Hamilelikte Tansiyon Yükselmesinin Bebeğe Verdiği Zararlar

Hamilelikte tansiyon yükselmesi erken teşhis ve tedavi edilmezse bebeğe ve anne adayına ciddi hasarlar verebilmektedir. Bu yüzden hipertansiyon anne adaylarında oldukça önemlidir. Düşük, gelişim geriliği ve benzeri sorunlar yaşanmaması için sürekli kontrol altında olunması gerekmektedir.

Yüksek Tansiyonun Bebeğe Etkisi

Hamilelikte tansiyon bebeği nasıl etkiler konusu tansiyon sorunu yaşayan her anne adayının kafasını kurcalayan önemli bir sorundur. Yüksek tansiyon düşük tansiyondan daha önemli ve daha tehlikelidir. Yüksek tansiyon bebeğe zarar verir mi? Yüksek tansiyon bebeğe nasıl zarar verir? Tansiyonun yükselmesi bebeği nasıl etkiler?

Hamile olan anne adayları göbek kordonu vasıtası ile bebeğe ihtiyacı olan oksijeni ve besini pompalar. Kan basıncının artması ya da azalmazı plasentaya giden oksijen ve besin miktarını etkiler ve dengeyi bozar. Bu durum hem annenin hem de bebeğin zarar görmesine neden olur. Bebek daha az oranda besin ya da oksijen aldığından gelişmesini tamamlayamaz. Gelişmesi yavaşlar. Bazı durumlarda bebeğin erken doğmasına ya da düşük riskine neden olur.

Doktor uygun gördüğü takdirde anne ve bebek sağlığı için erken doğum ya da sezaryen kararı alabilir.

Hamilelikte Yüksek Tansiyonu Dengeleme Yöntemi

Gebelikte yüksek tansiyon sorunu olan anne adayları; tansiyonu nasıl düşürecekleri konusunda bilinçli Hamilelikte tansiyonun yükselmesi yüzünden bebek ve annenin zarar görmesini engellemek için doktorun ön gördüğü ilacı kullanmak gerekebilir. Bunun yanında dinlenmek ve stresten uzak kalmak tansiyonun düşmesine ya da dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Huzur ve sakin bir gebelik süreci tansiyonun düşmesinde ana etken olaydır.

Hamilelikte beslenme alışkanlığını düzenlemek; bir diyetisyen ya da beslenme uzmanından destek almak da tansiyonun yükselmesini engelleyen faktörler arasında yer almaktadır. Bebeği; ihtiyacı olan oksijen ve besini tam olarak verebilmek aynı zamanda tansiyonu düşüren faktörlerden olmaktadır. Yorgunluk ve uykusuzluk, sürekli ayakta kalmak, dinlememek tansiyonun yükselmesine ve vücudun tepki vermesine neden olur. Bu yüzden özellikle hipertansiyona sahip olan anne adayları bol bol dinlenmeli, uykularını tam olarak almalıdırlar.

Gebelikte alkol ve sigara kullanmamalı; aşırı tuz tüketiminden kaçınmalıdır. Bitkisel çaylar, yeşil sebze ve meyveler yüksek tansiyon hastaları için; dengeleyici etkenlerdir.

Hamilelikte Tansiyon Hastalarına Tavsiyeler

Hamilelikte yüksek tansiyon hastası olan anne adaylarının nasıl hareket etmeleri ve ne yapmaları konusunda doktor ve diyetisyen kontrolünde olmaları ve onların tavsiye ve önerilerini dinlemeleri önemli ve üstünde durulması gereken bir konudur. Anne adayları dokuz ayı tamamlayıp sağlıklı bir şekilde bebeklerine kavuşmak için son derece dikkatli ve titiz davranmak zorundadır.

Hamilelikte tansiyon hastaları için uymak zorunda oldukları bir takım tavsiyeler vardır. Bunlara örnek olarak şunları verebiliriz:

  • Stresten ve gerginlikten uzak olup, huzurlu bir hamilelik süreci yaşamaya özen gösterin.
  • Kendinizi yormayın. Sürekli olarak dinlenmeye dikkat edin.
  • Hızlı hareketler yapmayın. Yatarken, yerinizden kalkarken ağır hareketlerde bulunun
  • Beslenmenize dikkat edin. Kendinize beslenmeniz için bir diyetisyenden ya da beslenme uzmanından bir program alabilirsiniz.
  • Bol miktarda sıvı tüketin
  • Tansiyonunuzu kontrol edin. Her gün aynı saatte dinlenmiş olarak yemeklerden sonra tansiyonunuzu ölçün.
  • Tuzu mümkün olduğu kadar az tüketin
  • Demir, kalsiyum gibi bebeğiniz ve sizin için gereken elementlerin eksik kalmamasına dikkat edin. Doktorunuz önerirse takviye alın
  • Alkol ve sigaradan uzak durun
  • Oksijensiz ve kalabalık ortamlarda bulunmayın
  • Papatya, rezene, melisa çayı gibi bitki çaylarından her gün bir iki fincan tüketin
  • Sebze ve meyvelere ağırlık verin
  • Fındık, badem, ceviz, kuru kayısı, kuru üzüm tansiyonu dengelemektedir. Her gün atıştırabilirsiniz
  • Her gün domates ya da domates suyu içebilirsiniz.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle