Tansiyona Hurma Nasıl Fayda Sağlar ve Etkileri
Yüksek tansiyona sahip olan kişilere uzmanlar hurma tüketmesini ister. Hatta tansiyon hastaların diyet listesine eklenen ilk yiyecek hurmaların çeşitleridir.
İçindekiler
Hurma ve Tansiyon
Hurmanın sağlık açısından faydaları bulunur, düzenli bir şekilde tüketilmesi her daim uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir besindir. Hurma potasyum bakımından zengin olmasından dolayı tansiyonu düşürme konusunda etkileri bulunur. Yani hurma bazı insanların bildiği gibi tansiyonu yükseltmez. Yüksek olan tansiyonun dengelenmesini sağlar. Ayrıca içeriğinde lif bulunmasından dolayı sindirim sistemi içinde oldukça faydalıdır. Hurma köken olarak Arap ülkelerinden gelir ve bu ülkelerde şifa kaynağı olarak eski dönemlerde sık şekilde kullanılmıştır. Birçok insan tarafından halen şifa kaynağı olarak tüketilir. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü bulunan kişilere doğal bir tedavi uygulamasıdır. Düzenli bir şekilde hurmanın tüketimini yapan kişilerin bağışıklık sisteminde güçlenme olduğu da gözlemlenmiştir. Bu besin C vitamini ve selenyum bakımından da oldukça kapsamlı bir içeriğe sahip olduğu için uzmanlar yüksek tansiyonu bulunan kişilerin beslenme düzeni içine ekler. Antioksidan kaynağı olan besin kanın ve genel anlamda vücudun temizlenmesini sağlar.
Kan dolaşımında meydana gelen basınç yüksek tansiyonun en önemli etkenidir. Hurma tüketen kişilerde kanda temizlenme meydana geldiği, için tansiyonun dengelenmesi kısa sürede sağlanır.
Hurma Tansiyon Yükseltir mi?
Hurma içinde şeker bulunur ve bu etki kan şekerinin düzene sokulması adına gereklidir. Bundan dolayı uzmanlar tansiyonla alakalı sorunu olan kişilerin diyet listesi içine hemen hurmayı ekler. Özellikle kan basıncı yükselmesi konusunda faydaları bulunan hurmanın ani biçimde kan basıncını yükseltme özelliği bulunma. Kan basıncının dengeye alınması adına tüketimi yapılacak olan hurmanın ne kadar olduğu konusunda kesinlikle uzmandan bilgi alınması gerekir. Aşırı düzeyde tüketilmesi kan basıncını fazlasıyla düşürebilir. Her insanda bu değerler farklı olduğu için kullanım miktarı da farklı olacaktır. Damarlarda oluşan tıkanıklara da faydalı olan besin kalp sağlığı konusunda üstün koruma sağlayarak tansiyonun oluşturabileceği risklerin de azalmasına olanak sağlar.
Trabzon Hurması ve Tansiyon
Trabzon hurması ya da cennet hurması diye adlandırılan meyve yüksek tansiyon, mide sorunları, kalp ve damar sorunları hastalıklarına oldukça iyi gelir. Cennet hurması ile alakalı olarak yapılan tıbbi araştırmalar sonucunda aşağıda bulunan faydaları ortaya çıkmıştır.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Kalp hastalıklarına iyi gelir
- Damar tıkanmalarının önüne geçer.
- Sindirim sistemine karşı olumlu etkiler sunar.
100 gram hurmanın içinde 0,30 mg demir yer alır. A, C ve B vitaminleri bulunduğu için kansızlık sorunlarında ve vitamin eksikliklerinde dengeleme sağlar. Ayriyeten yapılan bu araştırmalar sonucunda yüksek düzeydeki tansiyonu düşürdüğü ve kolesterolü dengelediği de ortaya çıkmıştır. Cennet hurmasını tüketmek isteyen kişiler;
Ortadan ikiye bölü ipe dizdikten sonra kurutup tüketmeyi daha çok tercih etmektedir. Bunun dışında bu meyvenin pekmezi de yöreye göre fazlasıyla pişirilir. Sabahları aç karına tüketilmesi gerekir. Düzenli şekilde mevsiminde meyve olarak ya da kuru şekliyle tüketilirse vitamin eksikliklerine, bağırsak sorunlarına ve kansızlığa da iyi gelir. Trabzon ya da diğer ismiyle cennet hurmasının yaprakları suyun içinde kaynatıldığında saçlar bununla yıkanırsa ve cilt bununla yıkanırsa güzelleşme olduğu kısa sürede fark edilir.
Kurutma Hurma MI, Pekmez mi
Cennet hurması yurt dışında birçok ülkede kurutulma yapılarak tüketilen bir meyvedir. Özellikle de özel günlerde misafirlerin önüne çıkartılmak ve kişilerin genel sağlığına destek olmak adına tüketilir. Kurutma usulünde ipe dizilmeli ve asılarak kuruması beklenmelidir. Bu bekleme sürecinde hurmanın üzerinde beyaz bir tabaka meydana gelir. Bu tabaka tamamen içinde bulunan şekerden kaynaklı olarak oluşmaktadır. Kurutma yapılabilmesi için hurmanın dış kabuğunun soyulması şarttır. Aksi halde kuruması oldukça zor olacak ve çürüme bile meydana gelebilecektir. Dış kabuk keskin bir bıçak yardımıyla ince şekilde soyulur ve ipe dizilerek asılır. Kurutulacak olan alanın kuru ve sıcak olması önemlidir. Kabuğunu soymadan kurutmak isteyen kişilerde;
- Hurmanın sap kısmından ip geçirmelidir.
- Ardından ocak üzerine alınan su kaynatılır.
- Hurmalar ipten tutularak bu suyun içine batırılır ve çıkartılır.
- Ardından asılan hurmalar kuruması için bekletilir.
- Ayrıca hurmayı soymadan dört parçaya bölüp tepside de kurutabilirsiniz.
Pekmezini yapmak isteyen kişiler olgun ve yumuşak olanları tercih etmelidir. Toplanan hurmaların öncelikli olarak suyunu çıkartmak ve ardından kazan içinde kaynatmak gerekir. Diğer pekmezler gibi içine tahin ekleyerek ya da sade şekilde tüketilir. Sağlık açısından faydalarını elde etmek isteyen kişiler düzenli olarak beslenmesine eklemelidir.