Göz Tansiyonunun Nedir, Zararları ve Tedavisi Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Göz Tansiyonları diğer adıyla glokom göz sıvısının yeterli seviyede olmaması ya da meydana gelen tıkanık yüzünden dolaşımını tamamlaması nedeniyle körlük boyutuna gidebilecek zararlar veren bir hastalıktır

Göz Tansiyonu Tanımı

Halk arasında; karasu ya da göz tansiyonu demek olan glokom; sıvının boşaltılamaması ya da tıkanmasına bağlı olarak, basıncın yükselmesidir. Bu basının düşmesi sağlanmazsa, sonu körlükle bitebilecek dünyanın kararması sonucunu verecek ciddi hastalıklarına neden olmaktadır.

Kornea içinde; kendi kendine üretilen sıvı, aynı zamanda kornea dokuları da beslemektedir.

Göz tansiyonu – en sık rastlanılan glokom rahatsızlığı; açık açılı göz tansiyonu glokom olmaktadır. Açık açılı glokom; kornea, sıvısının kan damarlarına ulaşamaması durumunda ortaya çıkar. Buna bağlı kornea zarar görüp körlük oluşabilir.

Kornea açıları genel olarak yaşla orantılı değişimler göstermektedir. Bazı gizli durumlarda genetik de olmaktadır. Kırk yaşına kadar yüzde iki, atmış yaşına kadar yüzde on oranında görünen glokom; çocuklarda hatta bebeklerde de görülebilmektedir.

Açık açılı glokomda ağrı görülmeyebilir fakat toplumda seyrek olarak rastlanılan kapalı açılı glokomlar demek; hipertansiyon ve göz tansiyonu oldukça yüksek değerlere ulaşır ve kalın şiddetli ağrı verir

Glokom riskleri

  • Genetik olarak gizli  tansiyon hastası olanlar
  • Kırk yaşının üstünde olanlar
  • Gizli şeker hastaları (genetik olanlar dahil)
  • Kansızlığa bağlı olanlar
  • Ani şok geçiren hastalar
  • Yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlar ( genetik olabilir)
  • Migren sahbi olanlar
  • Uzun süre kortizon kullanan hastalar
  • katarakt hastaları
  • Göz yaralanmalarına maruz kalan hastalar
  • Hipermetropa bağlı olanlar
  • Miyopa bağlı olanlar

Gebelikte Göz Tansiyonu

Hamilelikte göz  tansiyonu yüksekliği rahatsızlığı demek olan glokom görülebilmektedir. Hamilikte geçici olarak baş gösteren bu hastalık nadir de olsa genetik olmakta; doğuma bağlı kendiliğinden düzelebilmektedir. Bu gibi durumlarda; gebelikte özellikle ilk üç ay hipertansiyon ilaçlarından uzak durmak gerekir. Hamilelikte doktor kontrollerinin düzenli yapılması gerekmektedir. Gebelikte düşüğe neden olabilecek prostaglandin bulunan göz tansiyonu ile damlaların kesinlikle kullanılmaması önerilir. Doğumdan sonra gereken tedaviyi uygulayabilirler.

Bebeklerde Zararları Nelerdir

Hipertansiyon bebeklerde çok nadir oranda rastlanılmaktadır. Özellikle akraba evliliklerinden dünyaya gelen bebeklerde  göz tansiyonu genetik olarak on ya da on beş binde bir oranında görülen hipertansiyon rahatsızlığı tedavisinin tek yolu ameliyattır. Bebeklerde yapılacak olan ameliyatta bazı durumlarda kesin değil geçici çözüm verir. Hasta doğan bir bebeklerde, ömrünün sonuna kadar glokom göz tansiyonu hastalığı gizli bir köşede devam edecektir.

Bebeklerde hipertansiyon göz tansiyonu rahatsızlığı teşhisi kolaydır. Işığa duyarlıysa, büyüme, ışıkta kırpma, yaşarması,Işığın kararması sonucu düzelme, katarakt gibi durumlarda bir doktoruna başvurulmalıdır.

Altı aya kadar olan bebeklerin göz tansiyonu ölçümü rahat yapılabilmekte ama özellikle altı ayı geçen bebeklerde tansiyonunu ölçmek o kadar kolay olmamaktadır. Altı ayı geçen bebeklerde genellikle narkoz altında tansiyonu ölçülebilmektedir.

Çocuklarda Glokom

Çocuklarda göz tansiyonu yüksekliği rahatsızlığı eğer erken teşhis edilip, tedavi edilmezse kötü sonuçlara neden olur Erken müdahale edilmesi; bebeklerde ve çocuklarda oldukça önemlidir. Doktorlar tarafından yapılan erken müdahale sayesinde; kornea kalınlığı yenilenir, görme duyusu tekrar kazanılır, optik sinirde oluşan çukurlaşma ya da katarakt yok edilir. Işığının kararması engellenir. Çocuklarda göz tansiyonu yüksekliği tedavi edilse bile ömür boyu bir köşede gizli durmakta ve sürekli doktor kontrolünde olması gerekmektedir.

Bebeklerde olduğu gibi çocuklarda da ana tedavi yöntemi ameliyat olmaktadır. Bebeklerde ve çocuklarda yapılacak ameliyatlar iki farklı yol uygulanır:

  • Gonyotomi
  • Trabekülotomi

Guonyotomi; glokom ameliyatı sırasında içinden yapılan müdahale demek, trabekülotimi ise glokom ameliyatı sırasında direk dışından yapılan müdahale demektir.

Glokom Tedavisi

Göz tansiyonu nedir sorusuna cevap bulduktan sonra; hipertansiyon rahatsızlığı,düşmesi ya da ona bağlı göz tansiyonu zararları nelerdir ve tedavisinde kullanılan yöntemler nedir? Katarakt Nedri? sorusuna cevap verelim. Glokom göz tansiyonu tedavisinde üç yöntem kullanılmaktadır. Hipertansiyon ve tedavisi sırasında hastanın her sene en az dört kez doktor kontrolünden geçerek göz tansiyon ölçümü, en az iki kez de OCT ve görme alanı yaptırması kararmasını engellemesi gerekmektedir. Hastaların aynı zamanda dünyanın kararması önlenmesi için; stresten uzak kalmaları, besinlerine dikkat etmeleri, uykularını düzenli almaları ve gün içinde aşırı su tüketiminden kaçınmaları, aşırı ışığı engelleyen kalın gözlükler kullanması gerekmektedir.

Göz tansiyon rapor oranı direk olarak gözün işlevsel özelliklerini kaybetmesine bağlıdır. Göz tansiyonu rapor oranı sonucunda yüzde atmış işlevsel özelliklerini kaybettiğine dair rapor alan glokom hastaları engelli raporu alabilir. Bu engelli raporu sayesinde, iş hayatında ya da sosyal hayatta zor durumda kalacağı aktivitelerde bulunmasına gerek kalmayacaktır. Bu rapor aynı zamanda bazı sosyal haklar da getirmektedir.

Glokom Tedavisinde İlaç

Gizli hipertansiyon hastalığın başında saptanmışsa, glokom tedavisinde ilaç olarak kullanan damlalar bulunmaktadır. Bu damlalar hastalığın başında iyi sonuç  Basıncın düşmesi sağlanır. Hamilelikte bu damlaların kullanılması düşüğe neden olabilmektedir. Buna bağlı olarak doktor kontrollerinde bulunması gerekmektedir. Hamilelikte hastalık daha dikkatli olması önemli bir noktadır. Hasta dünyasının kararması önlenmesi için ömür boyu doktor kontrolünde düzenli ölçümleri yapılarak damlalara devam edecektir.

Glokom Hastalığında Lazer Tedavisi

Glokom hastalığının ilaçla tedavi edilemediyse doktor tarafından lazer uygulaması önerilebilir. Hamilelikte lazer uygulaması yapılmamlıdır. Ameliyat öncesi kullanılan son tedavi yöntemi olan lazer de göz tansiyonunda kesin çözüm olmamaktadır. Lazer tedavisi hastanın iki ya da üç sene rahat etmesini sağlayan bir yöntemdir. Lokal anestezi ile yapılan lazer uygulaması ağrısız bir operasyon şekli olmaktadır. Lazer tedavisinde katarakt kesin çözüm olmaktadır.

Glokom Hastaları İçin Cerrahi Tedavi Yöntemi

Gizli hipertansiyon ya da göz tansiyonu hastaları ilaç ya da lazer tedavisi sayesinde sorunlarını çözemezlerse, katarak ya da göz sinirlerinin çözümlenemeyecek derecede hasar görmemesi ya da hastalığın körlükle sonuçlanmaması için son yol ameliyat olmaktadır. Ameliyat tahribat almış sinirlerin tedavi olmasını sağlamaz, hastalığın yayılmasına ve tahrip olmamış göz sinirlerinin tahrip olmasına engel olmayı hedefler. Lokal anestezi ile yapılan yüksek göz tansiyonu için yapılan ameliyatları sonrasında hastanın, hastanede yatmasına gerek yoktur. Körlük ve dünyanın kararması önlenir. Glokom ameliyatları körlük oluşmaması için ana çözümdür.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle