Burun Kanamasına Yüksek veya Düşük Tansiyon Etkiler mi?
Tansiyon kan basıncı olarak da bilinmektedir. Kanın damarlarımızda dolaşırken oluşturduğu basınca kan basıncı denir. Damarlarımızda oluşan bu basıncın artması yüksek kan basıncı veya yüksek tansiyon veya hipertansiyon denir. Aynı şekilde damarlarımızda dolaşan kan basıncının azalmasına ise hipotansiyon, düşük tansiyon veya düşük kan basıncı adı verilir. Bazı durumlarda burun kanaması yüksek tansiyon ile beraber görülebilmektedir.
İçindekiler
Burun Kanamasını Tansiyon Etkiler Mi?
Burun kanamasının tıptaki adı epistaksistir ve bu durum çeşitli sebepler ile birlikte ara ara her kişide görülebilen, bazen basit sebepleri olan bazen de ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilen bir durum olabilir. Fakat çoğu zaman yaşanılan burun kanamalarının basit sebepler nedeniyle olduğunu bilmeniz gerekir. Burunda bulunan damarlar oldukça ince damarlardır. Tansiyon burun kanaması yapar mı. Bu damarların herhangi en ufak bir darbe alması ile birlikte burnun tek tarafından ya da her iki tarafından birden kan gelebilmektedir.
Herkes bilmeyebilir fakat burun kanamasının en yaygın sebeplerinden birisi de kuru havadır. Kuru hava ile birlikte kuruyan burun zarları, dışarıdan enfeksiyonlara ve kanamalara karşı oldukça hassaslaşır. Çok soğuk havalarda burun muzokası kuruyup çatlayabilir bu durum da burun kanaması yaşamanıza sebep olabilir.
Burun Kanamasında Düşük Tansiyon ve Yüksek Tansiyon İlişkisi
Kuru hava dışında dışarıdan alınan darbeler ve kırıklar sebebi ile de burun kanaması yaşamanız mümkündür. Burun kemiği eğriliği de burun kanamalarına neden olan sebeplerden birisidir. Burnunuzun tıkalı olduğu zamanlarda sümkürerek burnunuzu açmaya çalışırken de maalesef burun damarlarınızın çatlamasına sebep olarak yine burun kanaması yaşamanız olasıdır. Ayrıca burun kanaması tansiyon ilişkisi bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
Solunum yolu hastalıklarına sahipseniz bu durum da burun kanamalarına neden olabilir. İlaçlar, burun spreyleri ve zararlı uyuşturucu maddeler de burun kanamasına sebep olabilir. Eğer hemofili gibi kanın pıhtılaşması ile ilgili bir hastalığınız var ise durup dururken burun kanaması yaşayabilirseniz. Yine yaygın olarak bilinmese de K vitamini eksikliği de burun kanamasına sebep olur. K vitamini eksikliği basur, diş eti kanamaları gibi kanamalar dışında burun kanamasına da sebep olabilen bir vitamindir. K vitamini tereyağı, yumurta sarısı, marul, bamya, kabak, ıspanak, lahana, brokoli, peynir, süt, yeşil biber, kırmızı et, muz, pirinç, şeftali, kivi ve çilekte bulunur.
Diğer burun kanama nedenleri arasında tümörler, akciğer hastalıkları ve alkol tüketimi yer alır.
Hipertansiyon ve Burun Kanaması Arasındaki İlişki
Hipertansiyon belirtilerinin arasında burun kanaması da yer almaktadır. Tansiyonu tetikleyen faktörler arasında vücudun su ve tuz oranı, sinir sistemi, böbrekler, kan damarlının durumu ve diğer hormonların seviyeleri yer alır. Bunların yanı sıra fazla stres altında olan insanlar, obezlik sorunu yaşayan insanlar, çok fazla tuz tüketen insanlar, şeker hastaları, sigara ve alkol tüketen insanlar, genetik olarak geçmişlerinde tansiyon hastalığı yaşayan akrabaları olanlar hipertansiyon için risk altında olmaktadırlar. Bilindiği üzere yüksek tansiyon beyin kanaması ve felç gibi tehlikeli hastalıklara neden olabilmektedir.
Yüksek tansiyonda görülen burun kanamaları ise vücudun yüksek kan basıncını düşürmesi için burunda başlayan kanamadır. Vücudumuz bu kanamayı beynimizde de değil burnumuzda başlatarak yüksek kan basıncını azaltır ve vücudun kan basıncını dengelemesine yardımcı olur. Hipertansiyonda burun kanaması korkulacak bir şey değildir. Kolay duran bir kanamadır. Şunu bilmek gerekir ki düşük kan basıncı sırasında değil sadece yüksek kan basıncında burun kanaması yaşanır.