Kan Basıncı Sorunlarında Hastanede Hangi Bölüme Gidilmesi Gerekmektedir?
Hipertansiyon ya kan basıncı düşmesi hastalığı ile dâhiliye bölümü diğer adı ile iç hastalıkları bölümü ilgilenmektedir. İç hastalıkları bölüm randevusu almanız gerekmektedir.
Tansiyon Hastalığı Doktor Seçimi
Kalbin insan vücuduna yaymış olduğu kanı dağıtmak amacı ile meydana çıkardığı güce tansiyon adı verilir. Tansiyon büyük ve küçük kan basıncı olarak ikiye ayrılır. Büyük tansiyon kalbin sol kısmından pompalanmaktadır. Küçük tansiyon ise kalbin kanı pompalamasından sonra damarlarda meydana gelen basınçtır. Ülkemizde genelde yüksek tansiyon sorunları yaşanmaktadır. Yüksek kan basıncı yaşın ilerlemesi ile farklılıklar gösterirken artışta göstermektedir.
Dinlenme sonrası yapılan ölçümlerde kan basıncı yüksek değerlerde çıkıyorsa yüksek kan basıncı sorunu mevcut anlamına gelir. Yüksek kan basıncı sorunlarına tıp dilinde hipertansiyon adı verilir. Hipertansiyon neden kaynaklanıyorsa detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Kan basıncı hastalığı bulunan kişiler genelde; şişman kişiler, böbrek sorunu olanlar, hormon bozuklukları mevcut olanlar, kalp hastalığı olanlardır. Tansiyon kendini belli başlı belirtiler ile ortaya çıkartır. Kişiler bu belirtileri çok umursamasa da kısa süre içinde gerekli bölüme giderek ya da randevu alarak muayene olmalıdır. İlerleyen aşamalarda doktora gidilmesi daha kötü sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Yüksekliği ya da düşmesi meydana geldiğinde gerekli bölümden randevu alarak tedaviye başlanılması gerekir. Tansiyonun hangi hastalıktan kaynaklandığı bulmak adına uzmanlar farklı bölüme yönlendirme de yapabilir. Bu sayede altta yatan sebepte belirlenir. Tedavi aşaması için tansiyon sorunun altında yatan sebepler ve hastalıklar çok önemlidir. Çünkü planlaması için bu bilgiler gerekir. Diğer bölüme gidilmesi ile hastalığın belirlenmesi amacı ile muayene dışında test ve tetkikte yapılır. Çıkan sonuç dâhilinde yorumlama yapılarak tanı koyma işlemleri tamamlanır. Tedavi aşamasında uzmanın verdiği ilaçların önerilen dozda kullanılması ve söylediği tüm detaylara dikkat edilmesi gerekir.
Tansiyonun Ölçümü ve Belirlenmesi
Tansiyonun ölçülmesi adına birçok eczane, sağlık kuruluşu ve hastane hizmet verir. Kişi hastalığı konusunda tecrübeli ise ve tansiyon hastası ise evde cihazlar ile de ölçebilir. Yalnız ilk ölçüm işlemler doktor tarafından yapılmalıdır. İnsanların bu konuda en tereddüt duydukları şey tansiyon hastalığına hangi bölüm bakar konusudur.
Hipertansiyon ya da kan basıncı düşmesi ( düşük tansiyon ) hastalığına, dâhiliye bölümü diğer adı ile iç hastalıkları bölümü ilgilenmektedir. İç hastalıkları bölüm randevusu almanız gerekir. Burada doktor tarafından yapılacak olan muayene sonucuna göre hipertansiyon mu yoksa düşük kan basıncı sorunu var olup olmadığı belirlenir.
Doktor hastalığa tanı koymak adına klinik muayene, test ve belli başlı tetkikler yapacaktır. Alınan sonuçlar neticesinde gerekli olan tedavi planı çıkartılır. Hipertansiyon ya da kan basıncının düşmesi için doktora gidildiğinde ilk olarak ölçüm yapılır. Tansiyon ölçümlerinin doğru çıkmaması sonucunda da birçok detaya dikkat edilmelidir. Ayrıca tansiyon ölçtürmeden önce de belli başlı detaylara dikkat edilmesi gerekir. Aksi durumda kan basıncın ölçümlerinin yanlış çıkma olasılığı yüksektir. Ölçüm öncesinde yenilen yemek, içilen sigara kafeinli içecekler sorun yaratabilir. Bunları tüketen kişilerin tüketimden 45 dakika sonra ölçümlerini yapmaları ya da yaptırmaları uygun olur. Ölçümlerin yapılmasından önce hastanın tuvaleti var ise kesinlikle yapmalıdır. Eğer hasta spor yapıyorsa ve yeni yapmışsa yarım saat geçmesi beklenir ve sonra gerekli olan ölçümler yapılır. Hasta olan kişi ilaç kullanımı yapıyorsa en az yarım saat önceden ilacını içmeli ve sonrasında ölçümlerini yaptırmalıdır. Bu detaylara dikkat edilmediği sürece yanlışlıklar meydana gelebilir. Bundan kaynaklı olarak da yanlış teşhis konulma şansı bulunur.