Gebelikte Hipertansiyon Tedavisi Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte hipertansiyon annenin yüksek kan basıncına sahip olması ve bu durumun tıbbı bir müdahale ile belirlenmiş olması durumudur. Gebelik döneminde anne adayları bu gibi bir durumla karşılaşması halinde hemen doktoru ile irtibat kurmalı ya da en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir.

Gebelik Tansiyonu Nedir?

Gebedeki tansiyon ilk defa gebeliğin 20 Haftasında ortaya çıkmış ise bu durum gebelik tansiyonu olarak nitelendirilir. Bu durum bebeğin doğumu ile sonlanacaktır. Gebelikte hipertansiyon sağlıklı bir gebelik geçirme konusunda gebeyi sıkıntıya sokacaktır. Gebenin tansiyonu 140/90 mmhg olarak ölçülmektedir. Hamilelikte hipertansiyon plasentaya yetersiz kan akımı gitmesine sebep olur. Bebek ihtiyaç duyduğu oksijen ve besini plasenta aracılığı ile yeterince karşılayamaz. Bebeğin gelişimi etkilenecek ve yavaşlayacaktır.

Gebelik ve hipertansiyon doktor gözünde ikili dost olarak nitelendirildiğinden gebelik döneminde inceleme gerektirmektedir. Her 10 gebelikten 2 gebede gebelik tansiyonu görülmektedir. Gebelik tansiyonu anne ve bebek ölümlerine sebep olduğu için doktorlar ilk gebeliklerinde anne adaylarını her muayenelerinde detaylı bir tansiyon incelemesi yapmaktadır.

Gebelerde hipertansiyon tanısı anne hayatı için önem teşkil etmesi dolayısıyla muayenelerde öncelik taşımaktadır. Anne adayı sorunsuz bir gebelik sürdürebilmesi için doktor desteği ile tansiyonunun düzenlenmesi gerekir.

Gebelik ve hipertansiyon doktor gözünde ikili dost olarak nitelendirildiğinden gebelik döneminde inceleme gerektirmektedir. Her 10 gebelikten 2 gebede gebelik tansiyonu görülmektedir.

Gebelikte Hipertansiyon Nedenleri?

Hamilelikte tansiyon görülüp görülmeyeceği önceden saptanması zordur. Ancak bazı hastalık ve özgeçmişe sahip olmak gebelikte hipertansiyona sahip olunacağı tahinini yürütmeye yardımcı olmaktadır. Gebelik öncesinde de yüksek tansiyon hastası olmak, çoklu gebelik, mol gebelik, kronik böbrek yetmezliği hastalığına sahip olmak, diyabet hastası olmak İleri yaş annelik ve obezlik  gebelikte hipertansiyon nedenleri içerisinde sayılabilmektedir.

Gebelik ve tansiyon bir terazide yer aldığı takdirde iyi bir inceleme ve tedavi gerektirmektedir. Gebelikte hipertansiyon tedavisinin amacı oluşabilecek kalp ve beyin hasarını yok etmek ya da azaltmaktır. Gebelikte hipertansiyon belirtileri mide bunaltısı, ödem ve ses ve ışığa karşı hassaslıktır.

Gebelikte yüksek tansiyon böbreklerde hasara sebep olduğundan böbrek yetmezliğine sebep olmaktadır. Yüksek tansiyon kalbin yükünü arttırdığından kalp yetmezliğine sebep olmaktadır.

Anne yüksek tansiyona sahip olduğu süre içerisinde annede kasılmalara, kan basıncı yükselmesine bağlı olarak beyin kanamasına ve körlüğe sebep olur. Bebekte ki en büyük hasar ise gelişim geriliğidir.

Hamilelikte hipertansiyon tedavisi?

Yüksek tansiyona sahip gebelerde özel belirtilerin tespiti doktorun gebelik tansiyonu tanısı koymasında yardımcı olmaktadır. Gebede hızlı kilo artışı, el ve yüzde ödem, baş ağrısı, görme problemleri, idrarda protein atılımı tespiti tanıyı koymakta yardımcıdır. Gebe tanı konulmak amacı ile muayene için geldiğinde öncelikle 15 dakika dinlendirilmelidir. Daha sonrasında her ölçümde sağ koldan ölçülmek şartı ile kola uygun kalınlıkta manşon ile manuel tansiyon cihazı ile ölçüm yapılmalıdır.

Tansiyon ölçümü yapılırken gebe ya yatar durumda ya da oturur durumda olmalıdır. Gebeye tansiyon ölçümü ve var olan belirtiler ile yüksek tansiyon tanısı koyuldu ise anne beslenmesinden var olan tuz tüketimi azaltılmalıdır. Anne tansiyonu yükseldiği takdirde sol tarafına yatıp dinlenmesi konusunda bilgilendirilmelidir. Hastalığın derecesine göre anne gerekirse hastaneye yatırılmalı ve loş sessiz bir ortamda dinlenmesi sağlanmaktadır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle