Yüksek Göz Tansiyonu Nasıl Sorunları Meydana Getirir ve Nelere Yol Açar?

Göz tansiyonu için kullanılacak olan damlalar % 45 oranında tedavi imkânı sağlarken cerrahi işlemleri körlüğe, göz seğirmesi ve bozukluğu konusunda iki daha fazla fayda sağlamaktadır.

Göz Tansiyonu Ne Kadar Tehlikelidir?

Glokom hastalığı halk dilinde göz tansiyonu olarak bilinmektedir. Oldukça tehlikeli olan bu hastalık tedavi edilmeze görme kayıplarına bile sebep olabilir. Göz tansiyonu zararları körlüklerin yaklaşık olarak % 15’lik kısmını oluşturur. Göz tansiyonu için kullanılacak olan damlalar % 45 oranında tedavi imkânı sağlarken cerrahi işlemleri körlüğe, göz seğirmesi ve bozukluğu konusunda iki daha fazla fayda sağlamaktadır.

Göz tansiyonu bulunan kişilerde gözün içinde bulunan sıvı basıncı sinirlere zarar verebilecek kadar yüksektir. Gözler işlevlerini yürütmek adına sıvı yapar. Sıvı bir yandan salgılanırken diğer yandan da özel bölümlerin aracılığı ile gözü terk etmektedir. Boşaltımın olduğu bölgelerde sıkıntılar oluşmaya başladığında göz tansiyonu meydana gelir ve zararları oluşturur. Göz tansiyonu yükselinde ve normal değerleri aşarsa körlüğe sebep olabilir. Bu sorunun etkileri körlüğe ve daha birçok sıkıntıya sebep olabilmektedir. İnsanların bir gözünde 1 milyon 200 bin kadar hücre bulunur.

Bunların göz tansiyonu etkisi ile zarar görmesi körlüğe sebep olmaktadır. Göz tansiyonu sorunu yan etkilileri ve etkisi hiçbir şekilde belirti göstermeyebilir. Genelde bu hastalık sinsi şekilde ilerler ve kişilere zarar verir. Bazı kişilerde ise yan etkileri ile etkisi mide bulantısı, görme bozukluğu, göz seğirmesi ve baş ağrısı olarak meydana gelerek baş döndürür. 40 yaşını aşan kişilerde glokom hastalığı oldukça sinsi şekilde ilerler ve etkileri gözlemlenmez. Bu yaştan sonra görme bozukluğu, seğirmesi yan etkisi ile fark edilebilir. Körlüğe sebep olan hastalıkta geri dönüş bulunmaz. Bundan kaynaklı olarak baş ağrısı, göz seğirmesi, mide bulantısı tarzındaki etkileri ortaya çıktığında mutlaka uzmana başvurulmalıdır.

Çünkü erken tanı oldukça önemlidir. Baş ağrıları, mide bulantısı gibi yan etkisi ile kendini belli eden hastalık doğumsal sebeplerden kaynaklı olarak da meydana gelebilir.

Yüksek Tansiyonun Etkileri

Tansiyonun 180 ile 110 mm Hg gibi yüksek düzeylere ulaşmadığında normal seviyelerde olduğu bilinmektedir. Yüksek tansiyon bu seviyelerin üzerine çıktığında mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması burun kanaması gibi etkileri gösterir. Yüksek tansiyonun tanısının koyulması adına kan basıncı ölçümlerinde büyük tansiyonun normali= 130 mm Hg küçük tansiyon normali de= 85 mm Hg olmak üzere iki şekilde bakılır.

Yüksek düzeydeki tansiyonda bir tanesinin yüksek olması tanı koymak adına gereklidir. Bu tansiyonda belirti ve etkisi çok fazla ortaya çıkmaz. Nadirde olsa inme ve mide bulantısı tarzında sorunları meydana getirebilmektedir. Kalp ve damarlarda risk meydana getirdiğinden dolayı düşürülmesi ve düzene sokulması oldukça önemlidir. Olgun kişilerin genelde % 90’ında yüksek tansiyon sorunları meydana gelir ve sebebi konusunda sebebi bulunamaz. Bu tarz sorunlara “esansiyel hipertansiyon” adı verilir.

Bu tansiyonda meydana gelen belirtiler ve sebepleri bilinmez. Sigara içmek, fazla düzeyde tuz tüketimi yapmak, yağlık yiyecekler yemek, egzersiz yapmama ve obezite bu sorunun oluşmasına sebebiyet sağlamaktadır.  Bu açıdan dikkatli olmak önemli bir detaydır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle