığına nabız düşüklüğü denir. Nabız düşüklüğü denildiğinde akla ilk gelen kalp sorunlarıdır. Eğer kişinin kalbinde her hangi bir rahatsızlık varsa nabız düşmesi sıkça meydana gelebilir.
İçindekiler
Nabız Düşmesinin Nedenleri
Düşük nabız yüksek tansiyon hastalığı ile de yakından ilişkilidir ve aynı zamanda tam tersi yani düşük tansiyon yüksek nabız durumu da mümkündür. Tansiyonun düşüklüğü ve yüksekliği kişide nabız sorunlarına yol açmakla birlikte farklı sorunlar da meydana getirebilmektedir. Bu nedenle oldukça dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bir diğer nabız düşüklüğü nedeni de başka rahatsızlıklar için kullanılan ilaçların yan etkisidir. Düzenli olarak kullanılan ilaçların prospektüsüne bakılmalı ve gerekli durumlarda ilacı yazan doktorla görüşülmelidir.
Hastalıklar dışında nabız düşmesi meydana getiren bir diğer etmen de egzersizlerdir. Genellikle sporcularda ve yoğun bir spor programı uygulayan kişilerde meydana gelen nabız düşüklüğü fazla korkulacak bir şey değildir. Bazı durumlarda ise kişinin yaşının ilerlemesine bağlı olarak nabız düşüklüğü durumu da ortaya çıkmaktadır. Bu ve bunun gibi nedenler bireyin nabzının düşmesine neden olabilir. Bu yüzden gerekli önlemler alınmalıdır.
Nabız Düşmesinin Belirtileri
Eğer risk grubunda yer alıyorsanız nabız düşüklüğü belirtilerine dikkat ederek ciddi sorunlara yol açmadan önlem alabilirsiniz. Düşük nabız belirtileri arasında en önemli olanı baş dönmesidir. Kişinin başı döndüğünde şüphe edilmesi gerekilen ilk durum nabız düşüklüğü durumudur. Bununla beraber diğer belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir;
- Nefes darlığı
- Göğüs kafesinde ağrı
- Yorgun hissetme
- Göz kararması ve akabinde bayılma
Bu belirtileri sıkça yaşıyorsanız dakika tutarak birine ya da bizzat kendiniz nabzınızı ölçmeli ve her belirti yaşadığınızda not alarak mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Bir çok insanın aklında düşük nabız tehlikeli mi, nabız düşerse ne olur gibi sorular vardır. Direk nabız düşüklüğü her zaman sağlık açısından bir tehdit oluşturmasa da art alanında yatan sorunlar ciddi olabilmektedir. Yani nabız düşüklüğü başka sorunların habercisi olabilir. Bu nedenle doktora gitmek var olan sorunların tespit edilmesi ve kontrol altına alınmasında önemli bir yer tutar. Nabzın düşmesi durumunda önceden var olan hastalığın nüksettiğini daha kolay fark edebilirsiniz.
Alınabilecek Önlemler
Nabız düşük ne yapmalı diye düşünüldüğünde yapılması gereken ayakları vücuttan daha yüksekte tutarak uzanmak ve dinlenmektir. Bu işlemi ayakların altına bir minder ya da yastık koyarak yapabilirsiniz. Bu sayede vücut daha çabuk normale döner. Bazı durumlarda nabzın düşmesi ile nadir de olsa mide bulantısı da görülebilmektedir. Fakat özellikle kadınlarda mide bulantısı ile birlikte sırt ağrısı, nefeste daralma, çarpıntı, hazımsızlık gibi belirtiler de mevcutsa kalp krizi riski bulunmaktadır. Kadın ve erkeklerde farklı belirtilerle meydana gelen kalp krizi oldukça tehlikeli ve ölümcül olduğu unutulmamalı ve bu gibi şikayetleri olan kadınların vakit kaybetmeden doktora gitmeleri gerekmektedir. Kalp krizine özellikle kırk yaşından sonra dikkat etmek gerekmektedir. Ani gelişen bir kalp krizi durumunda bulunduğunuz yerde cam açıp odaya temiz hava girmesini sağlayabilir, burnunuzu kapatarak kuvvetlice öksürebilir ve su içebilirsiniz.
Nabzın düşmesini önlemek için özellikle belli bir yaştan sonra ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Aşırı yorucu aktivitelerden uzak durmalı ve sağlıklı beslenme konusunda bilinçli hareket edilmelidir.
Bazı durumlarda nabzın düşmesi ile nadir de olsa mide bulantısı da görülebilmektedir. Fakat özellikle kadınlarda mide bulantısı ile birlikte sırt ağrısı, nefeste daralma, çarpıntı, hazımsızlık gibi belirtiler de mevcutsa kalp krizi riski bulunmaktadır
Düşük Nabız Tedavisi ve Diğer Sorunlar
Nabız düşüklüğü başlı başına ciddi bir rahatsızlık olmadığı için nabız düşüklüğüne neden olan rahatsızlığın teşhis edilmesi gerekmektedir. Bu sayede tedavi yoluna gidilerek hem var olan rahatsızlıktan hem de nabız düşüklüğü sorunundan kurtulmuş olunur.
Düşük nabız belirtileri olan bireyler için bir takım bitkisel çözümler bulunmaktadır. Nabız düşüklüğüne bitkisel çözüm genellikle nabız düşmesine ciddi bir rahatsızlığın neden olmadığı hastalarda işe yaramaktadır. Özel otlar ve kürler yerine hafif bitki çayları ve bol bol dinlenmek en iyi çözümdür. Eğer nabız düşüklüğüne bağlı bir ritim bozukluğu yaşıyorsanız bol miktarda portakal tüketmek faydalı olacaktır.
Yine nabız düşüklüğüne neden olan hastalıklardan biri olan mineral eksiği de bazı bitkisel tedavilerle kontrol altına alınabilmektedir. Mineral eksikliğinin giderilmesinde faydalı olabilecek bazı besinler şu şekildedir; kırmızı et, süt, yoğurt, peynir, yumurta, beyaz et, su ürünleri, kabak çekirdeği, soya fasulyesi, kuru fasulye, nohut, susam, ceviz ve keten tohumu gibi gıdalar. Bu gıdaları tüketmek nabız düşmesini önlemektedir.
Ne Zaman Doktora Gitmeli
Nabız düşüklüğünü anlayabilmek için doğru zamanda nabzınızı ölçmelisiniz. Örneğin spor yaptıktan hemen sonra nabzı ölçmek doğru sonuç vermeyecektir. Gün içerisinde yorucu bir aktivite yapmadan nabzınız düşüyor ve bu durumla çok sık karşılaşıyorsanız doktora gitmelisiniz. Nabız düşmesi gibi nabız yükselmesi de bir takım hastalıkların habercisi olabilmektedir. Özellikle kalp ve tansiyon rahatsızlıklarında ilk sinyalleri nabızda ki değişkenlikle almak mümkündür. Eğer çok nadir nabız düşmesi sorunu ile karşılaşıyorsanız bu durum her hangi bir risk taşımamaktadır ve dinlenerek bu sorunun önüne rahatça geçebilirsiniz.