Ortostatik Hipotansiyon Nasıl Meydana Gelir ve Kendini Nasıl Belli Eder?

Ortostatik hipotansiyon tedavisi kapsamında hastaların uzman tarafından söylenen her türlü detay aksatmadan uygulaması gerekir. Bu sayede kısa süre içinde sorunların önüne geçilmektedir.

Ortostatik Hipotansiyon Tanımı

Ortostatik tansiyon ayağa kalkınca vücutta bulunan kanın aşağıya doğru hücum etmesi ile vücudun üst kısmında kanın azalmasıdır. Bu şekilde atardamarlardaki basınç düşer ve bacaklarda kan göllenmesi meydana gelir. Bunun sonucunda kişinin vücudunun üst kısmında bulunan beynin kansız kalması sonucu bir sistem devreye girer.

Bölgede bulunan küçük atardamarlar büzülür ve yerçekiminden kaynaklı olarak kanın vücudun aşağı bölgesinde birikmesinin önüne geçmeye çalışır. Atardamarlarda meydana gelen basıncın normal seviyeye gelmesini sağlamak adına da kalp atışlarında hızlanmalar meydana gelir. Bu sistemin çalışması yetersiz düzeyde kalırsa kişi ayağa kalktığında rengi solar, fenalaşır, gözleri kararır ve terlemeye başlar. Ayrıca bayılma, tansiyon sorunu, göz kararması, halsizlik ve baş dönmesi de meydana gelir. Bu belirtilerin meydana gelmesi sorunun olduğu bölgede bulunan damarların büzülmesindeki yetersiz gelmesi sonucunda tansiyonun düşmesi ile beyine yeterli düzeyde kan gitmemesidir. Bunun sonucunda ortostatik hipotansiyon meydana gelir.

Ortostatik hipotansiyon nedenleri arasında beyine kan gitmemesi de yer alır. ortostatik hipotansiyon sorunu olan kişilerin yavaş yavaş ayağa kalkması gerekir. Bu şekilde vücudunun uyum sağlaması için zaman sağlaması sağlanır.

Ortostatik hipotansiyon tedavisi konusunda mutlaka uzman ile görüşülmesi ve kulaktan dolma bilgilerden uzak durulması gerekir.

Ortostatik Hipotansiyon Belirtileri

Tansiyon sorunu uzman tarafından ölçülür. Gerekli olan testi de yine uzman tarafından yapılmalıdır. Testi ve ölçümü sonrasında tansiyonun sabit bir değeri olmadığı ortaya çıkar. Kişilerde sabit şekilde bir yerde durmadığından dolayı tansiyon testi ve değerleri de sabit çıkmayacaktır. Hareketler ile ihtiyaçların değişmeleri arasında yetersiz durum olması ortostatik tansiyon sorununu ortaya çıkartır ve kendini belli başlı detaylar ile belli eder. Bundan kaynaklı olarak beyne kan gitmemesinden dolayı da aşağıda bulunan belirtiler meydana gelir.

  • Görmede bulanıklık
  • Denge kaybolması
  • Kanın vücuttan çekiliyormuş hissi
  • Ani kan kaybı
  • Kansızlık
  • Aşırı terlemeden kaynaklı sıvı kaybı
  • Gribal enfeksiyon
  • Kalbin yetersiz durumda çalışması
  • Şeker hastalığı
  • Guillaine-Barre sendromu
  • Parkinson hastalığı
  • Omurilikte sorunlar
  • Multipl sistem atrofi hastalığı
  • Levy cisimcikli demans

Ortostatik hipotansiyon tedavisi kapsamında testi sonucu ortaya çıkan değerleri incelenir. Bu sorunda ayakta beklemede ya da ayağa kalkınca tansiyon değerleri değişir. Bundan dolayı büyük tansiyon ve küçük tansiyon tedavisi konusunda detaylı inceleme yapılmalıdır.

Tedavi Yöntemleri Nedir?

Tedavi kapsamındaki gelişen süreçte tansiyonu çağıran her türlü detaydan uzak durmak gerekmektedir. Oturup kalkmada bu duruma alışacak kadar zamanı vücuda vermek gerekir. Yatarken ya da otururken bacaklarda kan birikmesi meydana gelir. Ayağa kalkınca da bu sorunu yaşayan kişilerde kan hemen kalbe gitmeyecektir.

Bunun sonucunda tansiyonda düşmeler meydana gelir. Beslenme konusunda dikkatli olmak nörolojik ilaçları düzenli ve önerilen şekilde kullanmak gerekmektedir. Tedavi sürecinde tuz ve su tutulumunu sağlayacak olan yiyeceklerden de uzak durmak gerekmektedir. Kan basıncı sorunları olan kişilerin günlük tuz tüketimini 6 gram üzerine çıkartmaması gerekir. Kan basıncı konusunda düşme yaşayan kişilerin bunu fark ettikleri anda gerekli önlemleri alması daha zor durumların meydana gelmesinin önüne geçer. Hatta bu sorunu uzun yıllardır yaşayan kişilerin sağlık açısından neler yapılacağı konusunda detaylı bilgi sahibi olmaları da gerekmektedir.

Tansiyon düşmesi adına ve kan basıncının dengelenmesi adına mutlaka bol bol su içilmesi gerekir. Ortostatik hipotansiyon tedavisi kapsamında kişilerin beslenme düzeni oluşturmaları gerekir. Bu düzen için;

  • Erken saatlerde tansiyonun düşmesi sorunları yaşanıyorsa yataktan kalkmadan önce 2 bardak su içilmelidir ve belli bir süre kalkmadan dinlenmek gerekir.
  • Uzun bir zaman yatak içinde kalınacaksa yarım litre su içmek tansiyonun belli bir seviyeye kadar yükselmesini sağlar.
  • Hareketsiz yaşam kan basının düşesini arttıran etkenler arasında yer alır. Yürüyüş yapmak, hafif düzeyde egzersiz yapmak kan basıncının ayarlanmasına yardımcı olur.
  • Karın ve bacak kaslarının kuvvetli olması da kalbe kanın geri dönmesini kolaylaştırır.
  • Beslenme konusunda sık sık ve az az tüketim yapmak gerekir. Az tuz yemek kan basıncının dengede kalması adına gereklidir. Tansiyon değeri oldukça düşük ise tuzun arttırılması ile alakalı olarak uzmanlar görüş sunabilir. Çünkü tuz kan basıncının yükselmesine olanak sağlar. Uzmanın istediği düzeyde soydum günlük yaşamdaki yemeklerden alınmazsa soydum tabletleri kullanmak gerekebilir.
  • Tedavi sürecinde gerekli olan kontrollerin aksatılmaması oldukça önemli bir detaydır. Bu sayede kısa süre içinde çözüme ulaşmak mümkün bir hale gelir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle