Göz Tansiyonunda Kullanılan İlaçları ve Yan Etkileri

Glokomda ilk tedavi aşaması ilaçlardır. Genel olarak göz damlalarından oluşan bu ilaçlar bazı durumlarda yan etkilere de neden olmaktadır.

Göz Tansiyonu Tedavisi

Glokom için kullanılan ilaçlar genel olarak damla şeklinde olmaktadır. Glokom hastalarının kullandıkları ilaçlar kılcal damlaların kan basıncını dengeler ya da düşürür. Tıkanıklıkları açmaya çalışır. Kullanılan glokom ilaçlarının etkileri olup olmadığını anlamak için iki ya da üç hafta beklemek gerekmektedir. Daha sonra tekrar kontrole giderek GIB ölçümü tekrarlanıp oranlara bakılır. Bazı durumlarda göz tansiyonu ilaçlarının yan etkileri bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda tedbir almak için doktorla irtibata geçilerek gerekirse ilaç isimleri değişikliği yapılır. Gerektiği durumlarda ise ilaç kullanımını doktor uzatma kararı alır.

Glokom için doktor kontrolünde göz tansiyon ilaçları kullanmadan önce, varsa kullandığınız diğer ilaçları da bildirmeniz gerekmektedir. Eğer kullanılan başka bir ilaç varsa, bu ilaçlarla arasında etkileri olmadığına karar veren doktor gerekli görürse ilacı değiştirir.

Glokom için kullanılan eğer iki ya da fazla ilacınız varsa; her damla arasında en az beş dakika beklemeniz gerekir.

Göz tansiyonu göz içinde bulunan basıncın artması sonucu göz sinirlerinin tahrip olması ile oluşan bir hastalıktır. Göz tansiyonunu etkileri sayesinde görme yavaşta olsa azalmaya başlar. Sinsi bir hastalık olan göz tansiyonu çoğu zaman son aşamaya kadar fark edilmez. Bu aşamada ise tedavisi çok zor olan tahribatlara neden olmaktadır

Glokom İlaçları Nelerdir?

Göz Tansiyonu için kullanılan ilaçlar ve etkileri hakkında tedavi aşamasında, özellikle erken teşhiste olumlu sonuçlar alınmaktadır. Erken başlanılan tedavi sayesinde çoğu zaman lazer ya da cerrahi tedaviye gerek kalmaz. Bazı durumlarda bitkisel çözümler de kullanılır. Göz tansiyon ilacı olarak kullanılan kimyasal bileşenler yanında bitkisel çözümlerde de bulunmaktadır. Peki glokom için kullanılan ilaçlar nelerdir? Göz tansiyon ilacı yan etkileri var mıdır? İlaçların çoğu bitkisel maddelerden yapılmaktadır. Bitkisel kökenli ilaçlar tedavi konusunda oldukça başarılıdır.

  • Glokoprost ve Xalatan
  • Eye Visol ya da Visine
  • Lumigan
  • Pallada
  • Rellestat
  • Tidomix
  • Cebedex
  • Zaditen
  • Eifel
  • Acular

Bu ilaçlar arasında; Eye Visol, Visine, Palada, Rellestat, Zaditen ve Acular’ın glokom konusunda direk etkileri bulunmamaktadır. Genel olarak alerji, göz yanması, kitap okuma, televizyon seyretme ya da bilgisayar kullanma gibi gözün yorulması sonucu, kaşıntı, yanma, ağrı, yorgunluk, kızarıklık, kaşıntı ve yanma sonucu önlem ve tedavi için kullanılır.

Cebedex, Glokoprost, Xalatan, Lumigan, Tidomix, Eifel ise göz tansiyonu hastaların için direk olarak kan basıncını düşürmek için ya da göz sıvısını dengelemek için kullanılmaktadır.

Göz Tansiyon İlaçlarının Yan Etkileri Nelerdir?

Her ilacın olduğu gibi göz tansiyon ilaçlarının da yan etkileri bulunmaktadır.

Peki göz tansiyon ilacının yan etkileri nelerdir? Olumsuz bir etki ile karşılaşıldığında vakit kaybetmeden doktora danışmak gerektiği takdirde kullanılan ilacın değişilmesi önemli bir ayrıntıdır.

Glokom tedavisinde kullanılan ilaçlar nadir de olsa yan etkiler yapmaktadır. Bu yan etkiler arasında gözde kızarıklık, bulantı, kaşınma nefes darlığı, cinsel isteksizlik, iştahsızlık sayılabilir. Diğer bir yan etki kirpik üzerinde olmaktadır. Kirpikle mecburen temas eden damlalar bazı durumlarda kirpik uzatması, kirpik çoğalması, kirpik diplerinde kaşıntı, kirpik kalınlaşması, kirpik diplerinde yanma nedeni olabilir. Kirpik çevresindeki deri de koyulaşmaya da başlayabilir En iyi yan etki olarak göz tansiyonu ilacı kirpik uzatıyor diyebiliriz. Kirpik uzatma için bitkisel kürler uygulayan bayanlar buna yan etki demeyecektir.  Diğer bir yan etki de uzatma dışında dolaşımda olmaktadır. Glokom ilaçları dolaşım sisteminde dengesizliğe neden olabilmektedir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle