Hipertansiyondan Kaynaklı Olarak Baş Ağrıları Ortaya Çıkar mı?
Tansiyon yükselmesine bağlı vücutta damar sisteminde belli başlı değişimler meydana gelmektedir. Beyin içindeki damarlar be değişimlerden etkilenerek baş ağrısı meydana gelir
Yüksek Tansiyon Baş Ağrısı Yapar mı?
Yüksek tansiyon baş ağrısı yapar mı, vücuttaki kan basıncının yüksek seviyelerde seyretmesi durumuna tansiyon denir. Kan basıncı belli seviyelerin üzerinde seyrettiğinde hipertansiyon yani halk arasındaki ismi ile yüksek tansiyon meydana gelir. Tansiyon yükselmesine bağlı olarak vücutta damar sistemine bağlı olarak belli başlı değişimler meydana gelmektedir. Beyin içindeki damarlar be değişimlerden etkilenerek baş ağrısı meydana gelir.
Hatta daha öncelerinde şiddetli düzeyde baş ağrısı çeken kişiler ve mide bulantısı yaşayan kişiler vakit kaybetmeden uzmana başvurmalıdır. Tansiyon yükselmesi sonucunda meydana gelen baş ağrısı oldukça şiddetli düzeyde ise ve müdahale edilmezse beyin kanaması tarzında ciddi risklere sebep olabilir. Zaten beyin kanamasının da belirtileri baş ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesidir. Bundan dolayı hipertansiyon sorunu yaşayan kişilerin süreci en doğru şekilde devam ettirmeleri adına hastalıklarından kaynaklı meydana gelen belirtileri dikkatli takip etmeleri gerekir.
Baş ağrısı tansiyonu yükseltir mi, başka bir sorundan kaynaklı olarak meydana gelen ağrılar tansiyonun yükselmesi ile hastayı karşı karşıya bırakabilir. Oluşan ağrılar için iki farklı yol izlenmelidir. İlk bunun nasıl ortaya çıktığını ve nedenini bulmaktır. İkincisi de ağrılar meydana geldiğinde bunu dindirmek adına önlem almaktır. Yani küçük ya da büyük tansiyon yükselmesi fark etmeksizin dengede tutmak gerekir.
Küçük veya büyük kan basıncın nasıl dengelenmesi gerektiğini, bu süreçte nasıl davranılacağını ve nasıl önlemler alınacağını uzman hastasına detaylı bir şekilde açıklamalıdır.
Hipertansiyon Belirtileri
Yüksek tansiyon yani hipertansiyon sessiz bir düşman olarak tabir edilir. Sessiz düşman olarak nitelendirilmesinin sebebi de uzun yıllar boyunca böbreklere, kalbe, beyne ve damar sisteminde zarar vermesidir. Bundan kaynaklı olarak ara ara gerekli ölçümlerin ve kontrollerin yaptırılması gerekir. Küçük ya da büyük kan basıncının yükselmesi ile belli başlı belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtileri;
- Görmede bozukluk
- Baş ağrır
- Göğüs ağrısı
- Çarpıntı
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Mide ekşimesi
- Kulaklarda çınlama
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Mide yanması
- Bacaklarda şişlik
- Gece idrara kalkma
- Sık şekilde idrar
- Merdiven çıkmada ve yürümede zorlanmalar olarak sıralayabiliriz.
Hipertansiyon özellikle mide bulantıları ve baş bölgesinde oluşan ağrılar ile kendini belli eder. Belirtileri meydana geldi an uzmana başvurulması gerekir. Gerekli önlemler alındığında belirtileri geçer. Bu sorunu yaşayan her yüz kişiden birinde özellikle küçük ya da büyün kan basıncının yükselmesi sonrası ağrılar ve bulantılar oluşur. Bu oldukça acil bir durumdur, bundan dolayı mutlaka belirtilerin meydana gelmesi sonrası uzmana başvurulmalıdır. Tedavi sonrası ve kişilerin detaylara dikkat etmesi ile geçer.
Hipertansiyon Nedenleri
Hipertansiyonun nedenleri arasında;
- Günlük olarak alınacak magnezyum eksikliği
- Potasyum eksikliği
- Kalsiyum eksikliği
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Şeker hastalığı
- Genetik faktörler
- Obezite
- Stres
- Tuz alımı yer alır.
Ayriyeten genetik bozukluklar, aort damar darlıkları, böbreklere giden damar darlıkları, böbrek üstü bezi tümörleri ve tiroid hastalıkları da buna yol açmaktadır. Belli başlı ağrı kesiciler ve doğum kontrol haplarının düzensiz kullanımları da küçük ya da büyük tansiyonun yükselmesine sebep olur.