Boyun Fıtığının Tansiyona Etkileri Nelerdir? Tansiyon ile Boyun Fıtığı Arasındaki İlişki Nedir?

Boyun fıtığı üzerinde yapılan araştırmalar ile birlikte tansiyona etkileri araştırılmıştır. Tansiyonun düşmesine sebep olabilen boyun fıtığı rahatsızlığında dikkat etmeniz gereken birçok faktör bulunur.

Boyun Fıtığı ve Tansiyon İlişkisi

Yapılan bir takım araştırmalar sonucunda boyun fıtığının tansiyonu yükselttiği ortaya çıkarılmıştır. Bu konuda her iki rahatsızlık arasında doğrudan bir ilişki olduğu belirtilirken, boyun tutulmasının meydana gelmesi durumunda az kan basıncının ortaya çıkabileceği de saptanmıştır. Ayrıca daha önceki dönemlerde sunulan bilgilerde psikolojik baskılar, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar, boyun fıtığının bir sonucu olarak açıklanmıştı.

Etkileri Nelerdir?

Boyun fıtığı ile tansiyon arasında yapılan çalışmalar sonrasında, beyin ve boyun arasındaki bağlantılar daha çok beynin solunum ve kan basıncı gibi faktörleri kontrol ettiğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca boyun bölgesinden gelen sinyallerin, beynin hangi bölgelerinde zarara neden olduğu, günümüzden yaklaşık yüz yıl önce tespit edilmiştir.

Ortaya çıkan hastalıkların vücut organları ve beyinle ilişkili olduğunu belirten uzmanlar, boyun tutulmasının kan basıncına doğrudan etki ederek tansiyona sebep olacağını vurgulamıştır. Daha önceleri tamamen tesadüf olarak görülen bu araştırmalar, ilerleyen süreçlerde çok daha ciddi boyutlara ulaşmış ve beyin bölgelerinin boyundan gelen sinyallerle etkilendiği ortaya çıkarılmıştır.

Macaristan ve Japonya’da bulunan araştırmacıların oluşturduğu özel bir grubun çalışmaları sonucunda, beynin boyun bölgesinden sinyaller alan bölgeleriyle bağlantılı olduğu bildirilmiştir. Ayrıca insanların uyurken ya da gündelik aktiviteleri sırasında boyun duruşunun, kan basıncının devam etmesi ve beyin bölgesine gerekli sinir sinyallerinin ulaşması konusunda önemli işlevi olduğunu önemle aktarmıştır.

Vücudumuzun duruş şekline bağlı olarak ya da hızlı bir şekilde ayağa kalkma durumunda, bayılmalara neden olabilen ve kan basıncının düşmesiyle sonuçlanan durumlar tansiyonla ilişkilidir. Bu anlamda uzmanlar, boyun kaslarının normal hareketler ve duruşu sonrasında beyin bölgesine sinyal gönderdiğini ve kan basıncının düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan bayılmayı engelleyen bir yapıda olabileceği ihtimalini de düşünmektedir.

Sinir lifleri hassas hücrelerden meydana gelir ve tansiyonun düşmesine sebep olur. Bu yüzden boyun ve omurga bölgesindeki herhangi bir zedelenme sonrasında birçok rahatsızlık meydana gelebilir. Beynin, boyun kaslarında meydana gelen hasardan etkilenen farklı bölgeleri üzerindeki araştırmalar da devam ederken, tansiyona bağlı olarak ortaya çıkan faktörler üzerinde özenle duruluyor.

Tüm bu bilgiler ışığında boyun fıtığı tansiyonu yükseltir mi sorusuna verilecek yanıt ise `evet` yükseltir olacaktır.

Yapılması Gerekenler

Uzmanlar bu konuda ilk olarak egzersizin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtmektedir. MR ile ortaya çıkabilecek boyun fıtığının oluşma nedenleri arasında, aşırı yük kaldırma ya da uzun süreli yanlış oturma ve uzanma gibi faktörler bulunmaktadır.

Boyun fıtığının neden olabileceği diğer rahatsızlıklardan korunmak için, belirtilerin görülmesinin ardından bir uzman doktora başvurmanızı öneriyoruz. Çünkü ilerleyen süreçlerde tansiyonu daha fazla tetikleyebileceği bilinmektedir.

Bunun yanı sıra hayat standardınızın düşmemesi adına bu süreci yakından takip etmeniz gerektiğini önemle vurgulamak istiyoruz. Bunun yanı sıra dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili olarak;

  • Boyun fıtığı olan hastalar bilgisayar başında otururken duruşunu kontrol etmelidir.
  • Yürüme esnasında dik olarak yürüyün ve başınızı eğmeden hareket edin.
  • Boynu zorlayan yükleme ve hareketlerden uzak durun.
  • Düzenli bir şekilde egzersiz yapın. Günümüz uzmanları yürüyüş ve yüzme egzersizlerini tavsiye etmektedir.
  • Boyun kaslarının güçlenmesi adına boyun egzersizleri yapın.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle