Göz Tansiyonu Nedenleri ve Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Göz tansiyonu, gözün (optik) sinir hasarının görme kaybına ve hatta körlüğe neden olabileceği yüksek göz içi basıncıyla genellikle ilişkili bir göz hastalığıdır.

Göz Tansiyonu Nedenleri

Göz tansiyonu, bir hastalık değil, gözdeki basıncın çok yüksek olduğu bir dizi koşuldur. Bu, gözün arkasındaki optik sinir hasarına yol açar, bu da tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir. Göz tansiyonu artmış göz içi basıncından kaynaklanır. Basınç, gözlerin ön kamarasından sulu mizanın drenajındaki tıkanmaya bağlı olarak oluşur. Bu gibi göz tansiyonu nedenleri dışında, bir çok nedenden dolayı göz tansiyonu ortaya çıkmaktadır. İşte, göz tansiyonu nedir belirtileri nelerdir sorularının detayları cevapları;

Artan Göz İçi Basıncı

Göz küresinin ön kamarası, lens ve korneayı da içeren göz yapılarına besin sağlayan sulu mizah ile doldurulur. Aynı zamanda gözün şeklini vermek için bir baskı oluşturur. Sağlıklı gözlerde bu sıvı sürekli olarak göz içine ve dışına akar. Doğru basıncını korumak için üretilen oranıyla kan dolaşımına geri drene gelir.

Göz Tansiyonu Riski

Birkaç faktör göz tansiyonuna yakalanma riskini artırabilir. Bunlar arasında:

Yaşlanma

Yaşla birlikte göz tansiyonu riski artar. Örneğin dünya genelinde, kronik açık açılı göz tansiyonuna her 100`de 40 yaşın üzerinde bir ila iki kişiyi, her 100`de 80 yaşın üzerinde 4-5 kişiyi etkilemektedir. Yaşla birlikte, trabeküler ağ hücreleri daha az verimli çalışır ve bu da gözün ön kamerasındaki sulu humorun oluşmasına neden olur.

Cinsiyet

Daha açık olan ön kamaralar nedeniyle kadınlar erkeklerinkinden üç kat daha fazla akut açı kapanması göz tansiyonunu geliştirebilirler.

Genetik Nedenler

Ailelerinde göz tansiyonu olan kişiler, durumun daha büyük bir risk altındadırlar. Aynı zamanda, bebeklerde göz tansiyonu belirtileri de, genetik nedenler arasında yer almaktadır. Bunlar ile beraber, miyop veya kısa görüşlü olma durumu da, genetik nedenlerin başında gelmektedir.

Diyabet

Diyabetik bireyler göz tansiyonu açısından daha büyük bir risk altındadır.

Kortikosteroidler

Başka bir tıbbi durum için uzun süre kortikosteroid kullanan kişiler göz tansiyonunu yan etki olarak geliştirebilirler.

Göz Tansiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Birkaç göz tansiyonu türü vardır ve hepsi artmış göz içi basıncı ile karakterizedir. Farklı göz tansiyonu belirtileri ve göz tansiyonu tedavisi ile ilgili detaylar aşağıda yer almaktadır.

Kronik Açık Açılı Göz Tansiyonu

Bu tip göz tansiyonunda en azından başlangıç aşamasında belirgin belirtiler yoktur. Durum yavaş ilerler ve göz ağrısı ile beraber görme hasarının oluşması da daha uzun sürer.

Bu göz tansiyonu tipinde öncelikle görme alanı etkilenir. Periferik vizyon merkezi görmeden önce gidiyor. Gözün dış kenarından görme kaybedilir, merkeze doğru içe doğru yavaşça ilerletilir.

Akut Açı Kapanması Göz Tansiyonu

Bu durum daha nadirdir ve hızla ilerleyebilir. Şiddetli bir saldırıda belirtiler akut veya ani başlangıçlı olabilir. Gözlerde şiddetli göz ağrısı, kızarıklık, şiddetli baş ağrısı ve göz çevresindeki hassasiyet, görme bulanıklığı, bir veya iki gözdeki görme kaybı ve bu kayıpla beraber yaşanan göz ağrısı, hızla ilerleyen göz çevresinde ışıklar veya gökkuşağı benzeri desen bulunur. Mide bulantısı ve kusma olabilir.

Sekonder Göz Tansiyonu

Bu genellikle göz yaralanmalarının veya üveit gibi diğer göz hastalıklarının bir sonucudur. Üveitler sıklıkla göz ağrısı ve baş ağrısına neden olur ve sekonder göz tansiyonunda benzer şekilde özellikleri, ilk etapta ortaya çıkan göz hastalığı için olanları içerir.

Konjenital veya Gelişimsel Göz Tansiyonu

Bu tür göz tansiyonu bir bebekte veya bir çocukta ortaya çıkar. Bu göz tansiyonu tipini tanımak genellikle zordur. Fiziksel belirtiler bebeğin gözleridir. Bunun nedeni, artmış göz basıncına bağlı olarak gözlerin genişlemesi nedeniyle ortaya çıkar.

Bebek ışığa karşı hassastır ve parlak ışıklarda ağlar veya cılızlaşmaya eğilimlidir. Gözler bulutlu ve sulu görünür ve hareketler sarsılır. Doğuştan göz tansiyonuna sahip bazı bebekler, gözbebeklerinin hizalanması değiştiği durumlarda, göz kırpmaları veya çapraz gözler de gelişebilir.

Göz Tansiyonu Tedavisi

Göz tansiyonu tedavisi, iki şekilde yapılabilir;

Reçeteli Göz Damlaları

Gözlerinizin akışkanlığını azaltmak, sıvı drenajını artırmak ve göz içindeki basıncı azaltmak için ilaçlar içerir. Bazı reçeteli göz damlaları bunlardan birden fazlasını yapar.

Cerrahi Tedavi

Lazer veya geleneksel cerrahi gözlerin sıvı boşaltmasına yardımcı olabilir Açı kapatma (dar açılı) glokom aniden ortaya çıkar. Bir doktor gözün içindeki basıncı azaltmak için lazer tedavisi yapabilir. Ayrıca ilaçlara veya başka tedavilere ihtiyacınız olabilir.

Göz Tansiyonu Nasıl Anlaşılır?

Göz tansiyonu nasıl anlaşılır sorusunun cevabını, hastalığın ilk dönemlerinde bulamazsınız. Çünkü, göz tansiyonu ilk zamanlar içerisinde herhangi bir net belirti göstermez ve yavaş yavaş ortaya çıkar. Bulantı, göz ağrısı hissi, görme bulanıklığı ve göz kararması, tansiyonunu anlayabileceğiniz ilk belirtiler olarak karşınıza çıkacaktır. Özellikle, göz bulanıklığı yaşıyorsanız, bu durum göz tansiyonu hastalığı olarak karşınıza çıkabilir ve kesin sonuç almak için en doğru yöntem, bir göz muayenesi ve ardından göz tedavisi yaptırmak olacaktır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle