Uykuda Tansiyon Düşmesi ve Yükselmesi Neden Olur

Uyku halinde iken tansiyon yükselmesi ya da düşmesi bazen ciddi hastalıkların belirtileri arasında yer almaktadır. Normal kan basıncına sahip bir hastanın uykusunda tansiyonu genel olarak düşük olmaktadır. Buna karşılık hipertansiyon hastalarında uyrken oluşan tansiyon yükselmesi nedenleri arasında uyku apnesi bulunmaktadır.

Uykuda Tansiyon Yükselmesi

Uykuda tansiyon yükselmesi; bilhassa tansiyon hastaları için gece sık yaşanan sorunlardan biridir. Kan basıncı konusunda sorun yaşamayan insanlar arasında; genel olarak kan basıncı gece düşer. Kan basıncını kontrol altında tutmak için düzenli olarak ölçüm yapılmaktadır. Sabahları uykudan uyanıldığında yapılan ölçüm en sağlıklı olan değerlerine ulaşmanızı sağlamaktadır.

Tansiyon değerleri; duvardaki çivi gibi sabit olmamaktadır. Saat dilimlerine ve kişilerin yaşam tarzına göre sürekli olarak değişmektedir. Akşam işten dönüş anında; günün yorgunluk ve stresi ile yüklendiği için en yüksek değerlere ulaşmaktadır. Gece uykuda genel olarak; kan basıncı sorunu yaşamayan insanların tansiyonu düşmektedir. Gece tansiyon yükselmesi ya da düşmesi; kan basıncı hastaları önemli bir konudur. Bu yüzden uyku sırasında ya da uyanınca kan basıncı konusunda rahatsızlıkları olanların ölçüm yaparak kaç olduğunu kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu konuda belirtileri incelenmeden ve tedaviye başlanılmadan önce; kan basıncı değerlerinin uykuda yüksek ya da düşük olup olmadığını anlamak için uyku laboratuarlarında bir gecelik tektik ve kontrol yapılmalıdır. Holter tetkiki sırasında kan basıncının kaç olduğu gece boyunca belli aralıklarla not edilir. Bu tetkiklere polisomnografi adı verilmektedir. Holter tetkiki denilen bu testte tansiyon yükselmesi gözlemleniyorsa ve kullanılan ilaçlara rağmen düşmüyorsa; hipertansiyon hastaları için uyku apnesi durumu söz konusu olabilmektedir.

Uykuda Tansiyon Yükselmesi Ya Da Düşmesinin Nedenleri

Uykuda tansiyon düşmesi ve yükselmesi neden olur? Uyku sırasında eğer kan basıncı değerlerinde artış ya da düşüş söz konusu ise ilk olarak bunun nedenlerini araştırmak gerekmektedir. bazı durumlarda gece uyurken kan basıncında yükselme ciddi hastalıkların belirtileri olabilmektedir. Uyku halinde kan basıncı değişikliği nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ramazan ayı ve oruç gibi uzun bir süre aç kalıp arkasından yemek yiyerek yatmak ya da sahur için kalkıp uyku arasında yemek gece uyku sırasında kan basıncı yükselme nedenleri arasındadır.
  • Gün içindeki yoğun iş temposu ya da koşturma uykuda kan basıncı yüksekliğine neden olmaktadır.
  • Aşırı alkol ya da sigara kullanan hastalarda
  • Böbrek, kalp, mide ya da beyin ile ilgili hastalıkları olanlarda uyku sırasında basınç yükselmesi görülmektedir.
  • Aşırı kılo sahibi hastalarda
  • Vücudun ihtiyacı olan su ya da sıvının yeterli derecede alınmaması uykuda kan basıncı değerlerinde dengesizliklere neden olmaktadır.
  • Gece yükselen tansiyon beyin kanaması belirtileri arasında bulunmaktadır ve önemlidir.
  • Aşırı stresli bir dönemde kalma gece tansiyon yükselmesine neden olur.
  • Vücudun oksijene ihtiyacı olması, horlama gibi sorunlarla basıncın yükselmesine neden olur.
  • Rem uykusu dediğimiz uyanmaya yakın saatlerde kan basıncı yükselmeye başlar.
  • Rem uykusu kalp krizi geçirme saatlerinin en yoğun olduğu zaman aralıkları içindedir. Bu saatlerde kan basıncı oynamaya başlar.

Yüksek tansiyon hastalarında uyku apnesi tansiyon yükselmesi nedenleri ve belirtileri arasında bulunmaktadır. Oldukça ciddi sonuçlar verebilecek olan uyku apnesi hastalığı konusunda kan basıncının kaç olduğunu kontrol etmek için uyku laboratuarları ya da ev ortamlarında özel cihazlarla yirmi dört saat belirli aralıklarla ölçüm yapılmaktadır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle