Hipertansiyon Hastalığı Tanısının Konulması Için Uygulanan Yöntemler

Hipertansiyon belirlemesi için uzman hekimler detaylı şekilde test ve tetkikler yapılmasını ister. Bu tetkikler dahilinde gerekli tedavi planlaması yapılarak kısa süre içinde çözüm için adım atılması gerekmektedir.

Hipertansiyon Teşhisi

Hipertansiyon tanımı, damarların içinde bulunan kanın damarların duvarlarında meydana getirdiği yüksek basınca denir. İnsanlarda kan basıncı bir tansiyon manşeti yani sfigmomanometre ile ölçülmektedir. Stetoskop, manşet, ölçme aleti ya da otomatik bir cihaz kullanılarak tansiyon belirlenebilir. Uzmanların çoğunluğu yaptıkları fiziksel muayenelerine rutin bir parça olarak ekler. Hipertansiyonun erken dönemde fark edilerek tedavi sürecine başlanması diğer organların zarar görmesinin önüne geçer. Bu tansiyon türü tedavi altına alınmadığında ve fark edilmediğinde ciddi düzeyde riskler meydana getirebilir.

Amerikan Kalp Derneği tıbbî bir ortamda kan basıncını ölçmek adına belirli adımlar önerir;

  • Hasta kişi bir sandalye üzerinde en az beş dakika dinlenmeli, sırt bölgesi desteklenmeli ve ayakları yerde tutulmalıdır.
  • Hastanın kafein, sigara tarzı ürünleri içmemesi gerekir. 
  • Kan basıncını kontrol etmeden önce egzersiz yapmaması gerekir.
  • Hasta kişi beş dakikalık dinlenme süresinde kesinlikle konuşmamalıdır
  • Tansiyon manşeti kesinlikle kıyafetin üstüne yerleştirilmemelidir. Bu uygulama direkt olarak deri üzerinden yapılmalıdır.
  • Test edilecek kol masa ya da kol dayanağı üstünde desteklenerek dinlendirilmelidir.
  • Kullanılacak manşet hasta kişiye uygun ebatlarda olmalıdır.
  • Kan basıncı 1ila 2 dakika da en az iki kez kontrol edilir.
  • Tansiyon ile alakalı kontrolün ilk ziyaretinde kan basıncı okuma işlemi her iki koldan ölçülür. Tedaviye karar vermek için iki okumanın üstü kullanılmalıdır.

Kan basıncı ile alakalı yapılacak olan muayenede uzman hekim kullanılan reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, bitkisel ilaçlar, gıda katkı maddeleri, aile geçmişi ve tıbbi geçmiş hakkında detaylı şekilde sorular sorar. Bunun dışında uzman sigara, alkol ve diğer zararlı maddelerin kullanımları ile alakalı da hastaya sorular yöneltecektir. ölçülen kan basıncının 14/ 9 mm hg üstünde olması yüksek tansiyon hastası olunabileceğinin bir göstergesidir. Teşhis edilmesi esnasında ekokardiyografi, elektrokardiyogram,  laboratuvar testler ve kan basıncı izleme işlemleri yapılmaktadır.

Yüksek tansiyonun vücutta yarattığı etkileri belirlemek ve var olan belirtileri detaylandırmak adına;

Fiziksel muayene esnasında kalp ve akciğerleri dinlenir, ayak bileklerinde nabız hissi vermeye bakılır, aort genişlemesi bulguları aranır. Muayene yapan uzman hekim bunların yanı sıra boyun bölgesinde karotis büreleri ve abdominal aortik anevrizma konusunda araştırma yapacaktır. Bir oftalmoskop yardımı ile detaylı göz muayenesi, göz küresinin arka tarafında bulunan küçük damarların incelenmesi de yapılır.

Kan tahlilleri yapılması kalp hastalığı, inme tarzında risk faktörler ile hipertansiyonun komplikasyonlarını araştırmak adına uygulanır. Böbrek fonksiyonlarının ölçülmesi içinde kan tahlili istenebilir.  Tam kan sayımı, elektrolitler, BUN ve kreatinin değerlerine bakılır. Kan içinde bulunan  kolesterol ve trigliserid düzeyleri ölçülür. Ultrason işlemleri böbrek için, CT taraması uygulaması karın ya da her ikisi böbrekler, böbrek üstü bezleri hasarları ve genişlemesini değerlendirmek adına uzman tarafından istenebilir.

Hipertansiyonun Yaratacağı Riskleri Değerlendirme

Elektrokardiyogram( EKG )

Kalp hızı ile ritmini değerlendirmek adına yardımcı olur. Kalp kasının kalınlığı konusunda detay verir. Hipertansiyon sorunu uzun süre devam ederse kalp kasında hipertrofiye ya da vücudun arterinde meydana gelen artmış basınca karşı kan itimi sağlamak daha büyük olacaktır.

Eko kardiyogram

Kalbin ultrason ile muayene edilmesidir. Anatomik yapıyı ve kalbin işleyişini değerlendirme yapmak için kullanılır. Test sonucu bir kardiyolog tarafından yorumlanmalıdır. Kalp kasının değerlendirilmesi yapılır ve ne kadar kalın olduğu belirlenir. Uygun bir biçimde hareket edip etmediği kanı vücuda verimli şekilde nasıl ittiği belirlenmektedir. Eko kardiyogram  kalp kapaklarında oluşmuş olan daralma ve yetersizlik içinde yapılır. Kalbin büyüklüğünü, aortun şekli ve akciğerlerin değerlendirilmesi için tarama testi olarak kullanılabilir.

Doppler Ultrason

Kollar, bacaklar, eller ve ayaklar atım noktası kısmında atardamar kan akışını kontrol etmek adına kullanılmaktadır. Bu durum yüksek tansiyon ile ilişkili olabilecek periferik vasküler hastalıkların saptanması adına kullanılır.

Abdominal Ultrason

Karın organları, aort, böbrek arterleri ile mezenterik arterler dâhil majör arterlerde var olan kan akışını, mide ve bağırsağı değerlendirmektedir.

Hipertansiyon Belirtileri 

Yüksek tansiyon belirtileri aşağıdaki gibidir.

  • Şiddetli düzeyde baş ağrısı
  • Yorgunluk ve az düzeyde bir aktivite de bile halsizlik
  • Görme ile alakalı sorunlar
  • Göğüs ağrısı, bazı kişilerde şiddetli düzeyde
  • Nefes darlığı
  • Düzensiz şekilde kalp atışı
  • İdrarda gözlemlenen kan
  • Göğüs, boyun ya da kulaklarda ağrılar

Tanı koyulma işlemlerinden sonra uzman hemen gerekli tedaviye başlar. Bu sayede sağlıklı bir yaşama adım atılacaktır. Uzman hekimlerin önerdiği tavsiyelere uymak ve dışına çıkmamak gerekir. Yüksek kan basıncı hastalığı tedavi altına alınmazsa vücudun  diğer organlarına  ciddi düzeyde zarar verir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle