Dil Altı Tansiyon İlaçlarının İsimleri ve Kullanım Şekilleri

Doktor kontrolünde kullanılması gereken tedavi ürünlerinden birisi olan dil altı hapları birçok hastanın nasıl kullanılacağını bilmediği haplardan birisidir.


Dil Altı İlacı

Dil Altı Tansiyon Haplarının Kullanımı

Hastaların büyük bir çoğunluğu dil altın haplarının nasıl kullanılacağını ve ne zaman alınması gerektiğini bilmemektedir. Uzman hekimlere en çok sorulan sorular bununla ilgilidir. Fakat bilinmesi gereken en önemli husus dil altı haplarının kesinlikle bir doktor kontrolünde kullanılması gerektiğidir. Uzman doktorların muayenesi sonucunda oluşturulan reçete ve size yapılan anlatımları dikkatli bir şekilde takip etmeli, dil altı haplarınızı yazıldığı miktarda ve belirli periyotlarda kullanmalısınız.

Son derece tehlikeli olan dil altı hapları, hastaların tedavisinde önemli bir rol oynadığı gibi ölümcül riskleri de barındırmaktadır. Dil altı haplarının yanlış kullanılması durumunda basit komplikasyonlar görülebileceği gibi ölümle sonuçlanan durumlara da rastlanılmıştır. Bu nedenle son derece dikkatli olunması gerekir. Özellikle kan basıncının yüksek olduğu zamanlarda alınan dil altı hapları büyük bir risk oluşturur. Kan basıncı yüksek iken dil altı hapı alınması yanlıştır. Çünkü kan basıncı yüksek seviyede iken tansiyon düşüşü yaşarsanız beyindeki kan dolaşımı ve kalbi besleyen damarlarda çeşitli komplikasyonlar meydana gelir ve kalıcı hasarlar oluşabilir.

Dil altı hapları ile ilgili sıklıkla uygulanan bir diğer yanlış ise birden fazla dil altı ilacının kullanılmasıdır. Hastaların, doktor tavsiyesi ile ilaç miktarını yükseltmesi gerekir, aksi takdirde ölümcül riskleri bireysel hatalar ile ön plana çıkarmış olursunuz. Kan dolaşımına hızlı bir şekilde dahil olan dil altı hapları saniyeler içerisinde etkisini gösteren ilaç türlerinden birisidir. Eğer ilacı ard arda almak istiyorsanız ilk olarak doktorunuza ulaşmalı, daha sonra ise belirli aralıklarla çok ufak dozlar ile artış sağlamalısınız. Ayrıca ikinci dozu almadan önce en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.

Dil Altı Tansiyon Hapları

Dil altı tansiyon hapları farklı endikasyonlarda kullanılabilmektedir. Fakat ülkemizde en sık kullanıldığı alanlar şu şekildedir;

Yukarıdaki alanlar dahilinde rahatsızlığı bulunan hasta için etken türüne bağlı olmak üzere en uygun olan dil altı hapı verilir. Dil altı hapı belirli dozlarda verildiği gibi hastaya uygun şekilde bir periyot hazırlanarak reçeteye yazılır. Hastanın kesinlikle reçeteye uyması gerekir, aksi takdirde hayatını riske atma olasılığı bile bulunmaktadır. Fakat genel anlamda dil altı tansiyon ilaçlarının belirli yan etkileri bulunur. Bunlar;

  • İlaç markası ve etken grubuna bağlı olarak yaşanan alerjik reaksiyonlar
  • Ani tansiyon düşüşleri
  • Baş dönmesi ve şiddetli yorgunluk
  • Ateş yükselmesi veya ateş basması
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Huzursuzluk
  • Cilt renginin solması veya sık sık terleme
  • Eksfolyatif dermatit (cilt problemleri)
  • Kusma, bulantı, kabızlık gibi şikayetlerin belirginleşmesi veya artması

Yukarıdaki yan etkiler verilen ilacın türüne ve dozuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Uygun koşullarda kullanılmadığı takdirde veya vücudunuzun vereceği reaksiyona bağlı olarak bu yan etkilere maruz kalabilirsiniz. İlgili yan etkileri yaşadığınız zaman en yakın doktora giderek detaylı bilgi almalısınız. 

Dil Altı Tansiyon Hapı İsimleri

Ülkemizde de sıklıkla kullanılan dil altı tansiyon haplarının etken türüne göre farklı isimleri bulunmaktadır. Uzman doktorlar bu isimler arasından hasta için en uygun olan reçeteyi hazırlayarak hangi ilacı alması gerektiği konusunda hastayı bilgilendirmektedir. Ayrıca her bir ilaç farklı farklı yan etki gösterebileceği gibi kullanım şekli yönünden de birbirinden ayrılabilir. Bu nedenle size verilen hapı uygun şekilde kullanmalısınız. Aksi takdirde yan etkilerine veya kalıcı hasarlara maruz kalabilirsiniz.

En sık kullanılan dil altı hapları şu şekildedir;

  • Accuzide 20mg,
  • Cantab Plus 32 mg,
  • Olmetec 20 mg,
  • Dilopin 5mg,
  • Hipersar 40 mg,
  • Oxap 20 mg 
  • Premium 160 mg

Bu haplar etkne türüne göre farklılık gösterdiği gibi doz olarak tabletlere farklı miktarda konulabilir. Doktorlarınızın verdiği reçete doğrultusunda rahatsızlığınız için uygun olan ilacınızı alarak düzenli periyotlarla kullanmalısınız.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (7 votes, average: 4,14 out of 5)
Loading...
Yorum ekle