Ortalama Nabız Sayısı Kaç Olmalı – Yaşa Göre Ortalama Değerleri

Ortalama nabız sayısı kişiden kişiye yaşlarına göre değişkenlik göstermektedir. Yirmi yaşından büyük insanlarda nabız değeri yavaş bir şekilde düşmeye başlamaktadır. Buna bağlı olarak kişinin gün içinde yaşadığı fiziksel ve duygusal değişikliklere bağlı olarak değişiklik göstermesi normal olabilmektedir.

Ortalama Nabız Değeri

Olması gereken nabız değerleri, kişiden kişiye bağlı olarak; yaş, cinsiyet, kilo boy gibi etkenlere göre değişkenlik göstermektedir.  Bir yaşına kadar bebeklerde ortalama atışı dakikada yüz yirmi ile yüz kırk arasında değişe bilirken, ergenlik döneminde olması gereken ortalama atışı seksen ile doksan arasında, yaşlılarda ortalama nabız sayısı atmış ile seksen arasında olabilmektedir.

Bunun yanında o an içinde bulunduğun aktivite ya da mesleğe bağlı olarak da nabız sayısı atışı değişkenlik göstermektedir. Bu konuda en iyi örnek sporcular olmaktadır. Spor yapan bir insanda  atışı ortalama kırk ile atmış sayısı arasında olmalıdır. Buna karşılık dingin ve hareketsiz bir yaşam tarzı bulunan insanlarda olması gereken ortalama nabız sayısı yetmiş ile seksen arasında olmalıdır.

Yaşa Göre Nabız Kaç Olmalı?

Yaşa göre normal olarak kabul edilen ve olması gereken nabız değerleri bireyin duygusal durumuna, kullanmak zorunda kaldığı ilaçlara, kilosuna ve vücut genişliğine, yaptığı sporsal egzersizlere bağlı olarak da değişebilmektedir.  Bu durumda yapılan günlük aktiviteler sırasında bireyin sayısının sürekli olarak değişmesi normaldir. Yirmi yaş ve üzerinde insanlarda değeri düşmeye başlamaktadır. Atışı devamlı olarak normal kabul edilen değerlerin üzerinde olan bireylerin; sağlık kontrollerinden geçmesi gerekmektedir.

Yaşa göre olması gereken ne normal değer olarak kabul edilen ortalama nabız atışı sayısını şu şekilde sıralayabiliriz:

Yaş Aralığı  Nabız Aralığı
0 ile 1 yaş arası yeni doğa bebeklerde 120 ile 140 arası
1 ile 3 yaş arası çocuklarda 90 ile 120 arası
3 ile 7 yaş arası çocuklarda 90 ile 120 arası
7 ile 13 yaş arası çocuklarda 80 ile 90 arası
13 ile 17 yaş arası ergenlik döneminde 80 ile 90 arası
17 ile 20 yaş arası gençlerde 80 ile 90 arası
20 yaş ve üstündeki insanlarda 60 ile 80 arası

Yaşa Göre Ortalama Nabız Değerleri

Yaşam döngüsü içinde yaş ile birlikte nabız atışı değerleri de kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Yaş yanında kişinin aktiviteleri de sayının değişkenlik göstermesinde etken olmaktadır.

Nabız değerini yaş ile birlikte etkileyen etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yapılan fiziksel aktivitelere bağlı olan değişen
  • Yapılan sporsal egzersizler
  • Duygusal dalgalanmalar
  • Bedensel pozisyon
  • Kilo durumu
  • Sağlık durumu
  • Hava sıcaklı ve havada bulunan nem oranı
  • Düzenli olarak kullanan ilaçlar
  • Vücut kütlesi

Bu etkenlere bağlı olarak kişinin yaşına göre olması gereken değerleri değişkenlik gösterebilmektedir. Değerleri bazı durumlarda hızlanır, bazı durumlarda ise yavaşlar. Nefes alıp verirken bile değişiklik göstermektedir. Örneğin nabız hızı nefes alma sırasında artarken, nefes verme sırasında azalmaktadır. Tıp dilinde; hızının yavaşlığına Bradikardi, hızlı olmasına da Taşikadri denilmektedir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle