Büyük Tansiyon Yüksekliği Nedir – Belirtileri – Nedenleri ve Tedavisi
Büyük tansiyon yüksek olması ciddi sağlık sorunlarına neden olan önemli bir sorundur. Kan basıncı yüksek değerlere ulaşana kadar çoğu zaman sinsi ilerleyen belirtileri belli olmayabilen kan basıncı yüksekliği; zamanında tedavi edilmezse önemli sorunlar doğurur.
İçindekiler
Büyük Tansiyon Yüksekliği
Büyük tansiyonun yüksek olması; cinsiyete, yaşa, fiziksel durumuna, psikolojik durumuna, yorgunluğuna, yaşam tarzına, altında yatan hastalıklara bağlı olup olmamasına, beslenme alışkanlıklarına hatta kilosuna göre değişik değerler gösteren kan basıncıdır. Büyük tansiyon yüksekliği bir kere ölçüldüğünde yüksek değer vermesi kişinin sadece hipertansiyon hastası olduğunu göstermez. Yaşanan stres, yorgunluk, yediği yemek gibi nedenler gün içinde büyük tansiyon yüksek olmasına anlık da olsa neden olmaktadır. Eğer birkaç kere belli aralıklarla, dinlenmiş bir şekilde yapılan ölçüm sırasında büyük tansiyon yüksek çıkakması o zaman kişinin hipertansiyon sorunu olasılığı gündeme gelmektedir.
Bunun yanında normal kan basıncı değerlerine sahip olan bir insanda büyük tansiyon en yüksek 160 hgMM olmaktadır. Küçük tansiyon ise en yüksek 85 mmHg olarak kabul edilir. İstirahat durumunda ise genellikle 130 mmHg olmaktadır.
Büyük Tansiyon Belirtileri
Yüksek kan basıncı belirtileri, tansiyon yüksek seviyelere ulaşmadığı sürece kendini pek belli etmemektedir. Kan basıncı çok yüksek sınırlara çıkması belirtileri vermektedir. Baş dönmesi mide bulantısı gibi belirtilerin yanında kalp ağrısı burun kanaması gibi belirtilerin de görülmesi söz konusu olmaktadır. En sık rastlanan belirtileri ise:
- Baş dönmesi
- Kalp ağrısı belirtileri
- Baş ağrısı
- Nefes darlığı belirtileri
- Kulaklarda çınlama
- Burun kanaması
- Bulanık ya da çift görme belirtileri
- Düzensiz kalp atışı
Büyük Tansiyon Nedenleri
Kan basıncı yüksek olması nedenleri iki ana guruba ayrılmaktadır.
- Genetik faktörler
- Çevresel Faktörler
Genetik faktörler: Aileden gelen hipertansiyon hastalığına bağlı olarak bireyin de anne, baba ya da atası gibi hipertansiyon sahibi olmasıdır. Birinci derece yakınlarında kan basıncı sorunu yaşayan bireylerin hipertansiyon hastası olması olasılık dâhilinde bulunmaktadır.
Çevresel faktörler: Yüksek kan basıncının en büyük nedenlerini çevresel faktörler oluşturmaktadır. Bunlara örnek olarak:
- Tuzlu Gıdalar Tüketilmesi
- Acı ve Turşu gibi besinler
- Karbonhidratlar
- Alkol ve sigara alışkanlığı olması
- Aşırı derece kahve tüketimi
- Aşırı derece çay tüketimi
- Kola ve benzeri gazlı ve şekerli içecekler
- Hazır gıdalar
- Konserve gıdalarla beslenme alışkanlığı olması
- Düzensiz beslenme
- Sinir ya da stresli bir ortamda bulunmak
- Psikolojik rahatsızlıklar
- Uykusuzluk
- Aşırı yorgunluk
- Uzun süre televizyon ya da bilgisayar karşısında bulunma
- Aortun kalbe çıkan bölümündeki darlık
- Vücudun su ihtiyacı( az su içmek)
- Böbrek Hastalıkları
- Cushing ve Crohn Hastalıkları
- Tiroid bezindeki hastalıklar
- Dolaşım sistemi ile ilgili hastalıklar
- Böbrek damarlarındaki daralma
Büyük Tansiyon Tedavisi
Damarlarda dolaşan kanın basıncına büyük tansiyon denilmektedir. Kan basıncı problemleri ülkemizde üç kişiden birinde rastlanılan yaygın ve tehlikeli bir sağlık sorunudur. Tedavisi yapılmadığı takdirde; kalp büyümesi, kalp krizi, beyin kanaması, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ya da körlük gibi önemli hasarlara neden olmaktadır. Bu nedenle yüksek kan basıncı konusunda; erken teşhis ve zamanında tedavi oldukça önemlidir.
Büyük tansiyon yüksek olması halinde üç çeşit tedavi yöntemi bulunmaktadır:
- İlaçla Tedavi
- Cerrahi Yöntemlerle yapılan tedavi
- Günlük hayatın düzenlenmesi
- Bitkisel Tedavi Kürleri
İlaçla tedavi yüksek kan basıncı hastaları için doktor kontrolünde yapılacak ilk tedavi şekli olmaktadır. İlaçla tedavi sırasında günlük hayatın düzenlenmesi önemli bir ayrıntıdır. Bu aşamada ilk yapılması gereken günlük hayatın ve beslenmenin düzenlenmesidir.
- Bitki kürleri
- Beslenmenin düzenlenmesi
- Egzersiz ve spor
- Stresten uzak kalma
- Uyku düzeni
- Bitki Kürleri
- Bitki Çayları
- Alkol ve sigara alışkanlığından kurtulma
- Karbonhidratlardan uzak kalma
- Hazır gıda, tuzlu ve konserve gıdalardan uzak durma
- Bol bol su içme
- Aşırı derece de kahve, çay tüketmeme
- Kola gibi şekerli içeceklerden uzak durma