Tuzlu Ayranın Tansiyona Etkileri Nelerdir? Ayranın Faydaları ve Vücuda Olan Katkıları Hakkında Genel Bilgiler

Tuzlu ayran, halk arasında tansiyon düşürücü bir içecek olarak bilinir ve bu bilgi tamamen yanlıştır. Özellikle kalp hastaları için çok önemli bilgiler sunacağımız yazımızda, tuzlu ayranın tansiyonu düşürmediğini bilmenizde fayda var.

Tuzlu Ayranın Tansiyona Etkileri

Toplumumuzda birçok bilgi eksikliği bulunmaktadır. Bunların başında gelen tuzlu ayran tansiyonu düşürür ifadesi kesinlikle yanlıştır. Şimdi sizlere bu konuda gerekli olan tüm bilgileri paylaşacak ve yüksek tansiyona karşı neler yapabileceğiniz açıklayacağız.

Evdeki tansiyon hastalarına, düşük tansiyon için ayran içilmelidir. Ayrıca içerisine atılan az miktarda tuz ile tansiyonun yükselmesi sağlanabilmektedir. Fakat ayranın tek başına tansiyon düşürücü bir etkisinin olmadığı bilinmektedir. Henüz bilimsel bir açıklama sunulmayan ayranın yanı sıra tansiyonun düşme durumunda bol su tüketimi de yapılmalıdır.

Ülkemizde yapılan araştırmalarda, tansiyon düşmelerinde tuzlu ayran tüketilmesinin doğru olmadığı belirtilmektedir. Sıcakların vücuttaki tuz ve su kaybına neden olduğunu belirten uzmanlar, vücuda fazla tuz girişinin, kalbin fonksiyonlarının artmasına neden olabileceğini söylemektedir. Kalp hastalarının bu konuda daha dikkatli olması ve aşırı sıcaklarda gerekirse dışarıya çıkmaması önemlidir.

Tuzlu Ayran Tansiyon İlişkisi

Tansiyonu aniden düşen bireylere tuzlu ayran takviyesi yapılmaktadır. Fakat tuzlu ayran tansiyon ilişkisine bakıldığında ve belirttiğimiz üzere yapılan araştırmalarda, tuzlu ayran tansiyona iyi değil ibaresi kullanılabilmektedir. Kişiye, tansiyon düşünce tuzlu ayran verilmesi kalbin daha çok çalışmasına ve ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Yüksek tansiyon hastalarının tuzu kısıtlaması gerekirken, bilinçsiz bir şekilde tuz tüketimi yaptığı görülmektedir. Tansiyonu da olumsuz etkileyen tuz tüketiminden bu yüzden uzak durmalı ve tansiyonu dengede tutabilecek besinler tüketilmelidir.

Günümüzde yanlış olarak bilinen bir diğer bilgi de, tuzlu ayranın tansiyonu dengede tuttuğudur. Tansiyonu aniden düşen bir kişiye yapılacak ilk müdahale aslında hastayı yere yatırıp ayaklarını yukarı kaldırmak olmalıdır. Bu işlemin kesinlikle uygulanması gerekir. Kısa süreli bir dinlenme hastayı kendine getirecek ve tansiyonu da dengelenecektir. Vücudun yeteri kadar beslenememesi ve düzensiz beslenme gibi faktörler, tansiyonun düşmesine neden olan ana faktörlerdir. Bu yüzden yüksek tansiyona iyi gelen besinler tüketilmeli ve tansiyon yükselince sizlere önerdiğimiz uygulamalardan faydalanmanız gerekir.

Tansiyon düşüklüğünün en önemli sebebi, vücudun susuz kalmasıdır. Vücut endeksine göre alınacak vitaminler ve yapılacak egzersizlerle birlikte yüksek tansiyona çare aranabilir ve hatalı uygulamalardan vazgeçilebilir.

Tuzlu ayranın tansiyona iyi gelmesi için limonla beraber tüketilmesi gerekir. Halk arasında sadece tuzlu ayran tüketildiği için, tansiyona herhangi bir faydası da olmamaktadır.

Ayranın Tansiyona Faydaları

Ayranın bilinen faydaları arasında, kan basıncı sorununu giderdiği ve yüksek tansiyonu dengelediği bilinir. Genel olarak kalp ve damar sağlığının korunması için uzmanlar da ayran tüketilmesini önermektedir. Ancak bu ayran tuzsuz olmalıdır ve yüksek tansiyon hastaları tuzlu ayran tüketmemelidir.

Ayran, sindirim sistemi için de çok faydalıdır. Uyku sorunu yaşayan kişilerin, uyumadan önce ayran içmesinde fayda var. Harareti giderdiği de bilinen ayran, hazımsızlık ve şişkinlik sorunlarına da iyi gelmektedir.

Kolesterol bakımından da çok önemli bir kaynak olan ayran, kolesterol seviyesini dengede tutar. Bunun yanı sıra kan basıncını da azaltmaktadır.

Kabızlığa karşı rahatlıkla tüketilmesi gereken ayran, sulu bir içecek olduğu için bağırsakların harekete geçmesini sağlar. Gastrit hastalığına da iyi geldiği belirtilen ayranın yine bağırsaklarda yararlı bakterilerin artmasına yardımcıdır.

Düzenli bir şekilde ayran tüketmek, sindirim sistemi başta olmak üzere iç organların sağlığını da korumaya yardımcıdır. Ayrıca cilt sağlığını da korur ve günümüzde birçok cilt hastalığının tedavisinde tercih edilebilir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle