Hamilelikte Düşük Tansiyonun Bebek Üzerindeki Etkileri

Hamilelikte tansiyon düşmesi bilhassa ilk aylarda oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Yüksek tansiyon kadar tehlikeli olmayan düşük tansiyonun neden kaynaklandığı önemli bir noktadır. Hamilelik süresinde hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından tansiyonun kontrol altında tutulması önemli bir noktadır.

Tansiyon Düşüklüğü ve Hamilelik

Hamilelikte tansiyon düşmesi özellikle gebeliğin ilk ve son ayında çok fazla rastlanılan bir durumdur. Bunun için anne adaylarının paniğe kapılmamaları gerekir. Düzenli beslenme, vücudu dinlendirme, stresten uzak kalma sayesinde; doktor kontrolünde kalındığında tansiyon düşüklüğü denetleyebilmektedirler.

Hamilelikte ilk aylarda bebeğe bağlı olarak değişmeye başlayan hormonların etkisi ile kan dolaşımında meydana gelen dengesizliğe bağlı olarak tansiyon düşmesi ya da yükselmesi yaşanabilir. Tansiyon düşüklüğü, yüksekliği kadar önemli olmasa da dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Anne adaylarının tansiyonlarının dokuza altı barajının altında olması tansiyon düşüklüğü belirtileri arasında bulunmaktadır.

Hamilelikte Tansiyon Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte tansiyon düşmesi hakkında anne adaylarının son aya kadar bilinçli olmak zorundadır. Bazı konularda nedenleri saptayarak ona göre çözüm üretmek, hem bebek hem de anne sağlığı açısından olumlu sonuçlara varılmasına yardımcı olur. Hamilelikte tansiyon düşüklüğü belirtileri hakkında şunları söyleyebiliriz:

  • Gözlerdeki kararma en önemli ve ilk belirtileri arasında bulunmaktadır.
  • Sersemlik ve algılama güçlüğü kan dolaşımındaki dengesizlik ve ana belirtileri arasındadır.
  • Gebelikte baş ağrısı ve baş dönmesi belirtileri arasında yer almaktadır. Baş ağrısı ya da baş dönmesine sahip olan anne adayları bunun düşük tansiyon belirtisi olabileceğini düşünüp gerekli ölçümleri yaptırmaları gerekmektedir. Baş ağrısı ya da baş dönmesi düşük tansiyon belirtileri arasında bulunmaktadır.
  • Yorgunluk ya da uyku isteği t
  • Bayılma hamileliğin  ilk belirtilerinde olup anne adaylarında rastlanabilen durumlardandır. Baygınlık halini yaşayan anne adayı bunun tansiyon düşüklüğü olabilir mi ihtimali konusunda doktoru ile iletişim kurması gerekmektedir. Aynı zamanda hipertansiyonda baş ağrısı belirtisi göstermektedir. Bu yüzden baş ağrısı ya da baş dönmesi yaşayan anne adayı bunun düşük tansiyon belirtisimidir yoksa hipertansiyon belirlerinde midir anlaması için ilk olarak doktoru ile iletişim kurması gerekmektedir.

Hamileliklerde Düşük Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte  tansiyon düşmesi belirtileri kadar nedenleri de önemlidir. İlk olarak sağlıklı beslenememek ve mide bulantıları yüzünden iştahsızlığa bağlı olarak yaşanan vitamin, demir ve su eksikliğini sayabiliriz. Son ana kadar kontrol altında tutulmalı ve doktorla iletişim halinde olunmalıdır. Bunun yanında nedenlerini şu şekilde açıklamak mümkün.

Gebelikte tansiyon düşüklüğü nedenleri arasında en önemlileri beslenme, vitamin eksikliği, yorgunluk ve stres olmaktadır.

  • Gebelikte kalbin kan pompalamasındaki artışa bağlı olarak kan damarlarındaki direnç düşer. Bu yüzden hamilelikte sol tarafa doğru yatmak tansiyon düşmesine neden olur.
  • Sıcak havalar tansiyonun düşmesine neden olur.
  • Gebelikte; vücudun bilhassa sıcak havalarda tuz ve su kaybetmesi sonucu tansiyon düşmesine neden olmaktadır
  • Düşük ihtimali olan hamilelikte oluşan kanamalar
  • Uzun süre ayakta kalmak
  • Uykusuzluk tansiyon düşmesine neden olmaktadır.
  • Stres ve sıkıntılar düşük tansiyonun nedenleri arasında bulunmaktadır.
  • Oksijensiz ve kalabalık ortamlarda bulunmaları
  • Vücudun zayıf düşmesi

Hamilelikte Düşük Tansiyonun Zararları Nelerdir?

Gebelikte düşük tansiyonu hem anne adayları hem de bebeklerinin sağlıkları açısından kontrol altında tutulması gereken önemli bir noktadır. Yüksek tansiyon kadar tehlikeli olmayan düşük tansiyonun nedenleri bebeğe ve anne adayına zarar verip vermemesi konusunda önem taşıyan bir ayrıntıdır. Düşük tansiyon bazı hallerde düşük nedeni bile olmaktadır. İlk ayında ya da son ayında yaşanan tansiyon düşüklüğü nedenine bağlı olarak tedbir alınmadığı taktirde anneye ya da bebeğe zarar verebilmektedir. Bu yüzden anne adayları düzenli olarak doktor kontrolünde olmalıdır. Yapılan test ve tahliller sonucunda tansiyon düşüklüğünün nedeni anlaşılır.

  • Anne adaylarının beslenme hatasından kaynaklanan sorunlar bebeğin gelişiminde geriliğe neden olmaktadır. Anne adayları gerekirse bir diyetisyen ye da beslenme uzmanı yardımı ile hem kendi hem de bebeğinin sağlıklı beslenmesi ve gelişmesi için verilen diyet listesini yapmalı
  • Kanamadan kaynaklanan tansiyon düşüklüğü hamileliğin son ayında bile olsa önemlidir. Bebeğin düşmesine neden olabilir. Aynı zamanda annenin zehirlenmesi sonucuna kadar gidilen sıkıntılı durumlara yol açabilir.
  • Annenin ve bebeğin susuz kalmasına neden olabilir.
  • Doğum sonrası hem anneye hem de bebeğe kalıcı hasarlar verebilir.

 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle