Açlık Tansiyon Yükselmesine Neden Olur Mu ve Açken Tansiyon Değerleri Kaç Olmalıdır?

Açlık uzun süre devam ettiğinde vücutta çeşitli değişikliklere neden olabilen bir durumdur. Bu nedenle açlığın neden olabileceği tansiyon değişiklikleri hakkında detaylı bilgiler ve açken olması gereken tansiyon değerleri detayları

Açlık Tansiyon Yükseltir Mi?

Açken tansiyon yükselmesi sık karşılaşılan bir durum değildir. Açlık genellikle tansiyon düşürmektedir. Hipotansiyon olarak adlandırılan düşük tansiyon açlığın haricinde farklı hastalıkların belirtisi de olabilmektedir. Farklı hastalıkların habercisi olabileceği gibi açlık vb. durumlar nedeniyle tansiyonu düşen onun haricinde normal yaşantısına herhangi bir şikayet olmadan devam eden bireyler de bulunmaktadır.

Açlık nedeniyle oluşabilecek semptomlar arasında tansiyon yükselmesi olur mu sorusunun cevabı genellikle açlık tansiyon düşmesi olarak kendisini gösterir diyerek cevaplandırılır. Düşük tansiyon ise açlıktan mı yoksa başka bir hastalıktan mı oluyor sorusunun cevabı ise tansiyon değerlerinin düzenli olarak takip edilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Farklı bir hastalık nedeniyle kişide tansiyonun düşüyor olması kişi tokken dahi gerçekleşebileceği için vücudun vermiş olduğu sinyaller aracılığıyla bu durum kolaylıkla takip edilebilecektir.

Uzun süre aç kalmak tansiyon düşüklüğüne neden olabileceği gibi kişinin üzülmesi gibi psikolojik durumlar da tansiyon düşüklüğüne neden olabilmektedir. Üzülme ve uzun süre aç kalma gibi durumlar nedeniyle yaşanabilecek tansiyon düşüklükleri toplum içerisinde herkesin başına gelebilmektedir. Fakat üzüntü ve uzun süre açlık gibi durumların yaşanmadığı durumlarda dahi kişide düşük tansiyon durumları yaşanıyorsa sebeplerin düzenli kontrol ile uzman vasıtasıyla tespit edilmesi gerekmektedir.

Düşük tansiyon nedenleri arasında sayılabilecek uzun süren açlık durumu haricinde vitamin eksiklikleri, vücudun uzun süre susuz kalması, vitamin eksikliği, kansızlık ve kadınlarda gebelik gibi durumlar da düşük tansiyon nedenleri arasında sayılabilmektedir. Düşük tansiyon kişide nadiren yaşandığı durumlarda çok ciddi problemlerin habercisi olma ihtimali düşük olsa da sık yaşanması durumunda bazen tehlikenin diğer adı haline gelebilmektedir.

Açken tansiyon düşer mi yoksa açken tansiyon yükselir mi sorusunun cevabını direkt olarak açken tansiyon düşer olarak verdiğimiz yazımızın devamında açken vücutta olması gereken tansiyon değerlerinden bahsederek yazımızı sonlandıracağız.

Açken Tansiyon Değerleri Kaç Olmalıdır?

Açken tansiyon değerlerinin öğrenilebilmesi için öncelikle normal kabul edilecek tansiyon değerlerinin bilinmesi gerekmektedir. Vücut için normal şartlar altında kabul edilebilir tansiyon değerleri 120 / 80 olarak bilinmektedir. Tansiyon değerlerini daha net anlamanız için 90 / 60 ölçülen bir tansiyon değerlerini baz alalım. Bu ölçülen değerde küçük tansiyon 6 olarak değerlendirilirken büyük tansiyon 9 olarak değerlendirilmektedir.

Verdiğimiz örnekteki ölçüm kabul edilebilir tansiyon değerlerinden düşük olması sebebiyle düşük tansiyon olarak kabul edilecektir. Tansiyon ölçümü sonrasında tansiyon değerlerinin kabul edilebilir oranlardan düşük olması halinde uzun süren açlık durumu yaşanmışsa mutlaka açlık giderilmelidir. Bunun haricinde açlık ve yorgunluk gibi nedenler haricinde düşük tansiyon ölçümü yapıldıysa ve bu durum süreklilik arz etmeye başladıysa mutlaka herhangi bir hastalığın neden olabileceği düşüncesi değerlendirilmeli ve sağlık kontrolünden geçilmelidir.

Açken tansiyon değerleri kaç olmalıdır sorusunun cevabı böylece açken tansiyon değerleri normal kabul edilebilen değerler olan büyük tansiyon 12 küçük tansiyon 8 den daha düşük olmalıdır olarak verilebilmektedir. Fakat düşük tansiyon değerleri ile de sağlıklı bir yaşam sürdüren bireylerin varlığı da kesinlikle unutulmamalıdır. Bu nedenle düşük tansiyon belirtilerinin direkt olarak bir hastalıkla ilişkilendirilmesi doğru sonuçlar doğurmayabilir. Düşük tansiyon durumunun en doğru teşhisi konusunda uzman hekimler aracılığıyla gerçekleştirilecektir.Son olarak düşük tansiyon çeşitleri Nörojenik Hipotansiyon ve Ortostatik Hipotansiyon olarak ikiye ayrılmaktadır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...
Yorum ekle