Göz Tansiyonu Sorunları İçin Kullanılacak Damla İsimleri ve İlaçlar Nelerdir

Göz tansiyonu damlası kullanımları söylenilen şekilde yapılmadığında optik şekilde meydana gelen sinir hasarları daha kötü hale gelebilir ve hızlı şekilde ilerlemektedir.

Göz Tansiyonu İçin Damla İsimleri

Göz tansiyonu sorunlarında genelde ilk aşamada ilaç olarak damla kullanılır. Göz tansiyonu damlası kullanımları söylenilen şekilde yapılmadığında optik şekilde meydana gelen sinir hasarları daha kötü hale gelebilir. Birden daha fazla damla reçeteye yazılmışsa hangi sıra ile kullanılması gerektiğini ve kaç dakika ara ile kullanılması gerektiğini bilmek gerekmektedir. Göz tansiyonu damlaları kullanan kişiler bu damlarını yan etkileri konusunda bilgili olmalıdır. İlaçların bazıları kan dolaşımına katıldığından kaynaklı yan etkileri ile meydana çıkar. Bundan dolayı da göz tansiyon damlası kirpik içinden dökümüne dikkat etmek gerekir.

Kirpik içinden emilimini en az düzeye indirmek adına birkaç dakika gözleri kapalı tutmak gerekir. Gözyaşı kanallarını kapatmak ve damlatılan damlanın geniz kısmına kaçmasını önlemek adına burnun göze yakın kısmına parmak ile hafifçe bastırmak gerekir. Sonrasında gözleri açıp kirpik ve çevresi silinmelidir.

Beta blokerler; Bu göz tansiyonu damlalarının etkisi gözde meydana gelen basıncı ve sıvı oluşumunun önüne geçmektir. Olası yan etkileri arasında yorgunluk, iktidarsızlık, düşük tansiyon, kalp hızında sorunlar, kalp ve akciğer sorunları yer alır. Bu sorunları yaşamamak için yan etkileri konusunda dikkatli olunmalıdır.

Prostahlandinler; bu tarz göz tansiyonu damları açık açılı tedavilerde kullanılır. Bu damlalar gözde meydana gelen basıncı ve sıvı oluşumunun önüne geçer. Olası yan etkileri arasında kirpik diplerinde kızarıklık, batma hissi, bulunak görme ve iriste koyulaşma bulunur.

Alfa- adrenerjikagonistler; bu göz damlası göz içinde var olan sıvı üretimini azaltır ve sıvının tahliyesini arttırır. Göz damlalarının olası yan ektileri içinde ağız kuruluğu, gözlerde ve kirpik diplerinde şişlik, kirpik diplerinde kızarıklık, kaşıntı, yorgunluk, yüksek tansiyon, kirpik dökülmesi ve düzensiz kalp atışına sebebiyet verir. Bu sorunları yaşamamak için dikkatli olunmalıdır.

Kolinerjik ya da karbonik ilaçlar; sıvı çıkışını arttırır. Kullanılacak damlalarının yan etkileri arasında bulanık ya da loş görme ile bebeklerinde küçülme yer alır. Bunun için dikkatli olunmalıdır.

Kombine ilaç; uzman bazen alfa adrenerjikagonist damla ile beta bloker damlaları beraber verir.

Yan Etkileri

Kullanılan diğer ilaçlarda olduğu gibi gözler için kullanılanlarda belli başlı etkiler ortaya çıkartabilir. Özelliklede kullanım açısından uygun şekilde ve düzenli kullanılması gerekir. Tersi durumlar risk oluşturur. Yan etkiler kullanılan ilaca göre değişir ve etkileri için uzmanla görüşülmelidir. Gözlerde meydana gelen sorunlarda uzmanın tedavi amaçlı verdiği her türlü ilaç kullanım şekline uygun bir biçimde kullanılmalıdır.

Kontrol zamanları ise aksatılmamalı ve zamanında gidilmelidir. Uzmanlar hastalarını her daim ilaçların kullanımı için uyarmaktadır. Uzmanların kontrollere çağırmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi de yan etkilerin takibi ve ne düzeyde geliştiğidir. Bunun için de zamanında kontrollere gidilmelidir. Kontrollere düzenli giden kişilerde meydana gelen sorunlar zamanında çözüme kavuşturulur. Zamanında gitmeyen kişilerde ise olumsuz sonuçların yaşanması kaçınılmazdır.

Oluşabilecek olan sorunlar sadece damlalar için geçerli değildir, merhemlerde de aynı sorunlar yaşanabilir. Bunun için de özen göstermek ve dikkat etmek gerekir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle