Kan Basıncı Sorunlarını Belirlemek Adına Tansiyon Ölçümleri Nasıl Yapılmalıdır?
Tansiyonn sorunu olan kişilerin ölçüm işlemlerini her iki koldan yaptırma olanağı bulunur. Bu ölçümler birbirinden farklı çıkabilmektedir. Farklılıkları yaşamamak adına mutlaka tek kol ölçümü yapılması gerekir.
İçindekiler
Tansiyon Hangi Koldan Ölçülür?
Tansiyonun hangi koldan ölçüldüğü, ölçerken hangi cihazın kullanıldığı ve kim tarafından ölçüldüğü oldukça önemlidir. Ölçümü esnasında yapılacak olan küçücük bir hareket bile değerlerin yanlış çıkmasına sebep olabilir. Bundan kaynaklı olarak da ölçme işlemlerine dikkat etmelidir. Tansiyon hangi koldan ölçülür noktasında da dikkatli olmak gerekir. Sürekli olan çıkan ve düşen tansiyonun gün içinde bir kere olsun ölçümü yapılır. Bu sorun kişide rahatsızlık durumunda ise ve ilaç kullanımı yapıyorsa gün içinde mutlaka 2 ya da 3 kez ölçüm yapılır.
Özellikle sağ ya da sol koldan ölçümü yaz aylarında büyük önem taşır. Tansiyonun ölçüm kolu sağ kol olmalı ve dikkatli şekilde ölçülmelidir. Bazı kişilerde de sağ koldan değil sol koldan ölçümü yapılmalıdır. Çünkü sol koldan daha doğru sonuç alınır. Tansiyon hangi koldan ölçülmeli, için ilk tansiyon ölçümü ise iki koldan da yapılmalıdır. Uzmanın görüşü dâhilinde, ileride tansiyon ölçümleri belirtileri dikkate alınarak, yüksekliği ve düşüklüğüne bakılarak yapılır. İlk tansiyon ölçümleri genelde hastanelerde ve sağlık merkezlerinde sağ kol ile yapılır. Tansiyon hangi koldan ölçülmeli kapsamında sağ ya da sol kol olarak belirlemesini yapacak olan uzman ve sağlık görevlileridir.
Kan basıncının değerlendirilmesi amacı ile sağ ve sol kol için tasarlanmış olan cihazlarda bulunmaktadır. Cihazın sağ mı yoksa sol mu kol için tasarlanmış olduğunu kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Piyasada bulunan tansiyon aletlerinin çoğunluğu iki kol ölçümleri yapmaktadır.
İki Kol Arasındaki Tansiyon Farkı
İki koldan yapılacak olan tansiyon farklılıklar gösterebilir. Uzmanlarda genelde sağ kol ile tansiyon değerlendirmeleri yapılır. Tansiyonun ölçümü ilk kez yapılacak ise her iki koldan da yapılır. Aralarında fark bulunmaz ise sağ kol ile devam edilir. Elektronik tansiyon aletlerin üstünde sol taraf ibaresi bulunuyorsa sol koldan ölçüm yapılmalıdır. İki kol arasında farkların meydana gelmesinin sebepleri arasında;
- İki kolun tansiyonun kıyaslanmasında hareket edildiyse, örneğin bir sandalyeden bir sandalyeye oturulduysa ya da ölçümler arasında sinirlilik durumu meydana geldiyse değerler yanıltıcı bir durum ortaya çıkabilir.
- Tansiyon aletlerinin manşonunu kollarda farklı bölgelere bağlanırsa yanılmalar ve farklar ortaya çıkar.
- Kulaklığı olan cihazların kullanımı yapılıyorsa bir ses duyma konusunda sıkıntılar yaşanabilir.
- Bilekten ölçüm yapan aletlerde iki değerlendirme arasında farklı sonuçlar meydana gelebilir. Genelde pazı kısmından değerle yapan aletler tercih edilmelidir.
Bu detaylara dikkat ederek ölçümler yapıldıysa ve buna rağmen farklılıklar bulunuyorsa ve farklılıkların aralığı fazlaysa damarlar ile alakalı sorunlar meydana gelmiş olabilir. Yaşı 45 üstünde olan, sigara içen, yüksek tansiyon sorunu bulunan ve şeker hastası olan kişilerde zaten farklı değerler çıkası oldukça normaldir. Kan basıncı eğerler 10 mmHg üstündeyse;
- İdeal olan kiloya düşülmelidir.
- Şeker ve kolesterol konusunda dikkatli olunmalıdır.
- Sigara hemen bırakılmalıdır.
- Alkol hemen bırakılmalıdır.
- Az tuzlu beslenme konusunda dikkatli olunmalıdır.
- Diyete başlanmalı ve ağrılıklı olarak bitkisel ürünler ile beslenilmelidir.
- Bu süreçte paniğe kapılmadan ve strese girmeden hareket edilmelidir.
- Uzman yardımı alınmalı ve söylediği her türlü detaya dikkat edilmelidir.
- İlaç kullanımı konusunda düzen olması da çok önemlidir.
İki Kolda Farklı Ölçüm Tıkanıklık İşareti
Kalpten çıkarak kola gitmekte olan atardamarlarda doğuştan ya da damar sertliklerine bağlı olarak tıkanıklık veya daralma olabilir. Farklı kollardan yapılacak olan öçlüm işlemlerinde bunun farkına varılabilmektedir. Belli başlı kazalar, omuz ameliyatları, boyun ameliyatları, hatalı pozisyonda çalışma, masa başında oturarak çalışma, halter, voleybol, dağcılık ve yüzme gibi kolların yukarıda yapıldığı sporlar da ortopedik anlamda sorunların yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Bir damardan baskı yapan, lenf ya da kemik düğümü tarzında oluşumlar ve doğuştan gelen boyun omurlarına bağlı olarak meydana gelen fazla kaburga kemikleri kan basıncının ölçümlerinde değişik sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu detayların bazıları da damar tıkanıklıklarına ve daralmalarına sebep olabilir. Damar daralmalarından kaynaklı olarak kas erimesi, renk farklılıkları, uyuşmalar kolda yanma, kolda ağrı, kas erimesi meydan gelir. Tıkalı damarların beyinden kan çalmasından kaynaklı olarak bayılma, inme, geçici görme kayıpları ve baş dönemleri gibi sorunlar da meydana gelmektedir. Bu belirtiler dâhilinde kesinlikle uzmana başvurulmalıdır.
Yapılacak olan klinik muayeneden ve testlerden sonra gerekli olan tedavi için planlama yapılır. Yapılan tedavi planı dâhilinde gerekli olan tüm detaylara uymak gerekmektedir. Uyulmadığı takdirde kan basıncı sorunları daha büyük hastalıkların meydan gelmesine sebebiyet verecektir. Bu hastalıkların tedavi süreçleri oldukça zorludur.