Yüksek Tansiyon Değerleri, Kritik Değerleri, Ufak Tansiyon Değerleri

Yüksek tansiyon, günümüzün sağlık sorunları arasındadır. Bu yüzden tansiyonun yükselmesini tetikleyen durumların bilinmesi ve gerekli önlemlerin kısa sürede alınması, sonradan oluşabilecek sağlık sorunlarının engellenmesi açısından çok önemlidir.

Yüksek Tansiyon Değerleri Nelerdir?

Günümüzde yapılan birçok araştırma, düşük tansiyonlu kişilerin kalp damar sistemlerinin daha sağlıklı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu anlamda yüksek tansiyon kaç olmalı sorusunun yanıtları aranmaktadır. Sizlere bu yazımızda, yüksek tansiyon değerleri ve yüksek tansiyon kaçtır gibi konularda detaylı bilgiler aktarıyor olacağız.

12’ye 8 tansiyon değeri, ideal tansiyon değeridir ve 13’e 8,5 altındaki değerler de normal tansiyon olarak kabul edilmektedir. Yüksek tansiyona yatkınlık değerleri ise büyük tansiyon değerinin 13-14, küçük tansiyon değerinin ise 8,5-9 olarak kabul edilmiştir.

Bir kişiye yüksek tansiyon tanısının konulabilmesi için büyük değerin 14, küçük değerin 9’un üzerinde olması gerekir.

Tansiyon Değerlerinin Farklı Çıkması

Hipertansiyonunuzun olması ya da olmaması durumunda, tansiyon ölçümleri bazı farklılıklar gösterebilir. Çünkü bu değerler sabit kalmaz. Örneğin evinizde ölçtürdüğünüz tansiyon ile 15 dakika sonra hastanede yaptırdığınız ölçüm aynı çıkmayacaktır. Çünkü gün içerisinde yaşadığınız stres, üzüntü ya da korku gibi faktörler tansiyonu yükseltebilir. Ayrıca hızlı yürümek, koşmak ya da heyecanlanmak da tansiyonu yükselten etkenler arasındadır.

Uzmanlar bu nedenlere bağlı olarak herhangi bir kimseye yüksek tansiyon tanısı koymamaktadır. Yani tek bir tansiyon ölçümü ile bu durum kanıtlanmayabilir. En az 1 haftalık bir süre içinde tansiyon değerleri kontrol edilir ve hastaya daha sonra yüksek tansiyon tanısı konulabilir.

Tansiyon Yüksekliği Şikâyetleri

Yüksek tansiyonun bilinen ilk şikâyetleri arasında baş ağrısı, basınç hissi, çarpıntı, görmede güçlük ve bulantı gibi belirtiler bulunur. İlerleyen zamanlarda bu şikâyetler azalabilir ancak tansiyon yine yüksek seyreder. Yapmanız gereken tek şey, kontrollü bir şekilde tansiyon değerlerinizi takip etmek ve herhangi bir farklılık durumunda doktorunuza başvurmaktır.

Kan basıncının yükselmesi belirli bir zamandan sonra damarlarda kalınlaşmaya ve sertleşmeye neden olacaktır. Bunun sonucunda ise hayati organlarınız olan göz, böbrek, kalp ve beyin gibi organlarda geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelebilir.

Tansiyonun Yüksek Çıkmasının Nedenleri

Tansiyon hastalarının en çok sorduğu sorulardan biri olan ‘tansiyonum neden yüksek çıkıyor’ sorusunun yanıtlanması en önemli konudur. Bu sorunun yanıtı olarak ilk önce tüketilen gıdaların hangileri olduğu araştırılır.

Tansiyonu kontrol altında tutabilmek için alkol tüketim, tuz tüketimi ve fastfood ürünlerinin tüketimine son vermeniz gerekir. Daha çok sebze ve meyve tüketmeli ve doktorların tavsiyelerine uymanız önemlidir.

Yapılan birçok araştırma tansiyonu yükselten en önemli besin kaynağının tuz olduğunu göstermektedir. Günlük almanız gereken tuz miktarı 2,4 gram olarak bilinirken, günümüzde bu oranın çok daha fazlasının tüketildiği biliniyor.

Tansiyonu yükselten bir diğer önemli faktör hazır gıda tüketimleridir. Sağlıksız bir şekilde tüketilen bu ürünler hipertansiyon riskini tetiklemekte ve fazla kiloya neden olarak obezite hastalığına neden olmaktadır.

Tansiyon Takibi Nasıl Yapılmalıdır?

Tansiyonunuzu ilk olarak evde kendiniz ölçebilir ve takibini yapabilirsiniz. Ya da düzenli olarak bir eczane ya da sağlık ocağında günde 2 kez olmak kaydıyla 7 gün boyunca takip altına alabilirsiniz. Bu anlamda tansiyon takibi yapmış olacak ve yüksek tansiyona karşı gerekli tedbirleri de almış olacaksınız.

Tansiyon takibini günün farklı saatlerinde yapmanız tavsiye edilir. Ayrıca tansiyondan şikâyetçi olduğunuz zamanlarda değil, rutin bir şekilde ölçmeniz önemlidir. Bu sayede ani yükselmelerde gerekli tedavi süreçleri başlatılabilir.

Tansiyon Ölçümü

Tansiyon ölçerken en çok tercih edilen cihaz, manometreli yani kulaktan dinlemeli tansiyon aletleridir. Piyasada da rahatlıkla bulabileceğiniz bu cihazların yanı sıra otomatik tansiyon ölçerleri tercih edebilirsiniz. Daha pratik ve kolay kullanımı olduğu için en çok tercih edilenler arasında otomatik tansiyon ölçerler bulunmaktadır.

Büyük tansiyon değeriniz 140 ve üzerindeyse, küçük tansiyon değeriniz ise 90 ve üzerindeyse tansiyonunuzun yüksek olduğunu anlayabilirsiniz. Büyük değerin 170’e, küçük değerin ise 110’a ulaşması durumunda ise hemen bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

Tansiyon düşüklüğü de çok önemlidir. Büyük tansiyon değerinizin 10, küçük tansiyon değerinizin ise 6 olması durumunda tansiyonunuzun düştüğünü anlayabilirsiniz. En yakın sağlık kuruluşuna giderek gerekli tedbirleri almalı ve ideal tansiyon değerlerine ulaşmak için tüm tavsiyelere uymanız çok önemlidir.

Belirttiğimiz üzere sağlıklı bir bireyin normal tansiyon değeri 120-80 olarak bilinir. Yukarıdaki tansiyon değerleriyle karşılaştığınızda  gerekli önlemleri almanız çok önemlidir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle