Hipertansiyon Hastası Olan Kişilere İlk Müdahale Nasıl Yapılır ve Nelere Dikkat Edilir?
Hipertansiyon sorunu olan kişilerin rahatsızlanması durumunda ilk müdahalesi evde yapılsa bile beklemeden sağlık kuruluşuna giderek hızlı bir şekilde yardım alması gerekir.
İçindekiler
Tansiyon Yükseklince İlk Yardım Nasıl Yapılır? – Aşamaları
Yüksek tansiyonun tıbbi açıdan ismi hipertansiyondur. Bu hastalık oldukça yaygın şekilde gözlemlenir. Yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığında, beslenme düzeni sorunları olduğunda kalıcı olan sakatlıklara, sorunlara ve ölümlere yol açar. Hipertansiyon tedavisi konusunda ve yükseldiğinde ilk yardım olarak yapılması gerekenler konusunda bilgili değilseniz görme kayıplarına, felce, damar hastalıklarına, kalp hastalıklarına ve böbrek hastalıklarına yol açar. Özellikle beslenme konusuna bu hastalık açısından dikkat edilmelidir. Yemeklerde kullanılan tuz yükselmesinde çok etkilidir. Bundan dolayı hipertansiyon hastası olan kişilerin tuzdan uzak durması ve kullanımını minimum düzeye düşürmesi gerekir. Halk arasında tansiyonu yükselen kişilere direkt olarak ilk yardım adına sarımsak verilir. Sarımsak tansiyonun düşmesini sağlamak yerine dengeleme konusunda yardımcı olur. Yani yükselirse diye oluşan kaygıyı ortadan kaldırır. Hipertansiyon sorunu olan kişilerin bol bol soğan ve sarımsak tüketmesi gerekmektedir. Kan basıncının yükselmesi sonucunda ilk yardım olarak yapılması gerekenler ve acil müdahale detayları bulunur. Bu detaylar;
- Acil hipertansiyon tedavisi için kişilerin kollarını dirseklerden bileklere kadar soğuk suda yıkamak gerekir. Bu uygulama tansiyonu 1 ila 2 derece düşürür. Yalnız bu noktada hasta ilaç kullanan bir kişi ise uygulama yapmadan önce ilacının verilmesi gerekir.
- Kişinin ilacı mevcut değilse acil bir şekilde sağlık kurumlarına gitmek gerekir. Acilde kişiye hemen müdahale edilir. Yapılacak olan ölçümlerden sonra ilk yardım tedavisi kapsamında dilaltı ilacı verilir ve hipertansiyon kontrol altına alınır.
- İlacı olan kişilerin dirseklerden bileklere kadar yıkama işlemini bitirdikten sonra, ayaklar ve baş bölgesi de soğuk su ile yıkama yapılır. İlk müdahale olarak yapılan bu uygulamalar acil servise gidesiye kadar hastanın rahatlamasını sağlar.
Tansiyon yükselmesinde yapılması gerekenler konusunda uzmanların hastalarına detay vermesi şarttır.
Yüksek tansiyon olması durumunda ve tedavisi için destek sağlamak adına hastaların sağlıklı yaşamaya ve sağlıklı şekilde beslenmeye özen göstermeleri gerekir. Özellikle yağlı yiyeceklerden, tuzdan ve kızartmalardan uzak durulması gerekir. Meyve ve sebze tüketimi yapmalı, yemekleri zeytinyağı ile hazırlamalı ve katı yağlardan uzak durmalıdır.
Tansiyon Ölçümü Nasıl Yapılır Aşamaları
Sol kolunu kullanan kişilerde sağ koldan, sağ kolunu kullanan kişilerde sol koldan hipertansiyon ölçümü yapılması ve detaylarına dikkat edilmelidir. Cihazın manşon kısmı üst kola takılır. Stetoskop tamburu kolun iç kısmına yerleştirilir. Sonra manşon şişirilir. Balonun uç kısmında bulunan vida hafif şekilde açılır ve basıncın saniyede 2 ila 3 mmHg şeklinde düşmesi sağlanır. Bu esnada nabız sesleri dinlenir. Sesin ilk duyulduğu nokta sistolik basınç, son olarak duyulduğu nokta da diyastolik basınçtır. Hipertansiyon sorunu olan kişilerin tedavisi için bu uygulaması gün içinde en az iki kez yapması gerekir. Acil olan durumlar dinlenmeden ölçüm yapılmamalıdır. Ayrıca bu tarz bir cihaz ile hipertansiyon tedavisi için destek sağlayamayacak kişiler elektronik ya da farklı tasarımlı cihazlar tercih edebilir.
Tansiyonun ölçülmesi acil müdahale için gereklidir. Yükseldiği an ölçüm yaparak acil bir şekilde sağlık kurumuna gitmeli ve tedavisi için uzmandan yardım almalısınız.