Yüksek ve Düşük Tansiyon Hastaları İçin Doğru Beslenme Programı

Birçok kişide görülen tansiyon sorunundan kurtulmak için doğru beslenme alışkanlığı edinerek fazla kilolardan kurtulmak ve düzenli olarak spor yapmak gerekir.

Tansiyon Hastalarının Beslenme Programı

Ülkemizde en fazla görülen hastalıklardan biri olan yüksek tansiyonun başlıca nedeni hiç kuşkusuz yanlış beslenme alışkanlığıdır. Ağır yağlı yemekler, aşırı tuz tüketimi tansiyonun hızla yükselmesine neden olur. Tansiyon şikayetinden kurtulmanın birinci kuralı kilo vermektir. Düzensiz ve sağlıksız beslenme nedeniyle alınan fazla kilolar vücudun tüm fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Tansiyon yükselmesi kan basıncının artması ile olduğundan kan basıncını hızla yükselten alkol ve sigara kullanımına son verilmelidir. Yüksek tansiyon beyin damarlarında tıkanıklık yapar, görme kaybı, kalp damarı tıkanıklığı, böbrek yetmezliği gibi sorunlara yol açar. Sürekli ilaç kullanma ihtiyacı duyan hastalar kilo verdiklerinde ilaç kullanımını bıraktıkları gözlenmiştir.

Tedavi edilmediğinde ve yanlış beslenmeye devam edildiğinde ölümcül etkilere neden olan yüksek tansiyon hastaları diyet yapmalıdır. Özellikle tuz kullanımını en aza indirmeleri önemlidir. Tuz tansiyonun hızla yükselmesine neden olan birinci besindir. Vücutta ödem oluştur ve kalp ritminizin bozulmasına neden olur. Sofrada yemeklere tuz eklemeyi alışkanlık haline getiren kişiler bu alışkanlıklarını bırakmalıdır. Besinlerin içerisinde bulunan doğal tuz miktarı yeterlidir. Yemeklere ekstra tuz konulmamalıdır.

Tansiyonu Düşüren Besinler

Kilo, stres ve zararlı besinlerin tüketilmesi halinde tansiyon yükselir. Yemeklerden sonra tansiyon yükselmesi sorunu yaşan kişiler tansiyon düşüren besinleri tüketerek dengeleyebilir. Ani tansiyon yükselmesi baş dönmesi, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve bilinç bulanıklığı gibi belirtiler gösterir. Hemen müdahale edilmezse kalp krizi, beyin kanaması gibi ciddi problemler yaşanabilir. Bu nedenle hipertansiyon hastaları limon, sarımsak, ıspanak, çilek, kereviz ve alıç gibi besinleri tüketerek tansiyonu düşürebilir. Bol su içmek kan basıncını dengelediğinden günlük su tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

Tuz ve Yağ Tüketimine Dikkat Edilmeli

Vücudun sodyum miktarını yükselten tuz aynı zamanda vücutta suyu tutarak ödem oluşmasına neden olur. Kilo alımına neden olan tuz tansiyonun hızla yükselmesine neden olur. Yemekler tuzsuz yapılmalıdır. Günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı sağlıklı kişilerde 6 çay kaşığı iken tansiyon hastalarında ise 3 çay kaşığını geçmemelidir. Yemeklerde tüketilen ekmek, konserve, salça, turşu, soya sosları, maden suyu ve kuru yemiş gibi besinlerin içerisinde yüksek miktarda tuz bulunduğunu göz önünde tutulmalıdır. Fast food yiyeceklerden uzak durulmalı ve yemeklere fazladan tuz konulmamalıdır. Ayrıca bol su içilerek tuzun vücuttan hızla atılması sağlanabilir. Türk mutfağında sıkça kullanılan yemeklik yağlar her ne kadar yemeklere lezzet katsa da hipertansiyon hastaları yağ tüketimini kısıtlamadır. Yemeklerde az miktarda ayçiçeği yağı kullanılabilir.

Salatalarda ve sebze yemeklerinde aşırıya kaçmadan zeytinyağı tüketilebilir. Ancak hem kalori miktarı bakımından fazla olan hem de tansiyonun yükselmesine neden olan fındık yağı, kanola yağı, mısır ve soya yağları kesinlikle tüketilmemelidir. Ayrıca tereyağı veya margarin kullanımı kısıtlanmalıdır. Kilo almanıza etki eden bu yağların yanı sıra hayvansal yağların tüketimi de azaltılmalıdır.

Hipertansiyon Hastaları ve Et Tüketimi

Yapılan araştırmalara göre hipertansiyon sıkça et tüketen kişilerde daha fazla görülmüştür. Özellikle kırmızı etin kalorisi oldukça fazla olduğu için daha az tüketilmelidir. Hafta 1 ya da 2 defa az miktarda kırmızı ve beyaz et tüketilebilir. Etin tansiyonu yükseltmesindeki nedenlerden birisi yanlış pişirilmesidir. Yağda pişirilen etlerin kalorisi artar ve tansiyonu yükseltir. Oysa eti fırında, ızgarada ya da buğulama yaparak yağsız ve tuzsuz  bir şekilde pişirildiğinde tansiyonu yükseltmeyecektir. Ayrıca et yemeklerinin yanında bol miktarda yeşil salata tüketilmesi tansiyonun hızla yükselmesini önler.

Düşük Tansiyon Hastalarına Günlük Beslenme Önerileri

Yüksek tansiyonda olduğu gibi tansiyonun düşmesi de oldukça tehlikelidir. Uzun süre açlık ve susuzluk halinde görülen düşük tansiyon hastalarında baş dönmesi, göz kararması, halsizlik, uyku hali, mide bulantısı, bayılma gibi sorunlar görülür. Sodyum ve B12 vitamini alındığında tansiyon anında dengelenir. Özellikle anemi hastalarında daha sık görülen tansiyon düşmesini önlemek için B12, demir ve folik asit içeren et, süt, yumurta gibi besinlerin düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Ayrıca sodyum içeren tuz tansiyon düşmesi halinde tüketilmelidir.

Tuzlu ayran, maden suyu içilerek tansiyon dengelenmelidir. Magnezyum içeren badem, kaju fıstığı, soya fasulyesi ve yeşil yapraklı sebzeler tüketimi tansiyonun sürekli denede kalabilmesi için önemlidir. Kahvaltıda süt, portakal suyu içilebilir. Zeytin, peynir, salatalık, domates ve bal yenilerek gün boyu halsizlik yaşamazsınız.

Bitki Çayları İle Tansiyonu Dengeleyin

Tansiyonunuzu doğru bitki çayı içerek sürekli dengede tutabilirsiniz. Yemeklerden sonra tansiyon yükselmesi durumunda bir fincan hibiskus çayı içerek rahatlayabilirsiniz. Hibishus çayı içerdiği bileşenler sayesinde tansiyonunuzu düşürecektir. Ayrıca günde 1-2 fincan melisa ve papatya çayları içerek tansiyonunuzu düşürebilirsiniz. İçine limon sıkabilir ya da dilerseniz çubuk tarçın ilave ederek daha etkili olmasını sağlayabilirsiniz. Düşük tansiyon hastaları ise kafein içeren yeşil çayı tüketerek tansiyon düşmesini önleyebilir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle