Hamilelikte Yüksek ve Düşük Tansiyon Değerleri Kaç Olmalıdır?

Hamilelikte yüksek tansiyon kaçtır, hamilelikte ideal tansiyon değerleri ve hamilelikte düşük tansiyon değerleri hakkında detaylı bilgilendirmeler.

Hamilelik Döneminde Tansiyon

Gebelik döneminde vücutta bazı değişimler meydana gelmektedir. Tansiyon değerlerinde meydana gelen değişiklikler gebelik dönemi için önem arz etmektedir. Gebelik döneminde tansiyon değerlerinin aniden düşmesi ve tansiyon değerlerinin aniden yükselmesi gebelik açısından son derece risklidir. Gebelik döneminde özellikle tansiyon yüksekliği durumunun uzman hekim tarafından takip edilmesi son derece yerinde bir davranış olacaktır.

Hamilelik döneminde tansiyon yüksekliği görüldüğü zaman yüksek tansiyonun yine hızlı bir şekilde düşürülmesi açısından yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Ancak uzman yüksek tansiyonun düşürülmesinin gerekliliğini düşünüldüğünde hamilelikte tansiyon düşürmek için bazı uygulamalar tercih edebilir. Tansiyon düşürmek için çeşitli ilaçlar bulunmaktadır. Fakat tansiyon düşüren ilaçların hamilelik döneminde tansiyon düşürülmek için kullanılması uygun değildir.

Kadında hamilelik döneminde ortaya çıkan yüksek tansiyonun tedavi edilebilmesi amacıyla öncelikle gebeliğe bağlı olarak mı yüksek tansiyonun ortaya çıktığı yoksa kronik tansiyonun devamı niteliğinde mi ortaya çıktığı uzman tarafından takip edilerek tespit edilmelidir. Uzman tarafından genelik dönemindeki yüksek tansiyonun sebepleri tespit edildiğinde gerek görülürse tedavi aşamaları uygulanacaktır.

Hamilelik döneminde tansiyon ölçülmesi noktasında dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Anne adayının tansiyonun ölçülmesi için en az 15 dakikadır dinlenme pozisyonunda olması gerekmektedir. Tansiyon ölçülmesi anına kadar geçen sürede sarf ettikleri efor anne adayının tansiyonun yükselmesine neden olabileceği için bahsedilen bekleme süresi normal değerlerin elde edilmesi için yeterli gelecektir.

Gebelik döneminde tansiyon ölçümü için en uygun kol uzmanlar tarafından sağ kol olarak belirtilmekte ve ölçüm için anne adayının kol kalınlığına uygun olan manşet kullanılması gerekmektedir.  Ölçüm gerçekleştirilirken anne adayının yatar pozisyonda ya da oturur pozisyonda olması tavsiye edilmektedir. Farklı aletlerle tansiyon ölçümü yapılabilmesine rağmen kliniklerde genellikle yanlış sonuç verecekleri düşünüldüğünden elektronik tansiyon ölçüm cihazlarının kullanımı tercih edilmemektedir. Gebelik döneminde bazen uzmanlar anne adaylarının tansiyon takibinin yapılmasına gerek görebilirler.

Bu gibi durumlarda takip sonucunda doğru verilerin elde edilmesi için hamilelik döneminde tansiyon ölçümünün mümkünse bu konuda uzman bireyler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Hamilelerde tansiyon kaç olmalı sorusunun cevabını yazımızın devamında vereceğiz.

Hamilelik Döneminde Yüksek ve Düşük Tansiyon Değerleri

Hamilelikte tansiyon konusunu genel olarak ele aldıktan sonra hamilelikte yüksek tansiyon kaçtır ve hamilelikte tansiyon değerleri konusuyla yazımıza devam ediyoruz. Gebelikte tansiyon değerleri konusunu işlemeye başladığımızda tansiyon değerlerini oranlayacak olursak ortalama 10 gebelikten bir tanesinde veya iki tanesinde hipertansiyon yani yüksek tansiyon durumunun görülebileceğini söyleyebiliriz.

Gebelikte Hipertansiyon konusu gebeliklerin sağlıklı sonuçlanması açısından önemsenmesi gereken bir konudur. Gebelikte hipertansiyon durumunun bebek ve anne adayının hastalanmasına hatta kontrol altına alınmazsa ölümüne dahi neden olabileceği kesinlikle unutulmamalıdır.

Hamilelikte yüksek tansiyonun neden önemli olduğu konusunu anne adayının yüksek kan basıncına sahip olması durumunda plasentaya yeterli miktarda kan gidemeyecek olmasını örnek olarak verebiliriz.Kan akımının plasentaya yeteri kadar gerçekleşmemesi durumu ise bebeğin ihtiyacı olan besini ve oksijeni düşük miktarda alması anlamına geleceği için bebek gelişimini normal bir şekilde tamamlayamayacaktır.

Gebelikte yüksek tansiyon tanısı nasıl konulur sorusunun cevabını verecek olursak tansiyon takip sisteminden bahsetmemiz gerekir. Yüksek tansiyon tanısında anne adayının 6 saat içerisinde iki ayrı ölçümünün de 14/9 veya küçük tansiyonun 1 birim veya büyük tansiyonun 3 birimden yüksek ölçülmesi yeterli gelebilmektedir. Gebelik Hipertansiyonu olarak adlandırılan bu durumda ilk ölçümden sonra küçük tansiyon değerinin 11`den yüksek olması tanı için 6 saat beklenmesi gerektirmemektedir.

Hamilelikte normal tansiyon değerleri haricinde yüksek tansiyon değerlerinin ölçülmesi çeşitli risk faktörlerine bağlı olarak gelişebilmektedir. Çoğul gebelik, ilk gebelik olması, gebelik döneminden önce kadında hipertansiyon öyküsü, bağışıklık sistemlerindeki bozukluklar, şişmanlık, 35 yaş üstünde gebe olmak ve önceki gebelikte yaşanan preeklampsi durumu risk faktörleri arasında sayılabilmektedir.

Gebelikte tansiyon kaç olmalı sorusunun detaylarını verdiğimiz yazımızda bu gibi risk faktörlerinin normal tansiyon değerlerinin ölçülmesinin önüne geçebileceğinden bahsedebiliriz.Tansiyonun normal değerlerde ölçülebilmesi için gebelik döneminde ve gebelik dönemi öncesinde dikkat edilmesi gereken hususların uygulanması yeterli gelebilecektir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle