Aspirinin Tansiyon Üzerindeki Etkisi Nedir? Yararları Nelerdir? Tansiyon Hastaları Aspirin Kullanabilir mi?
Aspirinin vücut üzerinde birçok etkisi vardır. Yararlarının yanı sıra tansiyon hastaları için de doktor tavsiyesiyle kullanıldığını söyleyebiliriz. Ancak tansiyonun normal sınırlarda olması durumunda aspirin kullanılabilir. Bu konuda yapılan araştırmaları ve detaylı bilgileri öğrenebilir ve daha bilinçli bir şekilde aspirin kullanımı gerçekleştirebilirsiniz.
Aspirin Tansiyon İlişkisi
Yapılan birçok araştırma, belirli dozlarda alınan aspirinlerin tansiyonu yükselttiği ortaya çıkarmıştır. Bu anlamda aspirinin yüksek tansiyonu tetiklediği ve etkisi konusunda da olumsuz faktörlere neden olabileceği saptanmıştır. Ancak genel faydalarına bakacak olursak;
- Vücuttaki kaşıntıya son verir
- Nasırları ortadan kaldırır
- Uçukları engelleyici bir özeliği vardır
- Kişiyi kalp krizinden korur
- Felce karşı vücudu korur
Aniden yükselen tansiyona aspirinin iyi geldiği belirtilmektedir. Ancak yaş ortalaması 60 ve üzerinde olan kişilerde tansiyon yükselmesine neden olabilir.
Aspirin Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Uzun yıllardır ağrı kesici olarak kullanılan aspirinler, kanı sulandırır ve kalp krizinden korur. Bu özelliği yüzünden bilinçsizce aspirin kullanımı yapılmaktadır. Doktorlar da, kendilerine bu konuda birçok sorunun iletildiğini ve birincil koruma yolu olup olmadığı konusunda hastaları uyardıklarını söylemektedir.
Vücut iltihabını azaltmak için tercih edilen aspirinin en önemli ağrı kesici olduğunu kabul edilmektedir. İnme riskini azalttığı da bilinen aspirin iç kanamaya neden olabilir. Bu yüzden bilim adamları aspirin kullanımının doktora danışarak yapılması gerektiğini belirtiyor. Özellikle de her gün aspirin kullanan kişilerin, kansere karşı önemli oranda koruma sağladığı belirtiliyor.
Hipertansiyonu yükselttiği yönünde aspirinle ilgili yapılan araştırmalar, daha önceleri birçok tartışmaya sebep olmuştu. Ancak en sağlıklı bilgilere göre; ‘40 yaş ve üzerindeki yüksek tansiyon hastalarına aspirin önerilmektedir’ denilmiştir. Fakat bu kullanım kesinlikle doktor tarafından tavsiye edilmelidir. Yani hastalar bilinçsiz bir şekilde aspirin kullanımı yapmamalıdır.
Aynı zamanda kalp damar hastalığı bulunan kişilerin de aspirin kullanıp kullanmaması gerektiğine hekimler karar vermelidir. Hastaların 10 yıllık risk durumu hesaplanarak verilen kararların birçoğunda aspirin kullanımı yapılsa da belirli oranlara göre tavsiye edildiğini söyleyebiliriz.
Yüksek tansiyon hastaları, tansiyonlarının normal sınırlara ulaşmaması durumunda aspirin kullanmamalıdır. En doğru kararı doktorların verdiğini unutmamalı ve hekimlere danışarak kullanım yapmalısınız.
Şeker hastalarına da aspirin kullanımı ile ilgili bir takım öneriler sunulmuştur. Uzmanlar, şeker hastalarının hekimlerin kontrolünde aspirin kullanabileceğini belirtmektedir. Ayrıca hastalığın tedavisine 100 mg kadar aspirin eklendiği aktarılmıştır.
Düşük dozda aspirin kullanılabilen bazı durumlar vardır. Bunlar;
- Koroner arter hastalığı olanlar
- Yaşanan bir kalp krizi sonrasında görülebilecek krizi önlemek için
- Baypas ameliyatından sonra
- Felç önleme ameliyatlarından sonra
- 45 yaş ve üzeri erkeklerde hekim tavsiyesiyle
- 55 yaş ve üzeri kadınlarda yine hekim tavsiyesiyle düşük dozda aspirin kullanımı yapılabilir.
Mide ülseri olanlar, aspirine alerjisi olanlar ve kontrolsüz yüksek tansiyonu olanlar düşük dozda da olsa aspirin kullanmamalıdır.
Bu bilgiler ışığında aspirinin yüksek tansiyon üzerindeki etkisini görebilir ve diğer yan etkilerini de öğrenebilirsiniz. Ayrıca aspirinin birçok faydası olsa bile mutlaka uzman hekim tarafından önerildikten sonra kullanılmaya başlanması gerekmektedir.