Pulmoner Yüksek Tansiyon Ne Anlama Gelir, Hastalık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Pulmoner hipertansiyon kalp aracılığı ile akciğerlere temizlenmesi için kirli olan kanı götürmekte olan atardamarlarda bulunan kan basıncının devamlı yüksek düzeyde olması ile alakalıdır.
İçindekiler
Pulmoner Hipertansiyon Nedir?
Pulmoner hipertansiyon kalpten akciğerlere temizlenmesi adına kirli olan kanı götürmekte olan atardamarlarda bulunan kan basıncının devamlı yüksek düzeyde olmasıdır. Bu hastalık ciddi, hayatı tehlikeye atan ve ilerleyen bir hastalıktır. Pulmoner hipertansiyon;
- Kronik şekle dönüşebilir
- Kalbi etkileyebilir.
- Akciğerlerde bulunan atardamarlarda kan basıncının yükselmesi ile alakalı bir durumdur.
- Tedavi edilmezse ciddi düzeyde riskler meydana getirebilir.
Yetişkinlerde ve bebeklerde pulmoner hipertansiyon sorunları tedavi edildiği sürece sağlıklı yaşamak mümkündür. Aksi durumlarda bebeklerde, yeni doğanda ve yetişkinlerde sorunlar meydana gelir. pulmoner arteriyel hipertansiyon, persistan pulmoner hipertansiyon, kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon ileri evrelere geçtiği zaman tedavi edilmediğinde ölümlere ve kalp yetmezliklerine sebep olabilmektedir. pulmoner hipertansiyon yeni doğan da, bebeklerde ve yetişkinlerde tedavi edilmezse yaşam süresi 6 ay ile 5 yıl aralığında değişkenlik gösterir. Hastalık bazı hastalıklar ile aynı belirtileri meydana getirdiği için genelde tanı koyulması gecikebilmektedir.
Bu gecikmeleri yaşamamak adına belirtiler meydana çıktığında detaylı muayene olunması gerekir. Klinik muayene, detaylı testler ve tetkiklerden sonra tedavi ile alakalı planlamalar yapılır.
Hipertansiyon Belirtileri
Primer pulmoner hipertansiyon, kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon, pulmoner vasküler rezistans sorunların belirtileri konusunda dikkatli olunmalıdır. Belirtileri arasında;
- Güçsüzlük
- Baş dönmesi
- Yorgunluk
- İl belirtisi merdiven çıkarken, günlük aktiviteleri yerine getirirken ya da yokuş çıkarken oluşan nefes darlıklarıdır.
- Öksürük (bazı durumlarda kanlı) bazı kişilerde nöbet şeklinde öksürük
- Dolgun olan boyun venleri
- Büyümüş karaciğer
- Şişkin karın
- Bayılma (senkop)
- Nefes darlığı, bazı kişilerde nöbet şeklinde nefes darlıkları
- Dudaklarda ve deride mavi renk değişikliğinin meydana gelmesi (siyanoz)
- Kuru öksürük
- Dış ödemler
- Ayak bileklerinde oluşan şişlik (ödem)
- Egzersiz sonrasında nefes alamama
- Bayılma
- Göğüs ağrısı
Yeni doğanda, bebeklerde ve yetişkinlerde kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon, persistan pulmoner hipertansiyon ve tansiyon belirtileri genelde erken dönemlerde meydana gelmez. Hastalığın ilerlemesi ile ve tedavi sürecinin zorlaşacağı dönemde meydana gelir. Bundan kaynaklı olarak da tanı koyulması 2 yılı bulabilmektedir. Hasta kişiler ilerlemiş hastalık ile birlikte yokuş çıkmakta, merdiven çıkmakta hatta günlük olarak yapılan alıverişlerde bile nefes nefese kalmaya başlar.
Nedenleri Nelerdir?
- Pulmoner venöz tansiyon sorunu yani sol kalp yetmezliği en önemli nedenidir. Sol karıncık kısmının sistolik veya diyastolik çalışmasında var olan bozukluklardan ve kapakçık işlevsizliklerinden de kaynaklanmaktadır. Bunlardan kaynaklanırsa ödem şeklinde kendini belli ederek sinyal verir.
- Kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon nedenleri arasında HIV virüsü de yer alır.
- Damar tıkanıkları da bu anlamda sorun yaşanmasına sebep olur.
- Tiroid sorunları ve hastalıkları
- Kanda oksijen oranının düşmesine sebep olan akciğer hastalıkları
- İnterstisyel akciğer hastalığı
- Genetik faktörler
- Aile geçmişinde bu sorunun bulunması nedenleri arasında yer alır.
Nedenlerinin araştırılması, tedavi süreçlerin daha başarılı geçmesi ve sağlıklı yaşama devam etmek adına pulmoner hipertansiyon derneği ve merkezleri bulunmaktadır. Pulmoner hipertansiyon tedavisi deneği kişilerin sağlıklı şekilde yaşamaları adına birçok yenilik yapmakta ve son teknolojiyi takip ederek tedavi süreçlerin daha kolay atlatılması adına destek olmaktadır. Hastalıktan korunmak adına gerekli olan kontrollerin zamanında yapılması, uzmanların söylediği detayların dışına çıkılmaması ve gerekli olan tüm süreçlerin en doğru şekilde planlanması gerekir. Tedavinin tüm aşamalarını uygulayacak olan uzmanın ve hastanenin konusunda tecrübeli olması gerekir. Bunun içinde bu sürece karar vermeden önce detaylı bir araştırma yapılmasında fayda bulunur.
Tedavi Aşamaları
Tedavi aşamasına geçilmesi için tanı koyulması gerekir. Tanı koymak için belli başlı testler ve tetkikler yapılmalıdır. Bunlar;
- Arteryel kan gazı çalışması
- Sağ kalp kateterizasyonu
- Göğüs röntgeni
- Kalbin ve büyük damarların eko kardiyogramı
- Elektrokardiyogram (EKG)
- Akciğer perfüzyon sintigrafisi (taraması)
- Pulmoner anjiyogram
- Akciğer fonksiyon testi
Bunların yapılmasından sonra gerekli tedavi için detaylı planlama işlemleri yapılır. Pulmoner yüksek tansiyon sorunlarının kesin bir tedavi şekli bulunmaz. Ciddi düzeyde ilerleme sağlayan ve hayati tehlikeler içeren bu hastalığın tedavisinde önemli olan hastanın yaşam kalitesini en üst düzeye çıkarabilmektir. Hastanın yaşam kalitesini üst düzeye çıkartmanın yanı sıra yaşama sürecini de uzatmak için gerekli ilaçların ve bitkisel desteklerin kullanılması gerekir. Hastalık ilerlemişse kalp yetmezliklerine ve ölüme yol açabilir. Kanser çeşitleri kadar tehlike saçan bu sorun tedavi edilmezse yaşam süreçlerinde kısalmalar başlar. Karmaşık yapısından kaynaklı olarak bazı hastalıklar ile aynı belirtileri gösterebilir. Bundan kaynaklı olarak da genelde teşhis edilmesi zordur. Hastalığın neden kaynaklandığı da göz önüne alınarak ilaç kullanımı işlemine geçilir. Tedavi süreçleri aşağıdaki gibi ilerlemektedir.
Genel tedaviler;
- Antikoagulanlar: kanın pıhtılaşmasını engelleyici olan
- Diüretikler: vücutta birikmiş suyu ve ödemleri azaltıcı
- Oksijen: hastalığın ilermiş evresinde kullanılır.
- Kalsiyum kanal blokörleri: damarların genişlemesini sağlar.
Spesifik Tedaviler
- Prostasiklinler: hastalarda prostasiklinlerin miktarlarını artırmak adına pulmoner arterleri genişletilir ve arter basınçları azaltılır.
- Fosfodiesteraz 5 İnhibitörleri: pulmoner arterin genişlemesini sağlar.
- Endotelin Reseptör Antagonistleri: fazla miktarda endotelinlerin hücrelere bağlanması işlemini azaltmak adına kullanılırlar.
İleri Evre Hastalarda
- Balon atriyel septostomi: kalbin kulakçıkları arasında minik delik açılmasıdır. Sağdaki kalp basıncını azalma ile sağda bulunan yükü azaltır.
- Pulmoner arter endarterektomi: Kan pıhtı atması ile tıkanan pulmoner arterlerin içinin cerrahi şekilde temizlenmesidir.
- Kalp-Akciğer nakli: hastaların bazılarında etkilidir.