Sinirsel Açıdan Meydana Yüksek Tansiyon Meydana Gelir mi?
Sinir ve stres zaman içinde sağlık açısından sorunların yaşanmasına neden olur. Özellikle de yüksek tansiyon riskinin meydana gelmesi konusunda sorunlara neden olur.
İçindekiler
Sinir, Stres ve Tansiyon Yükselmesi
Yaşam içinde bulunan stres ve sinirli durumlar kan basıncının yükselmesine etken olan en önemli detaylardır. Stresin etkisinin altına giren tüm dokularda oksidanların birikmesi oluşur. Bu durum kendini hücrelerin için lipitlerin oksidasyonu ile kendini göstermektedir. Kan basıncını düzene sokan merkezlerde serebral korteks ve medulladır.
Bunlarda stresle sorun yaşamaya başlar. Beyinde bulunan duygusal kısımdaki uyarımlarının meydana gelmesi de kan basıncı sorunlarına olanak sağlar. Stres ve sinir konusunda gerekli tedavi olunmaz ve dengede tutulması sağlanmazsa kronik şekilde ilerleyen zamanda ortaya çıkabilen sinir yüksek tansiyonu meydana gelir. Bu durumda stres ile kan basıncı ayrılmaz şekilde bütünleşir. Yetersiz şekilde kalınması sonucunda da kan damarlarında daralmalar oluşur.
Bundan kaynaklı olarak yüksek tansiyon sorunu kalıcı bir hale gelir. Tansiyonun kalıcı ya da kronik duruma dönüşmesi de zaman içinde böbrekler ile kalbin normal işleyişlerinin bozulmasına neden olur. Stres ve sinirlilik durumlarının devam etmesi ve kişinin bu durumları kontrol altına alamaması böbreklerde enzimlerin yeterli düzeyde işlememesine de sebep olacağı için sinir irritabiletesinde artış oluşur. Bunun yanı sıra kan içinde anjiyo tensin düzeyleri artar. Bu düzeylerdeki artışlar noradrenalin ile adrenalin oluşumlarının çoğalması anlamına gelir.
Özellikle adrenalinde oluşan artışlardan dolayı kan damarlarında daralmalar ve kalp kaslarından kasılmalar olur. Bunlar yüksek tansiyonun yani hipertansiyonun olumsuz etkileridir.
Yüksek Tansiyonun Belirtileri
Sessiz yaklaşan düşman olarak adlandırılan yüksek tansiyon stresten ve sinirden kaynaklı olarak meydana gelse bile seneler boyunca belirti göstermeyebilir. Damar, kalp, betin ve böbreklerde hasar açma konusunda üstüne yoktur. Bundan dolayı stresli bir yaşama sahip olan kişilerin belli aralıklar gözeterek kan basıncını ölçtürmesi gerekir. Stresten ve sinirden kaynaklı tansiyonun yükselmesi sorunun meydana getirdiği belirtiler arasında;
- Baş dönmesi ve ağrı
- Çarpıntı
- Nefes darlığı
- Görme bozuklukları
- Göğüs bölgesinde ağrı
- Halsizlik
- Yorulma
- İdrara çıkmadan sıklık
- Kulaklarda çınlama oluşması
- Burunda kanama
- Halsizlik
- Bacaklarda şişlik
- Stresi yenememe
- Sinirden kaynaklık kendini sakinleştirmede sorun
Yüksek Tansiyon Çözümleri
Sinir ve stresten kaynaklı oluşan hipertansiyon yükselmelerinde tedavi ilaç ve diğer tedavi uygulamaları ile yapılır. Çoğu zaman uzman tarafından planlanan kombine tedaviler yapılır. Yalnız ilk olarak uzmanlar stresin yönetilmesi konusunda hastasını teşvik eder. Bunun dışından tedavinin temelini aşağıdaki detaylar oluşturur.
- Alkol alımını azaltmak ve yok etmek
- Tuz kullanımı konusunda sınırlama yapmak
- Kilo sorunu varsa zayıflama yöntemleri kullanmak
- Aktif şekilde yaşam tarzını benimsemek, en az haftalık olarak 3 defa 40 dakika olmak üzere spor yapmak.
- Egzersiz konusunda özellikle yürüyüş tavsiye edilir. Durumu ve zamanı olan kişiler yüzebilir.
Yüksek tansiyonu olan kişiler kalsiyum, potasyum be B vitaminleri açısından alım yapmalıdır. Bunlar kuru meyvede, yumurtanın sarı kısmında ve et ürünlerinde fazlasıyla bulunur. Doğal antioksidan içeren ürünler stresin yönetimi konusunda olumlu etkilere sahiptir. Özellikle sinir sistemi kaynaklı meydana gelen uyarılmalar ile stresle meydana gelen baskılar tansiyon yükselmesi riskini arttırır. Sinir ve stres hipertansiyonu olan kişilerde solunum egzersizi uygulamaları gerekir. Solunum egzersizi yapan kişilerde 10 ile 15 mmhg değeri azaltmak mümkündür.
Egzersize başlamadan önce mutlaka kişilerin kendilerini sakinleştirme eğiliminde bulunması gerekir. Kendini sakinleştiren kişi derin bir nefes alımının ardından kısa süreli şekilde nefes almaya devam etmelidir. Yapılacak uygulama nefes egzersizleri kapsamında 10 ile 15 dakika kadar sakinleşme ve hipotansif tarzda etkilere sahiptir. Diğer olumlu etki yaratacak eylemler arasında;
Sıcak banyo uygulaması bulunur. Bu uygulama oldukça etkili ve basittir. İşlem için suyun sıcaklığı önem taşır. Hatta banyo suyunun içine uçucu yağ ile deniz tuzu eklemesi yapılmalıdır. Küvet içine atılacak etken maddeler ile banyo 20 dakika kadar sürmelidir. Özellikle stresli ve sinirli durumlarda rahatlamayı sağlayan etkileri bulunur. Kan damarlarının üzerinde olumlu etkileri bulunur. Bu uygulama sinir hipertansiyonu konusunda basıncın azalması adına gereklidir. Uygulama içine belli başlı yağlarında atılımı yapılabilir. Turunçgiller, bergamot, mercanköşk, gül yaprakları, lavanta tarzında yağlarda eklenebilir.
Yağların kullanımında 3 damlada fazla kullanım yapılmamalıdır. İstenirse birkaç adet yağ birbiri ile karıştırılabilir.