Düşük Tansiyon Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir? Nedenleri ve Tedavi Süreci Hakkında Tüm Bilgiler

Tansiyonun düştüğü birçok etkene bağlı olarak kendini gösterebilir. İlerleyen süreçte daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılmaması adına sürekli düşük değerlerde olan tansiyonun kısa sürede kontrol altına alınması önemlidir.

Tansiyon Düşüklüğü

Sağlıklı bir insanın tansiyon değerleri 12/8 olarak kabul edilmiştir. Tansiyon değerleriniz 9/6’ya kadar ya da daha fazla düşmüşse, bu durum tansiyonun da düştüğü anlamına gelmektedir. Sağlık açısından başlangıçta herhangi bir tehdit oluşturmasa da sürekli düşen tansiyon tehlikelidir.

Tansiyon düşüklüğü, hipotansiyon olarak adlandırılır ve ilerleyen zamanlarda birçok sağlık problemini beraberinde getirebilir. Ayrıca tansiyon düşüklüğü nasıl anlaşılır konusunda sadece doktorların bu tanıyı koyduğunu söylemek mümkündür. Şimdi sizlere tansiyonun düştüğü nasıl anlaşılır ve düşük tansiyon nasıl anlaşılır sorularına verilecek yanıtları aktarıyor olacağız.

Günümüzde düşük tansiyonla birlikte yaşamların sağlıklı olarak devam eden birçok kişi vardır. Vücudun verdiği bir takım sinyallerle anlaşılabilen düşük tansiyonun en önemli belirtileri göz kararması, bulantı, nefes almada zorluk, sersemlik hissi ve halsizliktir. Bazen de strese bağlı olarak tansiyon düşebilir ya da uzun süre aç kalındığında aynı sorunla karşılaşabilirsiniz. Tansiyonun sık sık düşmesi ya da bu belirtilerin tekrarlanması durumunda öncelikle doktora başvurulmalıdır.

Düşük tansiyonun nedenleri arasında vücudun susuz kalması, kansızlık veya vitamin eksikliği de bulunur. Doktor muayenesi sonrasında tanı konulur ve gerekli tedavi sürecine başlanır. Sağlık açısından önemli sorunlara neden olmaması için bilinçsizce hareket edilmemeli ve belirtilerinin oluşması durumunda gerekli tedbirler alınmalıdır.

Tansiyon Nasıl Ölçülür?

Tansiyon ölçümü yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Eğer tek koldan ölçüm yapılacaksa sağ veya sol koldan biri seçilir ve ölçüm yapılır. Ancak en iyi sonuca ulaşabilmek için çift kol ve bacaktan tansiyon ölçümü yapılmalıdır.

Düşük Tansiyonun Nedenleri

Daha çok sıcak havalar, yaş faktörü ve strese bağlı olarak ortaya çıkan düşük tansiyon ayrıca uzun süre hareketsiz kalmakla da kendini gösterebilir. Sersemleme hissiyle de kendini gösteren bu durumun nedenleri arasında kullanılan ilaçlar da etkilidir. Daha çok kalp ve tansiyon ilaçlarının düşük tansiyona sebep olduğunu söyleyebiliriz.

Düşük tansiyonun nedenleri arasında kan damarlarının genişlemesi, hormonal sorunlar, ciddi enfeksiyonlar, karaciğer hastalıkları, kan kaybı, alerjik reaksiyonlar ve tiroit sorunları da sıralanabilir. Ayrıca kullandığınız antidepresanlar ve idrar söktürücüler de tansiyonun düşme nedenleri arasında yer almaktadır.

Bu nedenlerin yanı sıra omurilik ve beyin tümörleri de düşük tansiyonu tetikleyebilir. Ayrıca uzun süre devam eden kusma, ishal ve kan kayıplarının yanı sıra vücuttaki tuz eksikliği de düşük tansiyonun en önemli nedenleri arasındadır.

Nitrat ve nitrit içeren ilaçlar da nedenler arasında sıralanabilir. Bu anlamda kullanmanız gereken ilaçları almadan önce doktorunuzla görüşmeli ve tansiyonunuzu ne şekilde etkileyebileceğini öğrenmelisiniz. Ayrıca diyet yaparken tansiyon düşmesi de sıklıkla görülür. Bu yüzden uzmanların tavsiyelerine göre tuzlu gıdaların diyet listesinde olması önemlidir.

Sürekli uyku sorunu yaşayan kişilerin yanı sıra kansızlık ya da spor yaparken de düşük tansiyon ortaya çıkabilir. Düşük tansiyon sorununun çıktığını anlamak için bu sebepleri öğrenmeniz ve dikkatli bir şekilde yaşamınızı sürdürmeniz gerekir.

Kimlerde Görülür?

Hipotansiyon her yaş aralığında görülebilmektedir. Orta yaşlı yetişkinlerde görülme olasılığı daha fazla iken çocuk ve genç yaşlarda görülme sıklığı çok azdır. Birçok nedene bağlı olarak vücudu susuz kalan kişilerde ise yaş ayrımı yapılmaz.

Tansiyon ilacı kullanan kişilerde de sıklıkla görülmektedir. Ayrıca sinir sistemi hastalıklarına yakalanmış hastalarda ve kalp rahatsızlığı olanlarda düşük tansiyon sıklıkla görülmektedir.

Gebelik sürecinde anne adayları, düşük tansiyona karşı tedbir almalıdır. Uzun süre hareketsiz kalındığında tansiyon ciddi anlamda düşebilir ve gebeliğin daha çok ilk 6 ayında bu durum yaşanabilir.

Düşük Tansiyonun Belirtileri

Aniden ayağa kalkınması durumunda yaşanan baş dönmesi, tansiyonun düştüğünü göstermektedir. Bunun yanı sıra baş dönmesi, gözlerde kararma, yorgunluk, halsizlik, kulak çınlaması, el ve ayaklarda üşüme, düşük tansiyonun belirtileri arasındadır.

Tansiyon düşüklüğü günümüzde bir rahatsızlık olarak algılanmamalıdır. Normal değerlerin biraz altında olması, kalp damar sorunlarından uzak bir yaşamın devam ettiğini göstermektedir. Ancak küçük tansiyon değeri uzun bir süre 7’den küçük olarak ölçümlenirse bu durum ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Düşük Tansiyon Tedavisi

Eğer tansiyonunuz düşük ise öncelikle düşmesine neden olan faktörleri öğrenmeniz gerekecektir. Kan kaybı nedeniyle düşen bir tansiyon için kan nakli yapılabilir. Sıvı kaybına bağlı olarak gelişen düşük tansiyon için ise sıvı alımı artırılabilir ya da tuzlu gıdalar tüketilir. Bunun yanı sıra doktorunuzun uygun gördüğü besinler tüketilmeli, tansiyonu yükselten ilaçlar yine kontrollü ve doktor onaylı olarak kullanılmalı ya da basınçlı çoraplar giyerek tansiyonunuzu kontrol altına almalısınız.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle