Gözlerde Tansiyonun Olma Sebepleri Nedir, Kişilerde Bu Hastalık Nasıl İlerler?

Glokom hastalığında göz içinde bulunan sıvı basıncı görme yeteneği konusunda var olan göz sinirlerine zarar verebilecek boyutta yükselir ve görme kayıplarına yol açar.

Göz Tansiyonu Neden Olur?

Halk arasında göz tansiyonu olarak adlandırılan glokom birçok kişinin yaşadığı yaygın bir göz hastalığı türüdür. Göz tansiyonu nedenleri baz alınarak tedavi edilmezse görme kayıplarına bile yol açabilir. Glokom hastalığında göz içinde bulunan sıvı basıncı görme yeteneği konusunda var olan göz sinirlerine zarar verebilecek boyutta yükselir. Göz tansiyonu kimlerde yükselir ve çıkar, 40 yaşın üstünde sıklıkla rastlanan sorun genelde sinsi bir biçimde ilerlemektedir. En sık şekilde rastlanan türü ise “Primer Açık Açılı Glokom“ olarak bilinir.

Gözde bulunan tansiyonun yüksekliği herhangi bir belirti göstermeden ilerleyebilir. Tansiyonun yüksekliği birçok kişi tarafından ilerlemiş olan dönemde ya da görme kayıpları meydana geldiğinde fark edilir. Bu hastalıkta görme kayıpları olabileceğinden dolayı erken dönemde teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Tansiyonun sebepleri, nedenleri, tetikleyen faktörleri, damar üzerindeki etkisi araştırılmalıdır. Glokom hastalığının birçok sebebi ve nedenleri bulunur. Normal süreçte göz dokuların beslenmesi adına göz içinde devamlı olarak sıvı yapar, bu göz içinde meydana gelen sıvı yine sürekli olarak bazı yollar ile gözü ter eder.

Göz tansiyonu neden yükselir ve çıkar,  göz içi sıvısını dışarıya boşaltmaya yarayan kanlardaki yapısal anlamdaki tıkanıklıklardır. Bu şekilde sıvı yeterli miktarda boşalmaz ve bundan kaynaklı olarak da göz içinde basınç artmaya başlar. Gözlerde basıncın artmasından kaynaklı da sinir ölmeleri meydana gelir ve damar zarar görür. Görme konusunda yardımcı olan sinirlerin ölmesi ile kalıcı düzeyde görme kayıpları meydana gelir. Bazı glokom türleri de ilerleyen yaşlardan ani bir şekilde meydana gelir. Görme azalması, şiddetli düzeyde ağrı etkisi, sinüzit, kılcal damar sorunları, bulantı, kusma, kızarıklık olarak kendini belli eder. Bu durumda da acil şekilde tedavi gerekir.

Çocukluk ve bebeklik dönemlerinde gözlerde büyüme, ışığa karşı hassaslık ve sulanma olarak kendini belli eder. Sebebi ve nedenleri ne olursa olsun sorunun acil şekilde tedavi edilip ortadan kaldırılması şarttır.

Yüksek ve Düşük Değerlerin Kaynakları

Göz tansiyonun normal seviyelerde olan bir değeri bulunur. Sağlıklı şekilde yaşayan kişilerde değeri 17 mmHg olarak kabul görmüştür ama bu değerler tedavi ve tanı açısından kesin olarak sınır vermemektedir. Ölçümlerde değer 25 üzerinde ise genelde tedavi aşamasına geçilir. Yalnız değer 18 ile 24 mmHg aralığında ise kişide bulunan risk etkenlerini ve meydana gelmiş olan hasarları ifade eder. Bu baz alınarak kısa süre içinde tedaviye başlanır.

Bunların yanı sıra hasta kişilerde hasarlar meydana gelmiş ve geç dönemde teşhis konulmuşsa tansiyonun değer aralığı 12-15 mmHg olması adına tedavi aşamasına geçilir. Tabii ki bu süreçte nedenleri konusunda detaylı araştırma da yapılır. Tedavi aşamasında her hastanın kendine özel olan değer belirlemeleri de yapılmaktadır. Glokomda seviyenin 20 altına düşmesi de oluşabilir. Bu durumun yaşanması ile belli başlı detayların değerlendirilmesi gerekir. Bunlar;

  • Hastaların korneasının tabakasının ince olmasından kaynaklı olarak yapılan ölçümler yanıltabilir.
  • Normal basınçta bile glokomun meydana gelme olasılığı bulunur. Görme konusunda fayda sağlayan sinirin hasarının nedenleri basıncın olmasının yanı sıra siniri besleyen kılcal damar içindeki kan akımının yetersiz düzeyde olması da olabilir.
  • Bu hastalığa sahip olan kişilerde bir gün içinde bile tansiyonun seviyelerinde oynamalar oluşabilir. Bundan kaynaklı olarak da büyük değer farklılıkları oluşmaktadır. Bundan kaynaklı ölçümlerde yanılmalar oluşabilmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle