Yüksek Tansiyon Hastalarına Neler İyi Gelir ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yüksek tansiyon hastası olan kişiler ilaçlarını düzenli kullanmanın yanında beslenmesine ve yaşam tarzına da dikkat etmelidir. Bu sayede daha sağlıklı ve dengeli bir yaşama sahip olunacaktır.

Yüksek Tansiyona Ne İyi Gelir?

Yüksek tansiyon ülkemizde sık gözlemlenen hastalıklar arasında bulunmaktadır. Yüksek tansiyon için düzenli şekilde kullanılması gereken ilaçlar bulunur. Bu ilaçların her gün saatinde ve önerilen dozda alınması sağlık açısından gereklidir. En iyi tansiyon ilacı çeşitleri arasında Novardin 10 mg, Valcodin 10 mg, Valdıpın 10 mg bulunur. İlaç kullanımı ile beraber tansiyonun dengelenmesi için doğal ev ilaçları da kullanılmalıdır. Ev ilaçları ile alakalı yapılan araştırmalar faydalarının sınırlı olduğunu gösterse de düzene sokma adına gereklidir. Tansiyona ne iyi gelir;

Sarımsak

Tansiyona iyi gelen sarımsak özellikle sistolik kan basıncının düşmesine olanak sağlar. Tansiyonu düşürme % 102un daha altında olsa da sarımsakta bulunan aktif bileşen allisin ve kükürt vücudun nitrik oksit sistemindeki arterleri rahatlatmak ve sistolik kan basıncını düşürmek için etki göstermektedir. Yüksek tansiyon hastalığı bulunan insanların sarımsak tüketmesi çıkan tansiyona ne iyi gelir kapsamında faydalar sağlamaktadır. Bu besinin kullanımı konusunda hipertansiyon hastalarının uzman görüşü alması doğru olacaktır. Sarımsak özellikle çiğ şekilde tüketildiği zaman daha etkilidir. Çiğ tüketim konusunda zorlanan kişiler yemeklerde ve salatalarda kullanabilir. Hatta salatalarda sarımsak tozu tercih edilebilir.

Hibuskus

Hibuskus çayı sistolik ve diyastolik kan basıncı ile alakalı düzenlemeler sağlar. Yüksek yoğunluklu anjiyotensin dönüştürücü olan enzim inhibitörlerine kıyasla daha iyi çalışmaktadır. İdrar fazlalığı ile alakalı olarak yan etki meydana getirebilir. Bazı kişilerde bakır, demir ve magnezyum içeriği konusunda yüksek miktarlarda önerilen sınırları aşabilir. Çayı hazırlamak için;

1 su bardağı kaynamış suyun içine 1 tutam hibuskus bitkisi atılır ve 15 ile 20 dakika boyunca demlenmesi için bekletilir. Her gün 2 kez içilmelidir. Tatlandırıcı kullanılmaması gerekir.

Omega- 3 Yağ Asitleri ve Balık Yağı

Omega- 3 yağ asitleri balıklar ile bazı bitkilerde bulunan esansiyel yağ asitleridir. İnsanlar üzerinden yapılan mevcut araştırmalar, yüksek tansiyonlu kişilerde daha düşük kan basıncına yardımcı olabileceğini göstermiştir.  Tansiyona iyi gelen besinler arasında balıklar haftada 2 kez tüketilmelidir. Tansiyon hastalarının düzenli şekilde beslenmesi gerekir.

Kakao Özütü ve Çikolata

İnsanlar üstünde yapılan araştırmalar sonucunda flavanoller açısından zengin olan koyu renkli çikolatalarının ya da kakao ürünlerinin tüketilmesi yüksek tansiyonu düşürdüğünü göstermiştir. Çikolata, vazodilatasyon ve düşük kan basıncı ile sonuçlanan nitrik oksit sistemini etkilemektedir. Aynı zamanda anjiyotensin dönüştürücü enzimi de inhibe edebilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta çikolatanın şeker ve kafein içermiş olmasıdır. Yüksek düzeyde kafein ve şeker alımı kan basıncının yükselmesine sebep olabilir. Bundan dolayı günlük tüketimi belli bir seviye sınırlamak gerekir.

Süt

Süt tansiyona iyi gelir mi, süt ve sütten yapılan besinlerin içinde yer alan kalsiyum alımı zaman içinde azalmaya başladıkça insan vücudundaki artiyel kan basıncı artar. Bu da yüksek tansiyona neden olur. Bundan dolayı kalsiyum içeren gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Fosfor ve kalsiyum bakımından zengin olan üründe süttür.

Salatalık

Gün içinde 3 adet salatalık tüketilmesi tansiyonun dengede tutulmasına destek olur. Bu sayede kan basıncı istenen ve sağlıklı bir seviyede tutulabilir.

Dikkat Edilecek Diğer Noktalar

Azaltılmış Sodyum Alınması

Hipertansiyona iyi gelen yiyecekler konusunda dikkat etmenin yanı sıra yaşam tarzında da bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Aşırı düzeyde sodyum, özellikle sodyuma karşı hassas olan kişilerde kan basıncının artmasına ve vücudun sıvı tutulumuna neden olacaktır. Esansiyel hipertansiyonu olan kişilerin yüzde 60’ının, sodyum alımını azaltmak tansiyonun belli düzeyde düşürür.

Çay ve Kafein Kullanımının Azaltılması

Hipertansiyona iyi gelen besinler ile beslenmeye başlayan hastaların kafein alımı konusunda da dikkatli olması gerekir. Kafeinin aşırı düzeyde alımı yüksek kan basıncının kısa sürede ortaya çıkmasına neden olur. Bundan dolayı çay ve kahve içimlerini sınırlamak gerekir.

Magnezyum

Magnezyum yüksek tansiyonu olan kişilerde ve aynı zamanda magnezyum eksikliği olan kişilerde fayda sağlayabilir. Bunun içinde gün içinde bir avuç kaju, badem ya da fıstıktan hazırlanan kuruyemiş tüketilmelidir.

D Vitamini

Süt, balık, peynir, tereyağı tarzındaki besinler D vitamini açısından oldukça zengindir. Düşük tansiyon ve yüksek tansiyon dengeleme konusunda D vitamini vücuda destek sağlayacaktır. Özellikle alçak tansiyona ne iyi gelir sorusuna cevap arayan kişilerin D vitamini alımını beslenme programına katması gerekir.

Diyet ve Kilo Kaybı

Aşırı düzeyde kilo sahibi olmak atardamar duvarlarında artan bir baskıyı meydana getirir. Eğer kilolu bir kişiyseniz sağlıklı bir şekilde yaşamak adına ve hipertansiyonu dengelemek için kilo vermeye özen göstermelisiniz. Gün içinde taze meyve ve sebzeleri, yağsız proteinleri tüketmek kilo verme konusunda destek sağlamanın yanın kanın içinde bulunan basıncında dengede kalmasını sağlar. Sebze suyu, özellikle de yeşil yapraklı sebzeler kilo vermeye destek sağlayacaktır. Çok kilolu kişilerin mutlaka uzman hekimden yardım ve destek alması gerekir.

Tansiyon hastalarının düzenli, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yaşama devam etmesi için mutlaka uzman hekimle görüşmesi gerekir. Bu hastalık konusunda tavsiye edilecek olan tedavi sürecine başlaması, tedaviyi aksatmaması ve dikkat edilecek olan noktaları kesinlikle atlamaması gerekir. Yüksek kan basıncı birçok hastalığın oluşmasına, vücuttaki diğer organların zarar görmesine ve inme gibi ciddi sorunların yaşanmasına neden olabilir. Bundan dolayı kısa süre içinde tedavi ve kontrol altına alınmalıdır. Beslenme ve ek gıdalar bu tedaviye ek destek olacak olan detaylardır.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle