İç Kulak Tansiyonu – Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Bitkisel Tedavisi

İş kulağın dengesinin bozulması ile ortaya çıkan iç kulaj tansiyonu mutlaka tedavi edilmes igereken bir rahatsızlık türüdür. En yaygın belirtileri arasında baş dönmesi yer alır. Kontrol edilmediği anlarda ilerleme kaydeder. Bunun için uzman bir doktordan destek alınması gerekir.

İç Kulak Tansiyonu Nedir?

Tıpta meniere denilen iç kulak tansiyonu iç kulağımızdaki dengenin bozulmasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla baş dönmesine neden olan bu rahatsızlık iç kulak içerisinde bulunan sıvının basıncının artmasıyla oluşur. Bu rahatsızlık zamanla duyma problemi ve çınlamalara da neden olur. Kontrol altına alınmadığı durumlarda ilerleyen bir hastalıktır.

Bazı durumlarda kusmaya giden belirtiler oluşmaktadır. Hastalık etkilerini sürekli göstermez; bir süre sonra geçip uzun bir süre sonra tekrardan meydana çıkabilir. Hastalık ciddi boyutlara ulaştığında iç kulak tansiyonuna bağlı işitme kaybı, görme kaybı gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olur. Fazla tuz tüketilmesiyle oluşan bu hastalık hastaya uygulanacak tuz diyetiyle dengelenebilmektedir.

Vücuttaki fazla su iç kulağa geçtiğinden tansiyona neden olur bunun sebebi ise tuzdan kaynaklanmaktadır. İç kulak tansiyonundan şikayetçi hastaların ilk olarak yapması gereken tuzu azaltmaktır. Sıvı artışından kaynaklanan iç kulak tansiyonu tek kulakta görülebileceği gibi iki kulakta birden de görülebilir. Hastalığın ilk zamanlarında tek kulakta daha sonra ilerleyen zamanlarda diğer kulakta da görülmeye başlanır.

Zamanla kulak içindeki sıvının artması kulak zarına da zarar verir ve kulağın iç yapısını bozar. Böbrek rahatsızlıkları, beslenme problemleri, uyku sorunu hastalığı tetiklemektedir. İşitme testi ve ek testlerle birlikte hastalık tespit edilebilmektedir.

İç Kulak Tansiyonunun Belirtileri Nelerdir?

İç kulak tansiyonun belirtileri baş dönmesidir. Baş dönmesiyle başlayan belirtiler zaman zaman işitme sorunu olarak da devam etmektedir. Hastalığın yarattığı sorunlar yaşam kalitesini düşürmektedir. Kişiyi psikolojik olarak da etkileyen bir rahatsızlıktır. İç kulak tansiyonunun belli bir oluşma yaş aralığı yoktur her yaşta görülebilmektedir ama yaşı 45 yaşını geçkin insanlarda daha sık görülür. Bulantılar ve kusmalar hastalığın ilerleyen durumlarda görülen belirtilerindendir.

Hastanın belirtilerini doktora anlatması ve işitme testleriyle bir tanı konulabilir. Ancak işitme testinin yetersiz geldiği durumlarda mr görüntülenmesiyle kulak ve kulak içindeki zar net bir şekilde görüntülenir. Hastalığın oluşturduğu baş dönmeleri için ilaç tedavisi uygulanabilir ancak gereken durumlar da cerrahi işlem de yapılmaktadır.

İç Kulak Tansiyonu İçin Bitkisel Çözüm

İç kulak tansiyonu için elma sirkesi etkili bir çözümdür. Hastalığa bağlı olarak oluşan kulak çınlaması düzenli elma sirkesi kullanımı ile azaltılabilir. Ökse otu da iç kulak tansiyonuna iyi gelen bir yöntemdir. Ökseotu içerisine bal dökülerek sürekli olarak içildiğinde iç kulak tansiyonuna iyi gelir. Yeşil çayda kulak tansiyonuna iyi gelmektedir. Bir tane muz rendelenip bir bardak suyun içerisinde iki ay boyunca her gün düzenli olarak içilirse kulak temizlenir ve tansiyonu dengelenir.

Ayrıca kulak tansiyonu olan hastaların günlük hayatta sigara tüketme, yüksek sesle müzik dinleme ve fazla tuz tüketimi hastalığı olumsuz yönde etkilemektedir.  Kafein içeren ürünler çikolata ve kahve gibi baş dönmesini arttırarak, hastalığı tetiklemektedir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle