Göz Tansiyonu Ameliyatı Nasıl Yapılır ve Göz Tansiyonu Ameliyatı Sonrası Ne Olur?

Öncelikle göz tansiyonu nedir, göz tansiyonu kimlerde görülür, göz tansiyonu tedavi yöntemleri nelerdir kısaca açıklayalım. Sonrasında asıl konumuz olan göz tansiyonu ameliyatı nasıl yapılır, göz tansiyonu sonrası iyileşme nasıl olur, göz tansiyonu ameliyatı yorumları nelerdir gibi konularımızı ayrıntılı açıklayalım.

Göz Tansiyonu Ameliyatı

Göz tansiyonu; görmemizi sağlayan göz içi sıvı basıncının artarak göz sinirlerine baskı yapması sonucu ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Göz tansiyonunun tıptaki ismi glokom hastalığıdır. Göz tansiyonu öncelikle genetik olabilir. Ailenizde göz tansiyonu hastası varsa kontrollerinizi ihmal etmeyiniz sizde de olabilir. Miyop ya da astigmat hastasıysanız, migren rahatsızlığınız varsa, Şeker hastasıysanız, kansızlık sorununuz varsa göz tansiyonu hastası olma riski taşıyorsunuz demektir. Göz tansiyonu olup olmadığınızı nasıl anlarsınız, belirtileri nelerdir, açıklayalım. Sabahları baş ağrısıyla uyanmak, televizyon izlerken gözde ağrı oluşması, ara ara bulanık görme, ışıklı halkalar görme gibi şikayetleriniz varsa göz tansiyonu hastası olabilirsiniz. Bir doktora başvurmanızda yarar vardır.

Peki, göz tansiyonunun tedavi şekilleri nelerdir? Ameliyat olmak şart mıdır? İlaçla tedavisi yok mudur? Hastalığın ilerleme derecesine göre tedavi şekli de değişmektedir. Göz içi sıvı basıncı normal değerleri  6-21 mmHg olmalıdır. Bu değerler üzerinde bir basınç söz konusu ise göz tansiyonu olması muhtemeldir. Eğer çok yüksek değil ise damla ile tedaviye başlanır, ilerleme olursa hap tedavisine geçilir. Fakat göz sinirlerinde kayıplar başlamışsa, görme kaybınız artıyor demektir ve bu durumda ameliyat şarttır. Göz tansiyon ameliyatı hakkında bilmemiz gerekenler şunlardır.

Sabahları baş ağrısıyla uyanmak, televizyon izlerken gözde ağrı oluşması, ara ara bulanık görme, ışıklı halkalar görme gibi şikayetleriniz varsa göz tansiyonu hastası olabilirsiniz ve bu durumda bir doktora başvurmanızda yarar vardır.

Göz Tansiyonu Ameliyatı Aşamaları Nelerdir?

  • Göz içi sinirlerde kayıplar başlamış ve giderek artıyorsa glokom ameliyatına karar verilir. Görme kaybı daha fazla artmadan erken teşhis ile hemen ameliyata karar verilmesi önemlidir. Zira çok sinsi ilerleyen ve kısa sürede görme kaybının çok artabileceği bir hastalıktır.
  • Ameliyata karar verilmişse hasta hazırlanır ve yalnızca göz çevresi uyuşturulur. Yani lokal anestezi ile ameliyat yapılır. Ancak çocuk ya da mazeretli bir hasta ise bayıltmak gerekebilir.
  • Gözün renkli kısmı ile beyazının birleştiği bölümde bir kanal açılır. Bu göz bebeğinin üst kısmıdır. Bu kanal göz sinirlerine baskı yapan göz içi sıvısının fazlasını dışarı atmaya yarayacaktır. Göz içinin üst kısmı olduğundan ameliyat sonrası hiç fark edilmeyecektir.
  • Hassas bir ameliyat olmasına rağmen çok uzun sürmez ve sonrasında yoğun ağrılara sebep olmaz. Göz içinde hafif bir şişlik oluşacaktır. Bu da zamanla geçecek bir durumdur.

Göz tansiyonu ameliyatının da çeşitleri vardır elbette, hastalığın çeşidine ve derecesine göre farklı ameliyatlar uygulanabilir. Trabekülektomi, non-penetran ve tüp yerleştirilen glokom ameliyatı gibi çeşitleri vardır. Birde göz tansiyonu lazer ameliyatı vardır.  Lazer ışını ile gözdeki sıvı basıncı rahatlatılarak hastalık kısa süreli de olsa önlenebilir. Ancak tüm glokom türlerinde lazer önerilmez. Göz tansiyonu katarakt ameliyatı birlikte yapılabilir mi? diyebilirsiniz.

Evet, iki ameliyat birlikte yapılabiliyor fakat iyileşme biraz daha geç olabiliyor. Göz tansiyonu ameliyatı sonrası kısa süre görme bozukluğu, bulanık görme gibi şikayetleriniz olabilir. Göz tansiyonu yorumları bize gösteriyor ki bir süre görme kaybı yaşanabilir. Ameliyat oldum hiç görmemeye başladım diye şikayet etmeyin kısa süre bulanıklık sonrası görmeye başlayacaksınız. Gözün içindeki şişlik kısa süre sizi rahatsız edebilir. Endişelenmeyin bu da geçici bir durumdur. Ameliyat sonrası görme kaybınız geri gelmeyecektir. Zarar görmüş sinirlerinizi ve dolayısıyla görme kaybınızı geri getirmek imkansızdır. Ancak görme kaybının ilerlemesi engellenmiş olacaktır. Bunu kesinlikle bilerek ameliyat olmalısınız.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle